KK.NO: Blåbær har lenge vært ansett som selveste superbæret.
De blå fristelsene er nemlig blant matvarene som inneholder mest antioksidanter, og tidligere studier har vist at de kan bidra til å skjerpe hjernen gjennom hele dagen.
Men nå ser det ut til at du bør gi plass til mer av et annet bær i kosten din - nemlig solbær! Og snart kan du plukke dem selv.
LES OGSÅ: Derfor bør du spise hvitløk
Kan solbær være sunnere enn blåbær
Det er forskeren dr. Gordon McDougall ved James Hutton Institutt i England, som hevder at solbær kan være mer fordelaktig for helsen din enn blåbær.
Han har gjort en rekke studier innenfor temaet antioksidanter - spesielt polyfenoler i ulike bær, og ifølge hans studier kan solbær inneholde seks til åtte ganger så store konsentrasjoner av antioksidanter som blåbær, skriver Daily Mail.

Ifølge Frukt.no er det også gjennomført andre studier som trekker frem det høye innholdet av antioksidantet i solbær.
Britiske solbærdyrkere har sammenlignet innholdet i 20 vanlige frukt- og bærsorter, der forskerne spesielt interesserer seg for to av antioksidantene - flavanoider og anthocyaniner, som er det fargestoffet som gir solbærene den mørke fine fargen.
Dette er i tillegg til det høye innholdet av vitamin C.
De skriver videre at flere andre studier har også vist at de aktive stoffene i solbær kan bidra til å styrke immunforsvarer og bekjempe infeksjoner.
LES OGSÅ: Får du kviser av maten du spiser?
Proppfull av antioksidanter som vitamin C
Marie Brochmann, som har mastergrad i samfunnsernæring fra Høgskolen i Oslo og Akershus og er ernæringsrådgiver ved ICON studio, kan fortelle at solbær absolutt inneholder mye antioksidanter - blant annet flavonoider og vitamin C.
- Inntak av vitamin C er spesielt viktig for kroppens opptak av jern - noe som er ønskelig, ettersom et lavt jerneopptak kan føre til slapphet og trøtthet.
Hun forklarer videre at bærene inneholder noen mineraler, og er en fin kilde til kostfiber.

- Et inntak av solbær - i likhet med andre bær, frukt og grønnsaker, er en fordel når det gjelder å forebygge livsstilsykdommer, som for eksempel diabetes type 2, forteller ernæringsfyiologen.
Og nå er i tillegg sesongen her for å plukke dem selv.
Solbær er nær beslektet med rips, og har vært viltvoksende lenge før man begynte å dyrke dem. Bærene modnes mellom midten og slutten av juli.
- Jeg vil absolutt anbefale å spise sesongbasert, og solbær er perfekt nå på sommeren. Sesongbasert mat gir oss det beste utgangspunkt for å få i oss alle de gode næringsstoffene som finnes i maten, sier Brochmann.

LES OGSÅ: Snacks som hjelper deg å holde vekta
Prøv dem i yoghurt eller på myggstikket
Du kan i tillegg bruke bærene til mye mer enn bare saft og syltetøy. Prøv dem i smoothies, gelé, kaker, pai, dessert, i en grønn salat eller yoghurt.
- Solbær har en litt bitter smak og passer dermed perfekt med for eksempel naturell yoghurt. Solbær er også godt å bruke som dessert med vaniljeis eller melk.
Fra gammelt av er også bladene til solbærene blitt brukt til medisinske formål - ifølge Frukt.no ble de blant annet brukt mot gikt, urinveisinfeksjon og astma. Disse effektene kan ikke like lett bevises i dag, men bladene skal visst være effektive mot myggstikk.
Gni et blad mot myggstikket, og kløen forvinner raskt.