Utroskap

Derfor er vi oftere utro på ferie

– Det er lettere å «pakke inn» utroskap når det ikke skjer i hjemlandet, sier eksperten.

UTROSKAP: Sol, varme, lettkledde kropper og alkohol gjør at mange bedrar partnerne sine når de er på ferie.  Foto: kiuikson - Fotolia
UTROSKAP: Sol, varme, lettkledde kropper og alkohol gjør at mange bedrar partnerne sine når de er på ferie. Foto: kiuikson - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste av oss er enig i at utroskap ikke er akseptabelt - og det uansett hvilke unnskyldninger og bortforklaringer som ligger bak.

Er man i et forhold, så er man i et forhold, og da er man også pliktet til å holde fingrene av fatet uansett hvor man befinner seg.

Men ifølge nyhetsnettstedet Daily Mail er det ikke alle som følger disse reglene.

En ny meningsmåling viser nemlig at én av 20 briter har bedratt partneren sin mens de har vært på ferie, og rundt tre prosent av dem mener det ikke telles som utroskap dersom det skjer på et annet kontinent enn hjemme.

Har du eller partneren din vært utro på ferie?

Dette er våre eksperter helt uenig i.

LES OGSÅ: Bør du fortelle om utroskap?

Nei
 
(71%)
Ja
 
(20%)
Vet ikke
 
(9%)
ALKOHOL OG FEST: På ferie blir det ofte mer alkohol enn ellers og dette gjør at vi beveger oss utenfor de vanlige grensene våre.  Foto: Kirill Kedrinski - Fotolia
ALKOHOL OG FEST: På ferie blir det ofte mer alkohol enn ellers og dette gjør at vi beveger oss utenfor de vanlige grensene våre. Foto: Kirill Kedrinski - Fotolia Vis mer

Langt fra akseptabelt

Ifølge Bianca Schmidt, som er terapeut og sexolog, er det svært vanlig at personer som er utro finner på ulike forklaringer for å rettferdiggjøre eller minimere sine handlinger, og det å skylde på at det skjedde på ferie er intet unntak.

– Det er mulig noen har klart å skape seg en illusjon om at utroskap i utlandet er mer akseptabelt enn hjemme, noe som selvfølgelig er helt feil. Utroskap er utroskap uansett hvor man befinner seg.

– Det kan være vanskelig å gi noen klare skillelinjer for hvor grensen til utroskap ligger, men disse grensene må ikke forveksles med landegrenser. Det beste er å ha en samtale med partneren sin om hvor denne grensen går, sier hun til KK.no.

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller at det er langt fra greit å være utro mens man er på ferie, men at det for noen kanskje kan være lettere å akseptere når det ikke har skjedd hjemme.

– Jeg mener slettes ikke at det er greit å være utro, men det er kanskje lettere å forstå at det kan skje og lettere å definere det som et slags unntak – da slipper man også å ta hele konflikten.

– Både den som er utro og den som blir sviktet kan på en måte «pakke inn» det som har skjedd og fortolke det på en måte som er til å leve med, forklarer han.

LES OGSÅ: Det koster å være utro

EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv.  Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller Vis mer

Slipper alle hemninger på ferie

Det er en kjent sak at mange har en tendens til å slippe seg litt ekstra løs når de er på ferie, og det er ifølge Kjøs dette som er grunnen til at utroskap ofte skjer mens man er i utlandet.

– Det er nok rett og slett «langt hjemmefra-effekten» som slår inn; vi kjører gjerne motorsykkel uten hjelm, vi dropper bilbelte og barnesete, vi drikker og vi fester mer når vi er på ferie enn ellers. De vanlige reglene som gjelder hjemme står litt i parentes.

– Tendensen til å være utro blir større når vi har muligheten og tenker at vi kan slippe unna med det. På ferie er begge disse betingelsene oppfylt, og i tillegg drikker man gjerne mer og flytter de vanlige grensene.

Schmidt forteller at vi også har lettere for å bevege oss utenfor de vanlige grensene våre når vi er på ferie og nyter store mengder alkohol.

– Paraplydrinker, fest, moro og billig alkohol er kjente ingredienser på mange feriesteder. Videre reklameres det for mange feriesteder med lettkledde romantiske par som tydelig nyter hverandres selskap. Det gjør at det ligger romantikk og spenning i luften på feriestedet som sammen med alkohol kan bli for fristende.

– Man må heller ikke glemme at på en del sydlige feriesteder har menn en annen kultur når det gjelder å kurtisere kvinner. Den sårt etterlengtede oppmerksomheten, komplimentene og positiv bekreftelse kan det være vanskelig å motstå. Når alt dette blandes med alkohol i en herlig cocktail kan resultatet bli et sidesprang, forklarer hun.

LES OGSÅ: Kvinner som «faker» er oftere utro

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer