Grønnsaker

Derfor er rødbeter så genialt for kvinner

Tilfører et viktig mineral som de fleste av oss får for lite av.

SPIS MER RØDBETER: De inneholder blant annet jern, som svært mange kvinner får for lite av gjennom kosten. Foto: Thinkstock.com
SPIS MER RØDBETER: De inneholder blant annet jern, som svært mange kvinner får for lite av gjennom kosten. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er slettes ingen hemmelighet at hva du spiser påvirker mer enn bare midjemålet ditt.

Blant annet finnes det mange matvarer som kan senke kolesterolet ditt, og velger du den riktige typen fett kan det faktisk redusere risikoen for flere sykdommer.

Da kommer det kanskje ikke som noen overraskelse at det også finnes en rekke matvarer som er ekstra gunstige for kvinner.

En av disse er rødbeter.

LES OGSÅ: Nyt pasta med god samvittighet

Kvinner får i seg for lite jern

– Rødbeter er en super plante som mange av oss glemmer litt, sier Camilla Andersen, ernæringsfysiolog og daglig leder i Somebody.no, til KK.no.

– Den er rik på både antioksidanter og jern, som gjør at den er med på å forebygge hjerte- og karsykdom og kreft, forteller hun.

Innholdet av jern i grønnsakene gjør i tillegg at den er super for kvinner - som ofte får i seg for lite jern gjennom kosten. Den inneholder også mye folsyre, som er viktig for gravide i den første delen av svangerskapet, med tanke på ryggmargsbrokk.

Andersen kan imidlertid fortelle at de ferske rødbetene er best, ettersom de du får kjøpt på glass i butikken ligger i lake, og inneholder derfor sukker.

– Men du får selvfølgelig med næringsstoffene i syltede rødbeter også, så det er bare fint å ha en skive på leverposteien eller i en fruktsalat, forteller Andersen.

LES OGSÅ: Grønnsakene som får fart på magen

Kan brukes til de fleste retter

Selv om det kan virke som rødbeten har beveget seg litt bort fra det norske kostholdet i det siste, er det en tradisjonsrik rotfrukt som har hatt en sentral plass på det nordiske kjøkkenet, skriver Bama.no.

I Norge er den best kjent i syltet form på glass, men hvis du velger å gå for den ferske varianten er det virkelig en smaksopplevelse.

Rotgrønnsaken passer til det meste og kan brukes på flere måter, både pannestekte, kokte, urtebakte, saltbakte, moste og gratinerte. Faktisk kan du også bruke dem til å lage egne chips. Se oppskrift lenger ned i saken.

Eventuelt kan du servere kokte rødbeter sammen med nypoteter, smør og gressløk. Eller hva med en sandwich med ovnsbakte rødbeter og feta?

Det finnes mange muligheter, og i tillegg til et høyt innhold av antioksidanter og jern, er den også rik på kostfiber. Dette sikrer at tarmene får noe å jobbe med, og at tarminnholdet passerer raskere og forblir mykt.

LES OGSÅ: Frukten du bør ha liggende i veska

LAG DINE EGNE CHIPS: Hjemmelaget chips er et mye bedre alternativ til det du kjøper på butikken - både når det gjelder næringsinnhold og smak. Foto: Frukt.no
LAG DINE EGNE CHIPS: Hjemmelaget chips er et mye bedre alternativ til det du kjøper på butikken - både når det gjelder næringsinnhold og smak. Foto: Frukt.no Vis mer

Slik lager du bete-chips


Det er egentlig ikke så stor forskjell på fremgangsmåten når du skal lage chips ut av beter eller poteter, men hvis du ikke er så dreven på hjemmelaget chips fra før, får du en oppskrift fra Frukt.no her.

Ingredienser:
 • 2 stk chioggiabeter
 • 2 dl soyaolje
 • 2 ts salt

 • Skrell betene og kutt dem opp i tynne biter. Du kan gjerne bruke en mandolin (et redskap som lager veldig tynne skiver).

  Skyll skivene og tørk godt av dem.

  Deretter varmer du oljen i en jerngryte. For å se om den er varm nok kan du stikke enden av en tresleiv i oljen, og se om det «putrer» rundt sleiva. Det betyr at oljen er varm nok.

  Legg noen få skiver i gryta om gangen, og la dem steke raskt på begge siden. Bruk deretter en sleiv med hull i for å ta dem opp. Du kan også steke chipsene i ovnen på 250 grader i 5-6 minutter.

  Når det er ferdig legger du skivene på et kjøkkenpapir slik at de får tørke litt, og dryss over salt - eventuelt andre smakstilsetninger.

  Chipsen bør oppbevares tørt.

  LES OGSÅ: Derfor bør du spise rødbeter før trening

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer