Smertestillende

Derfor er paracet det tryggeste

Bør være førstevalget mot smerten, ifølge ekspertene.

VELGE RIKTIG: Usikker på hvilke smertestillende du bør velge? Dette sier ekspertene. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press
VELGE RIKTIG: Usikker på hvilke smertestillende du bør velge? Dette sier ekspertene. Foto: Chris Rout / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Migrene, menstruasjonssmerter, influensa og muskelsmerter – smerter kommer i mange ulike former. 

Og selv om det er snakk om ufarlige og forbigående smerter kan det være svært plagsomt. Heldigvis finnes det reseptfrie smertestillende som kan hjelpe i nøden.

Men siden smerter ikke bare er én og samme ting, spiller det da noen rolle hvilke smertestillende du velger?

LES OGSÅ: Sannheten om smertestillende

Liten forskjell på smertestillende

– Nei, det gjør egentlig ikke det. Det er langt mindre forskjell på virkningen til de reseptfrie smertestillende enn det folk flest tror, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk til KK.no.

– Paracetamol virker mot alle typer smerter, uansett om det er muskelsmerter eller hodepine. Det er også ansett som det tryggeste valget, siden det både kan brukes av gravide og selv om du går på andre medisiner.

PARACETAMOL: Det er svært liten forskjell på virkningen til de reseptfrie smertestillende. Og det anbefales at paracetamol er førstevalget. Foto: Gary Roebuck / Alamy/All Over Press
PARACETAMOL: Det er svært liten forskjell på virkningen til de reseptfrie smertestillende. Og det anbefales at paracetamol er førstevalget. Foto: Gary Roebuck / Alamy/All Over Press Vis mer

Han anbefaler derfor at du alltid har paracetamol som ditt førstevalg.

Dette er allmennlege og sjefssvarlege på Lommelegen.no, Brynjulf Barexstein helt enig i.

– Paracetamol og de såkalte betennelsesdempende medisinene (NSAIDS) har stort sett like god smertestillende effekt. Når det er sagt så er Paracetamol det beste valget, siden den er mindre skadelig for magen enn de betennelsesdempende medisinene, sier han til KK.no.

LES OGSÅ: Så mange tar smertestillende hver dag

Ikke nødvendig med betennelsesdempende

Ifølge Norsk Helseinformatikk består NSAIDs av en stor gruppe legemidler med relativt lik, betennelsesdempende virkning. Ulempen er at midlene kan forårsake mageplager, og i noen tilfeller mageblødninger.

– NSAIDs brukes nok noe mindre i dag enn før på grunn av bivirkningene de kan ha på magen. Noen typer kan også medføre en risiko for hjerte- og karsykdommer.

BETENNELSE: Det er litt mytebefengt at man trenger å ta NSAIDs mot betennelser, det er som regel ikke nødvendig siden de mest bare virker symptomdempende. Foto: Garo/Phanie/REX/All Over Press
BETENNELSE: Det er litt mytebefengt at man trenger å ta NSAIDs mot betennelser, det er som regel ikke nødvendig siden de mest bare virker symptomdempende. Foto: Garo/Phanie/REX/All Over Press Vis mer

Men hva om du for eksempel har en verkende senebetennelse? Bør du ikke velge betennelsesdempende da?

– Det er litt mytebefengt at man trenger å ta NSAIDs mot betennelser, det er som regel ikke nødvendig siden de mest bare virker symptomdempende. For å bli kvitt betennelser må du sørge for hvile og ta tiden til hjelp, så kan du like greit ta Paracet mot smertene, forteller Barexstein.

LES OGSÅ: Vær obs på smertestillende med koffein

Viktig å ta riktig dose

– Det er ofte jeg hører pasienter påstå at Paracet ikke fungerer på dem, men da finner jeg ofte at årsaken er at de tar for små doser. Mange tar rett og slett barnedosen med smertestillende. En anbefalt voksendose er 1000 mg, altså to tabletter, forklarer han.

Også Steinar Madsen påpeker at det er viktig å dosere riktig, derfor anbefaler han at du alltid leser den vedlagte bruksanvisningen.

FOR LITE? Riktig dosering er svært viktig for god effekt. Følg anvisningen på pakken. Foto: (c) Vstock LLC/Tetra Images/Corbis/All Over Press
FOR LITE? Riktig dosering er svært viktig for god effekt. Følg anvisningen på pakken. Foto: (c) Vstock LLC/Tetra Images/Corbis/All Over Press Vis mer

– Får du akutte smerter bør du starte med den høyeste dosen som er anvist på pakken, så kan du heller trappe ned etter hvert som smertene avtar. Men har du for eksempel migrene så vil du raskt merke det dersom paracetamolen ikke hjelper. Da kan du prøve ibuprofen, og hvis heller ikke det hjelper bør du snakke med legen din.

– Når det er sagt så advarer vi mot langvarig egenbehandlig av smerte uten å snakke med en lege. Det er også derfor de reseptfrie smertestillende selges i små forpakninger, sier Madsen.

Vi gjør oppmerksom på at Lommelegen.no er del av Aller Media. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer