SOLBÆR: Det kan se ut til at disse bærene er undervurdert. Ikke bare er de proppfulle av antioksidanter, men de er en god kilde til kostfiber og mineraler, i tillegg til at bladene kan brukes for å lindre kløe.  Foto: Africa Studio - Fotolia
SOLBÆR: Det kan se ut til at disse bærene er undervurdert. Ikke bare er de proppfulle av antioksidanter, men de er en god kilde til kostfiber og mineraler, i tillegg til at bladene kan brukes for å lindre kløe. Foto: Africa Studio - Fotolia Vis mer

Solbær

Derfor er solbær så sunt

Proppfulle av antioksidanter og vitamin C, en god kilde til kostfiber og kan lindre kløe fra myggstikk.

KK.NO: Blåbær har lenge vært ansett som selveste superbæret.

De blå fristelsene er nemlig blant matvarene som inneholder mest antioksidanter, og tidligere studier har vist at de kan bidra til å skjerpe hjernen gjennom hele dagen.

Men nå ser det ut til at du bør gi plass til mer av et annet bær i kosten din - nemlig solbær! Og snart kan du plukke dem selv.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise hvitløk

Kan solbær være sunnere enn blåbær

Det er forskeren dr. Gordon McDougall ved James Hutton Institutt i England, som hevder at solbær kan være mer fordelaktig for helsen din enn blåbær.

Han har gjort en rekke studier innenfor temaet antioksidanter - spesielt polyfenoler i ulike bær, og ifølge hans studier kan solbær inneholde seks til åtte ganger så store konsentrasjoner av antioksidanter som blåbær, skriver Daily Mail.

SOLBÆR: Kan de være enda sunnere enn solbær? Ifølge forskeren, Dr. Gordon McDougall ved James Hutton Institutt, kan de inneholde mellom seks til åtte ganger så mye antioksidanter som blåbær.  Foto: iskra77 - Fotolia
SOLBÆR: Kan de være enda sunnere enn solbær? Ifølge forskeren, Dr. Gordon McDougall ved James Hutton Institutt, kan de inneholde mellom seks til åtte ganger så mye antioksidanter som blåbær. Foto: iskra77 - Fotolia Vis mer

Ifølge Frukt.no er det også gjennomført andre studier som trekker frem det høye innholdet av antioksidantet i solbær.

Britiske solbærdyrkere har sammenlignet innholdet i 20 vanlige frukt- og bærsorter, der forskerne spesielt interesserer seg for to av antioksidantene - flavanoider og anthocyaniner, som er det fargestoffet som gir solbærene den mørke fine fargen.

Dette er i tillegg til det høye innholdet av vitamin C.

De skriver videre at flere andre studier har også vist at de aktive stoffene i solbær kan bidra til å styrke immunforsvarer og bekjempe infeksjoner.

LES OGSÅ: Får du kviser av maten du spiser?

Proppfull av antioksidanter som vitamin C

Marie Brochmann, som har mastergrad i samfunnsernæring fra Høgskolen i Oslo og Akershus og er ernæringsrådgiver ved ICON studio, kan fortelle at solbær absolutt inneholder mye antioksidanter - blant annet flavonoider og vitamin C.

- Inntak av vitamin C er spesielt viktig for kroppens opptak av jern - noe som er ønskelig, ettersom et lavt jerneopptak kan føre til slapphet og trøtthet. 

Hun forklarer videre at bærene inneholder noen mineraler, og er en fin kilde til kostfiber.

SOLBÆR: Prøv dem med yoghurt. Den litt bitre smaken vil komplentere yoghurten perfekt. Prøv også bærene i kaker, desserter og smoothies.  Foto: julialototskaya - Fotolia
SOLBÆR: Prøv dem med yoghurt. Den litt bitre smaken vil komplentere yoghurten perfekt. Prøv også bærene i kaker, desserter og smoothies. Foto: julialototskaya - Fotolia Vis mer

- Et inntak av solbær - i likhet med andre bær, frukt og grønnsaker, er en fordel når det gjelder å forebygge livsstilsykdommer, som for eksempel diabetes type 2, forteller ernæringsfyiologen.

Og nå er i tillegg sesongen her for å plukke dem selv.

Solbær er nær beslektet med rips, og har vært viltvoksende lenge før man begynte å dyrke dem. Bærene modnes mellom midten og slutten av juli.

- Jeg vil absolutt anbefale å spise sesongbasert, og solbær er perfekt nå på sommeren. Sesongbasert mat gir oss det beste utgangspunkt for å få i oss alle de gode næringsstoffene som finnes i maten, sier Brochmann.

MYGGSTIKK: Fra gammelt av ble solbær, også solbærbladene brukt til medisinske formål, og bladene fra planten skal blant annet lindre kløe fra myggstikk.  Foto: Colourbox
MYGGSTIKK: Fra gammelt av ble solbær, også solbærbladene brukt til medisinske formål, og bladene fra planten skal blant annet lindre kløe fra myggstikk. Foto: Colourbox Vis mer

LES OGSÅ: Snacks som hjelper deg å holde vekta

Prøv dem i yoghurt eller på myggstikket

Du kan i tillegg bruke bærene til mye mer enn bare saft og syltetøy. Prøv dem i smoothies, gelé, kaker, pai, dessert, i en grønn salat eller yoghurt.

- Solbær har en litt bitter smak og passer dermed perfekt med for eksempel naturell yoghurt. Solbær er også godt å bruke som dessert med vaniljeis eller melk.

Fra gammelt av er også bladene til solbærene blitt brukt til medisinske formål - ifølge Frukt.no ble de blant annet brukt mot gikt, urinveisinfeksjon og astma. Disse effektene kan ikke like lett bevises i dag, men bladene skal visst være effektive mot myggstikk.

Gni et blad mot myggstikket, og kløen forvinner raskt.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: