Tiltrekning

Derfor faller vi for ulike menn

Barndom og tidligere erfaringer kan spille en rolle.

BETATT: Smaken er som baken, men hva er det egentlig som avgjør hva hver og en av oss finner attraktivt? Foto: (c) Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press
BETATT: Smaken er som baken, men hva er det egentlig som avgjør hva hver og en av oss finner attraktivt? Foto: (c) Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hva er det hun ser i han? Dette er et spørsmål som ofte har blitt stilt blant venninner, særlig når en venninne har fått seg en kjæreste som du selv ikke finner det spor attraktiv.

Smaken er som baken, sies det. Og det er for så vidt vel og bra, ellers hadde vi vel alle slåss om de samme gutta, og det ville alltid vært flere tapere enn vinnere på kjærlighetsfronten.

Humor, store muskler, maskuline trekk, status og penger – det er flere faktorer som kan være avgjørende i våre valg. Heldigvis er det stor forskjell i hva vi faller for, men hvorfor er det egentlig det?

Hva er det som avgjør hva hver og en av oss finner attraktivt?

LES OGSÅ: Egenskapene kvinner elsker hos menn

En rekke faktorer spiller inn

Selv om vi i store trekk tiltrekkes av ulike ting, er det også noen faktorer som er universelle. Det er alltid noen menn som er mer populære hos jentene, mens andre er mer for spesielt interesserte.

EKSPERTEN: Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KK's faste sex- og samlivekspert. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr
EKSPERTEN: Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KK's faste sex- og samlivekspert. Foto: All Over Press NorwayAll Over Pr Vis mer

- Ja, det er noen trekk som nesten alle synes er tiltrekkende, men vi mennesker er også innrettet slik at vi kan like mye forskjellig, sier spesialist i klinisk voksenpsykologi og KK's faste sex- og samlivsekspert, Peder Kjøs:

- Biologisk er vi innstilt på å like de som ser sunne og friske ut – altså de som er høye, symmetriske, normalvektige, muskuløse – og som vi kommer godt overens med. Altså de som er vennlige, rause, og utadvendte.

Makt og popularitet gjør også menn mer attraktive, men vi blir formet av både kulturen og av familien vår.

Og Kjøs tror vi alle har våre individuelle historier som får oss til å bli tiltrukket av noe spesielt.

- Gjerne noe vi kjenner igjen fra vår egen opprinnelsesfamilie; vi har en tendens til å velge noen som er ganske like foreldrene våre. Ikke så rart, siden vi generelt har en tendens til å velge noen som er ganske like oss selv, og vi ligner jo foreldrene våre.

LES OGSÅ: Faller du for utilgjengelige menn?

Likheter er den viktigste faktoren

At kvinner ofte faller for menn som minner om deres far, mens menn ofte faller for kvinner som minner om deres mor, er noe som har blitt antydet i en rekke studier.  

POPULÆR: Vi er biologisk innstilt på å like de som er høye, symmetriske, normalvektige, og muskuløse - altså de som ser sunne og friske ut. Foto: (c) Arman Zhenikeyev/Corbis/All Over Press
POPULÆR: Vi er biologisk innstilt på å like de som er høye, symmetriske, normalvektige, og muskuløse - altså de som ser sunne og friske ut. Foto: (c) Arman Zhenikeyev/Corbis/All Over Press Vis mer

Sosiologen Elisabeth McClintock ved University of Notre Dame har gjort mange studier på hva som påvirker hva vi finner attraktivt hos en partner, og har blant annet funnet ut at likheter uten tvil er den viktigste faktoren. Både når det gjelder rase, utdanning, religion og fysisk attraktivitet.

- Med noen unntak, velger de aller fleste partnere som er lik seg selv i både status og i attraktivitet, har hun sagt til Notre Dame News.

Men det finnes altså unntak. Og ofte kan det også være våre erfaringer og vår barndom som påvirker de valgene vi tar.

LES OGSÅ: Høye hæler gjør deg mer attraktiv

Dårlige erfaringer kan påvirke

Du har kanskje en venninne som stadig vekk roter seg borti menn som ikke er bra for henne. Det kan være snakk om menn som er sjalu, manipulerende, utro, eller som i verste fall er rene psykopater.

TO DRÅPER VANN: Likhet har vist seg å være en viktig faktor når det kommer til tiltrekning. De aller fleste velger derfor partnere som er lik seg selv i både status og i attraktivitet, Foto: (c) Image Source/Corbis/All Over Press
TO DRÅPER VANN: Likhet har vist seg å være en viktig faktor når det kommer til tiltrekning. De aller fleste velger derfor partnere som er lik seg selv i både status og i attraktivitet, Foto: (c) Image Source/Corbis/All Over Press Vis mer

- Noen har erfaringer som har rotet til det naturlige og sunne systemet sitt, og ender opp med å ta dårlige valg. De som har hatt en vanskelig oppvekst i en familie som ikke fungerte så godt, har større tendens til å ende opp i vanskelige parforhold og har gjerne mange brudd, sier Kjøs.

Kanskje skyldes dette at de mangler erfaring med gode relasjoner, og derfor ikke vet helt hva de skal se etter, eller de har et uheldig bilde av hvordan relasjoner skal være, og godtar ting som de slett ikke burde godta.

- Noen har også et bilde av seg selv og sin egen verdi som får dem til å finne seg i dårlig behandling. Eller de finner seg en som de skal «redde» eller «hjelpe» i stedet for en solid og skikkelig partner, sier han og legger til:

SYMMETRI: En rekke studier på mennesker viser at særlig menn har en tendens til å gå for kvinner med symmetriske ansikter. Foto: (c) Roman Märzinger/Westend61/Corbis/All Over Press
SYMMETRI: En rekke studier på mennesker viser at særlig menn har en tendens til å gå for kvinner med symmetriske ansikter. Foto: (c) Roman Märzinger/Westend61/Corbis/All Over Press Vis mer

- En annen ting er at de som opplever mange brudd gjerne vil ha en forklaring på bruddene, og da er det kanskje mer fristende å legge skylden på at partneren var helt umulig enn at det var noe med dem selv.

LES OGSÅ: Slik kan du se om noen lyver

Bad boys og symmetri

Når det kommer til fysisk tiltrekning har forskere funnet ut at kvinner er mer tiltrukket av menn som virker stolte, mektige og til og med litt dystre, fremfor den omgjengelige glad-gutten.

Det vi altså kan karakterisere som en typisk «bad boy».

Det antas at dette skyldes at slike menn oppfattes som selvsikre og kapable, og dermed bedre kan forsørge og beskytte sin kvinne og barna – en egenskap som var svært viktig før i tiden. Dette kan i dag også gjenspeiles i status, makt og penger.

For menn er det derimot andre ting som er avgjørende faktorer. Det er antatt at asymmetriske trekk er et tegn på underliggende genetiske problemer, og en rekke studier på mennesker viser at særlig menn har en tendens til å gå for kvinner med symmetriske ansikter.

For ikke å glemme den klassiske timeglassfiguren – som er et godt tegn på fruktbarhet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer