MER SKADELIG FOR KVINNER: Nylig er det kommet frem at røyken går hardere utover tennene til kvinner enn til menn, men sigarettene er mer skadelig for kvinner på langt flere områder.  Foto: Thinkstock.com
MER SKADELIG FOR KVINNER: Nylig er det kommet frem at røyken går hardere utover tennene til kvinner enn til menn, men sigarettene er mer skadelig for kvinner på langt flere områder. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Røyking

Derfor er røyking mer skadelig for kvinner

Øker risikoen for hjerteinfarkt, lungekreft og kan gi uønsket hårvekst.

Publisert
For de som har røkt lenge er det vanskelig å slutte, særlig uten å gå opp i vekt samtidig. Men - det kan la seg gjøre!

Og hvis du er blant dem som fortatt ikke er helt sikker på om du klarer å stumpe røyken, kan det være at dette gir deg det siste dyttet du trenger - spesielt hvis du er kvinne.

I løpet av den siste uken har det blant annet kommet frem at røyking gjør større skade på tannhelsen til kvinner ( Forskning.no) enn menn, og kan føre til at du mister tennene.

Men røyking er mer skadelig for kvinner på langt flere områder også. Det er ikke bare tennene dine som detter ut...

LES OGSÅ: Bli røykfri på ti dager

Større risiko for hjerteinfarkt

– Det er flere teorier om at kvinner er mer utsatt for hjerteinfarkt enn menn når det gjelder røyking, forteller Morten Grundtvig, overlege og kardiolog ved sykehuset på Lillehammer.

Grundtvig har skrevet en doktoravhandling om hvordan røyking påvirker menn og kvinner forskjellig, og resultatene viste at røykende kvinner i gjennomsnitt blir rammet av hjerteinfarkt 14,5 år før kvinner som ikke røyker.

– Kvinner som røyker har 25 prosent større risiko for hjerteinfarkt enn menn som røyker, forteller han til KK.no.

Overlegen kan også fortelle at det er gode holdepunkter for at røyking blant kvinner oftere bidrar til lungekreft enn hos menn - selv om begge kjønn er utsatt.

– Dette skyldes antagelig at toksinene (gift som utløser dannelse av spesifikke antistoffer i kroppen) i røyk håndteres forskjellig hos menn og kvinner, forteller Grundtvig.

LES OGSÅ: Symptomene du bør være obs på

Gir større risiko for benbrudd hos kvinner

Assisterende generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Mari Larsen, kan fortelle at det ikke finnes konkrete bevis på hvorfor det er mer skadelig for kvinner, men at det finnes flere teorier.

– Kvinner har blant annet mindre lunger enn menn - det kan dermed se ut til at hver sigarett gjør mer skade, forteller hun til KK.no.

Det er i tillegg spekulert i om kjønnsforskjeller i stoffskiftet spiller en rolle, samt gener og hormoner.

Røyking øker også nedbrytingen av østrogen, som innebærer at kvinners naturlige beskyttelse mot hjerte- og karsykdommer blir redusert. Blant kvinner som røyker én til fire sigaretter om dagen, er risikoen for hjerteinfarkt fordoblet.

– På grunn av effekten på østrogenet har også kvinner som røyker redusert bentetthet, som gjør at de er mer utsatt for beinbrudd i underarm, rygg og hofte etter overgangsalderen, forteller Larsen.

Røyking kombinert med p-piller øker også risikoen for blodpropp.

LES OGSÅ: Har du mye vondt i ryggen?

Påvirker også utseendet

Det er heller ikke bare innsiden av kroppen din røyken går hardt utover. Som kjent påvirker det utseendet dittn også.

– På grunn av den antiøstrogene effekten får kvinner et lavere østrogeninnhold i blodet som kan føre til uønsket hårvekst, sier Larsen.

Hun kan fortelle at det også kan føre til at du legger på deg rundt magen og at du får en dypere stemme. Mange kommer også tidligere i overgansalderen.

– Etter bare få år med røyking vil i tillegg huden bli slappere.

LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen når du slutter å røyke

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer