Vennskap

Derfor er venner så utrolig viktig

- For de fleste er ensomhet noe av det verste man kan oppleve, sier ekspertene.

VENNER ER VELDIG VIKTIG: - Vi mennesker er så grunnleggende sosiale - vi trives dårlig alene. Vi trenger andre folk til å anerkjenne og bekrefte oss, og vi trenger å engasjere oss i andre menneske, sier pyskolog Peder Kjøs.  Foto: Riccardo Meloni - Fotolia
VENNER ER VELDIG VIKTIG: - Vi mennesker er så grunnleggende sosiale - vi trives dårlig alene. Vi trenger andre folk til å anerkjenne og bekrefte oss, og vi trenger å engasjere oss i andre menneske, sier pyskolog Peder Kjøs. Foto: Riccardo Meloni - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  - Et av våre mest grunnleggende behov som mennesker er å føle tilhørighet, sier KK-coach, Christine Otterstad.

«Jo mere vi er sammen, er sammen, er sammen. Jo mere vi er sammen, jo gladere vi blir»

Strofene over er hentet fra en barnesang de fleste av oss kjenner til - og det er ikke uten grunn at den er blitt så populær. Det ligger mye sannhet i barnesangen, skal vi tro ekspertene.

- Vi mennesker er så grunnleggende sosiale - vi trives dårlig alene. Vi trenger andre folk til å anerkjenne og bekrefte oss, og vi trenger å engasjere oss i andre mennesker.

- Det ligger i vår natur. Venner gir en følelse av å bety noe for noen, og at noen betyr noe for oss. Og så har vi noen å gjøre ting sammen med, så klart. Vi trøster hverandre, oppmuntrer hverandre, lufter tanker og følelser for hverandre, sier psykolog Peder Kjøs til KK.no.

LES OGSÅ: Når du forelsker deg i en venn

TO GODE VENNER: Fra vi er små søker vi tilhørighet hos andre - og dette behovet er blitt til fra evolusjonens side, forklarer eksperter. Foto: NTB Scanpix
TO GODE VENNER: Fra vi er små søker vi tilhørighet hos andre - og dette behovet er blitt til fra evolusjonens side, forklarer eksperter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Har ligget latent i oss fra dag én

Ifølge Christine Otterstad har dette behovet for tilhørighet ligget latent i oss siden dag én:

- Dette med å føle oss som en del av noe større, har fra evolusjonens side alltid vært viktig for oss. Før hadde jo dette stor betydning på grunn av trygghet og overlevelsesevne. Faren for å bli angrepet eller spist av et dyr, var større om vi var alene enn når vi var en del av en flokk. 

Coachen utdyper:

- Vi mennesker trenger å føle tilhørighet et sted. Vi trenger å føle at vi betyr noe for noen og ikke minst ha noen vi kan bry oss om.

- Venner bidrar med tilhørighetsfølelse og det er veldig godt på selvfølelsen å ha venner. Folk som savner venner kan nok skrive under på dette. 

Venner blir viktigere enn foreldrene

Synet på dette med venner forandrer seg gjennom livet. Som barn er det ofte litt tilfeldig hvem vi havner sammen med i barnehagen eller på barneskolen, og «alle får være med-prinsippet» regjerer ofte i disse årene.

- Når ungdomsårene trår til blir plutselig venner veldig viktig, ofte til og med viktigere enn foreldrene. Veldig ofte er også dette den såreste perioden når det gjelder venner.

- Mange føler seg venneløse og ensomme denne perioden. Det som er synd er at dette er i grunn en vanlig følelse, men hver enkelt kan føle at dette bare gjelder en selv. Ved tidlig voksen-perioden er det ofte vi finner vår plass i vennegjengen og mye kan roe seg, hevder Otterstad.

LES OGSÅ: Er vennskapet ødelagt?

VENNSKAP: Etter som årene går skifter vi ut venner, vokser fra hverandre eller får vi nye venner. Foto: NTB Scanpix
VENNSKAP: Etter som årene går skifter vi ut venner, vokser fra hverandre eller får vi nye venner. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I løpet av livet kan man oppleve at venner man har hatt lenge faller fra, at man mister venner som følge av dødsfall eller at man føler på det at man har få venner.

Ifølge ekspertene er det ingen tvil om at dette påvirker menneskesinnet og psyken.

- For de fleste er ensomhet noe av det verste man kan oppleve.

- Vi mister følelsen av mening og betydning, og kan til slutt bli likegyldige og emosjonelt flate. Å miste en venn kan føles som et stort tap, nettopp fordi venner inngår som viktige deler av hele vår verden, sier psykolog Kjøs. 

Sosiale medier har endret vanene våre

Også Otterstad hevder at det kan gå på selvfølelsen løs om man føler seg ensom og venneløs. Men hun påpeker allikevel at noen kan føle at man ikke trenger - eller ønsker - en haug med venner.

- Det å ha mange venner er ikke synonymt med det å være vellykket. Mange trives godt med én eller veldig få venner. Noen trives faktisk også godt i sitt eget selskap, så ikke føl deg mislykket om du ikke har masse venner. Ofte er kvalitet å foretrekke fremfor kvantitet, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Graviditet kan ødelegge vennskapet

NÅ TIL DAGS: Barn som vokser opp i dag har en helt annen måte å leke på en generasjonene før internett og sosiale medier ble en del av hverdagen. - Fenomenet «gå å ring på døra og spør om de vil bli med ut» er omtrent helt borte, sier coach Christine Otterstad. Foto: NTB Scanpix
NÅ TIL DAGS: Barn som vokser opp i dag har en helt annen måte å leke på en generasjonene før internett og sosiale medier ble en del av hverdagen. - Fenomenet «gå å ring på døra og spør om de vil bli med ut» er omtrent helt borte, sier coach Christine Otterstad. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sosiale mediers inntreden i vår trave hverdag de siste årene, har bidratt til å gjøre verden mindre - og det er også dermed blitt lettere å skaffe seg flere bekjentskaper raskere enn før.

- Det er ingen tvil om at sosiale medier har gjort det enkelte for folk å holde kontakten. Det er jo også lagt opp til at man kan skaffe seg venner på nett via kontaksider og lignende. Jeg merker bare på mine egne barn at de er sammen med sine venner på en helt annen måte enn det jeg var.

LES OGSÅ: Hvor går grensen for utroskap?

Ikke bare chat - snakk også!

Hun fortsetter:

- Det går mye i Snap og Skype - og fenomenet «gå å ring på døra og spør om de vil bli med ut» er omtrent helt borte. Det er uvant for min generasjon, og jeg ser fordeler og ulemper ved dette.

Å TRIVES I EGET SELSKAP: Ensomhet trenger ikke nødvendigvis være en dårlig ting. Det er mange som trives i sitt eget selskap, og det er mange som føler at det er bedre å ha få nære venner - enn mange bekjente, sier ekspertene. Foto: NTB Scanpix
Å TRIVES I EGET SELSKAP: Ensomhet trenger ikke nødvendigvis være en dårlig ting. Det er mange som trives i sitt eget selskap, og det er mange som føler at det er bedre å ha få nære venner - enn mange bekjente, sier ekspertene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Allikevel tror ikke Otterstad at vi trenger å bekymre oss for fremtiden.

- Men, jeg tror ikke vi skal være så redde for forandring. Verden går videre og vi må bare henge på. Så lenge vi er nøye på å treffes og snakkes - og ikke bare chattes - så tror jeg vennskapet nå til dags kan være like bra som før.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer