Parforhold

Derfor er «vi» bedre enn «jeg»

Par som snakker om seg selv som et team, takler krangling bedre.

Foto: Science Photo Library
Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvis du er singel, irriterer du deg kanskje grønn over alle venneparene som konsekvent omtaler seg selv som «vi». En ny studie viser altså at par som bruker et slikt «parfokusert» språk takler konfliktsituasjoner bedre enn de som ikke gjør det, melder LiveScience.

«Vi» og «vår» gir mindre sinne

Studien viste at parene som brukte pronomener som «vi», «vår» og «oss» når de snakket om noe konfliktfylt, hadde en mer positiv atferd seg i mellom (som for eksempel hengivenhet og ømhet), mindre negativ atferd (som for eksempel sinne) og mindre fysiologisk stress under uoverensstemmelsen. Parene som derimot brukte ord som uttrykker atskilthet, som «jeg», «meg» og «du», var oftere misfornøyd med forholdet.Les også: Ikke finn deg i dette- Noen ganger kan uenighet utvikle seg til fiendtlige krangler, sier studieleder Benjamin Seider ved The University of California, Berkeley til LiveScience.- Vi tror at bruk av ord som «vi» i en slik sammenheng kanskje kan hjelpe par til å se på seg selv som på samme lag heller enn som motstandere.I studien deltok 154 middelaldrende og eldre ektepar som alle var i sitt første ekteskap. Parene ble videofilmet under en 15 minutter lang samtale om et konfliktfylt tema i ekteskapet deres, samtidig som forskerne blant annet overvåket hjerterytme, kroppstemperatur og nivå av svette for å vurdere deltakernes fysiologiske tilstand.Les også: Husarbeid styrker forholdetDisse dataene ble samlet inn for 20 år siden som del av en langtidsstudie, men Seider og kollegene gikk tilbake til disse og så etter tegn på emosjonell atferd, som for eksempel ansiktsuttrykk og toneleie.

Lange forhold gir sterkere felles identitet

I tillegg til å finne at bruken av vi-ord har sammenheng med følelsesmessig atferd, oppdaget forskerne at eldre par brukte slike ord oftere. Det antyder at par som har vært sammen lenge har utviklet en sterkere felles identitet med partnerne sine enn de yngre parene.Men om den faktiske bruken av vi-ord øker tilfredsheten med forholdet er mer usikkert. Tidligere studier har funnet en slik sammenheng, men det gjorde ikke den nye studien, noe Seider ble overrasket over.Les også: Derfor bør dere ha sex to ganger i uka

Speiler følelsene

- Dette kan kanskje skyldes det faktum at studien er basert på bestemte samtaler heller enn vurderinger av forholdet sett under ett, tror Seider.- Språket deltakerne bruker gjenspeiler antakeligvis at de forsøker å regulere følelsene sine, heller enn at det handler om hvorvidt de er lykkelige eller ulykkelige i forholdet som helhet.Les også: Derfor har du ikke sexMen siden disse resultatene er basert på samtaler som fant sted i en laboratoriesetting er mer forskning uansett nødvendig for å gjøre resultatene mer holdbare.Studien ble publisert i Psychology and Aging i september 2009.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer