Sex

Derfor er sex bra for deg

Gode grunner til å si ja.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Høres det kjent ut: Du er sliten etter en lang dag, og har mest lyst til å bare innta fosterstilling for deg selv i din side av sengen. Skulle det komme noen tafsende hender dytter du dem vekk med et grynt.

Men etter å ha lest dette, vil du kanskje tenke deg om neste litt ekstra neste gang?

For i tillegg til at det er godt, moro og deilig å ha sex, er det nok av andre grunner til at du bør gi aktiviteten en sjanse til. For det å ha sex kan være helsebringende, både fysisk og psykisk.

Her er grunnene til at sex gir deg et lengre og gladere liv:

1. Kan motvirke hodepine

Tenk på alle de gangene du har sagt: Ikke i kveld kjære – jeg har så vondt i hodet. Eller har du kanskje fått servert samme unnskyldning? Det eneste som gjelder er å få i seg en Paracet så fort som mulig.

Neste gang bør dere heller droppe smertestillende og satse på binga. For sex kan faktisk fungere som smertestillende. Det er fordi hormonet oksytocin utskilles under sex. Dette hormonet er også kjent som fred-og-ro-hormonet og kjærlighets- og samhørighetshormonet.

15 billige velværetips

Når dette hormonet utskilles, frigis endorfiner, som noen kaller for ”lykkehormoner” eller ”kroppens eget morfin”. Du føler deg glad. Og ikke bare det, når du blir opphisset og oksytocinnivåene i kroppen øker, er det grunnen til at du får orgasme.

Studier har vist at økte oksytocinnivåer kan lindre smerte, som hodepine og kramper.

Ikke akkurat sprellvåken?

2. Mindre stress, sov bedre

En ny studie har vist at mennesker som jevnlig har sex føler seg mer avslappet, er gladere og er flinkere til å takle stress. Så kanskje det ligger noe i uttrykket ”seksuelt frustrert”?!

- Etter en orgasme føler man seg avslappet og beroliget – det er jo ofte grunnen til at menn sovner etter samleie! I tillegg er sex en anledning der man kan koble helt av og bare nyte tilværelsen, skriver sexekspert Donald Zimmer i AskMen.com, ifølge Fox News.

Erfaringen hans er at folk som har regelmessig sex sover bedre gjennom natten og føler seg friskere og mer opplagt gjennom dagen.

Stress ned med sex

3. Økt blodstrøm

Det er ingen hemmelighet at når man har sex, begynner blodet å pumpe. Det vil også si at blodstrømmen til hjernen øker. Det betyr at når friskt blod pumpes gjennom kroppen, får organene i kroppen en god dose oksygen og kroppen kvitter seg med avfallsstoffer. Du vil fungere bedre både i og utenfor soverommet.

Zimmer oppfordrer til å ha sex for å rense systemet.

4. Vedlikehold av kroppen

En annen god grunn til å ha sex er at det holder deg i form og sørger for at du holder kontakt med kroppen din. Alle liker følelsen av å være fornøyd med kroppen sin og ha et pent ytre. Skal du stadig vekk opptre naken foran din kjære, kan det være god motivasjon til å holde deg i form – på andre måter enn bare gjennom sexen.

Men sex er faktisk en god treningsøkt! Du forbrenner gjennomsnittlig 150 kcal på tretti minutter ved samleie. Hvis et par har samleie tre ganger i uken og hver økt varer i cirka 25 minutter, betyr det i underkant av 450 kcal. Og er du ekstra vill og energisk i senga, kan du og din kjære faktisk forbrenne enda mer – gjerne over 300 kcal.

3000 x 30 x 5 = akkurat nok

5. Holder deg ung

Ifølge Zimmer kan man leve lenger hvis man har to orgasmer i uken. For hver gang du får orgasme øker mengden av hormonet DHEA. Dette er hormonet som kan stykre immunforsvaret ditt, holde huden ung, reparere vev, forbedre mentale evner og til og med virke som en antidepressiva. Så helsegevinsten ved å ha sex og sørge for mange orgasmer, er et lengre og gladere liv.

Dette avslører hvor lenge du vil leve

6. Bedre med flere hormoner

Både testosteron- og østrogennivåene øker ved regelmessig samleie. Testosteron gjør mer enn å bare øke sexlysten din, for den styrker bein og muskler og holder hjertet i god form. Hos kvinner går østrogennivåene opp ved samleie, noe som blant annet vil beskytte mot hjertesykdom. Har du noen gang lurt på hvorfor liker følsomme og dramatiske ting så godt? Det er fordi det øker østrogennivåene deres.

Menn kan også produsere østrogen når de blir eldre, samtidig som testosteronnivåene går det. Det kan være forklaringen på hvorfor noen menn blir roligere når de blir eldre.

Zimmers visdomsord til slutt:

- Det er mange helsemessige fordeler ved å ha sex. Men i dagens stressende samfunn er det ofte vanskelig å finne tid til sameleie. Men så lenge du gjør litt innsats, vil du se at det er verdt det. Du vil føle deg fantastisk både inni og utenpå. Og selv om lykke ikke bare er sex, spiller sex en viktig rolle for å gjøre oss mennesker lykkelige.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer