Allergi

Derfor får du allergier i voksen alder

Det kan være flere grunner til dette.

TROR DE ER FORKJØLET, MEN ER ALLERGISKE: Blir du aldri kvitt forkjølelsen? Kanskje du er allergisk?  Foto: Fotolia
TROR DE ER FORKJØLET, MEN ER ALLERGISKE: Blir du aldri kvitt forkjølelsen? Kanskje du er allergisk? Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du aldri vært allergisk, sier du?

Aldri si aldri...

Det går nemlig helt fint an å utvikle allergier i voksen alder. Dessverre!

LES OGSÅ: Er det allergi eller forkjølelse?

Derfor blir du plutselig allergisk

Hva er grunnen til at man plutselig kan bli allergisk mot for eksempel katt i voksen alder, selv om man har hatt katt i hele barndommen?

– Dette er en sammensatt problemstilling, men veldig forenklet kan man sammenligne det med «fult glass»-effekten, sier Sverre Steinsvåg, lege og lederen for Astma- og Allergiforbundets legeråd, til KK.no, og forklarer:

VANLIGSTE ALLERGI: Cirka en million nordmenn har pollenallergi. Foto: Fotolia
VANLIGSTE ALLERGI: Cirka en million nordmenn har pollenallergi. Foto: Fotolia Vis mer

– På et eller annet tidspunkt er immunapparatet blitt stimulert med så mye allergener fra katt, pollen, midd eller lignende at det setter i gang en allergisk reaksjon mot disse fraktorene.

Det problematiske er at det er umulig å forutsi hvor lenge man må være i kontakt med allergener (proteiner), eller hvor mye allergener som skal til for at immunapparatet hos enkeltmennesker skal endre reaksjonsmønster slik at man går fra å være ikke-allergiker til å bli allergiker.

Vips - så er «glasset fullt» og du har blitt allergisk mot noe du alltid ha tålt.

LES OGSÅ: Du kan være allergisk mot høsten!

Norges vanligste allergi

Hva er det vanligst å være allergisk mot?

– Den vanligste allergien i Norge er pollenallergi, og man kan utvikle pollenallergi som voksen. Pollenallergi forekommer oftest i aldersgruppen 5–40 år, og det ser ut til at stadig flere får denne sykdommen, også i godt voksen alder, og innen grupper som ikke tidligere ble syke, opplyser Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund, til KK.no.

NAAF antar at i overkant av 20 prosent av befolkningen har mer eller mindre alvorlig pollenallergi, som utgjør cirka én million nordmenn.

Arv spiller også en stor rolle for utviklingen av allergi.

Hvis en av foreldrene er allergisk, er sjansen for at barnet skal utvikle allergi cirka 40 prosent. Hvis begge foreldrene har allergi, er risikoen cirka 60- 80 prosent, ifølge NAAF.no

LES OGSÅ: Juletreet kan gjøre deg syk

Tror allergien er en forkjølelse

– Symptomene er rennende nese, nysing, kløende og rennende øyne, man blir veldig sliten, og man kan få konsentrasjonsproblemer. En vanlig feil er at de tror de har en forkjølelse som aldri går over. Mange opplever å ha sykdommen i flere år før diagnosen viser at den årlige sommerforkjølelsen faktisk var pollenallergi, forteller Gunvaldsen.

VANLIG DYREALLERGI: Støv fra hest, hund og katt inneholder 10–20 ulike allergifremkallende stoffer, derfor er det svært vanlig å reagere på katt. Foto: Fotolia
VANLIG DYREALLERGI: Støv fra hest, hund og katt inneholder 10–20 ulike allergifremkallende stoffer, derfor er det svært vanlig å reagere på katt. Foto: Fotolia Vis mer

De aller fleste pelskledde dyr, og dermed de vanligste kjæledyrene, kan utløse allergiske reaksjoner.

– Det er ikke bare hårene i pelsen, men også allergener i dyrenes talg- og spyttkjertler og urin man reagerer på. Dette er små luftbårne partikler som blander seg med annet støv i luften. Når denne luften pustes inn, kan det gi allergiske reaksjoner, forklarer Gunvaldsen.

LES OGSÅ: Drikk brennesle-te når du er allergisk

Dyrene som gir flest reagerer på

Støv fra hest, hund og katt inneholder 10–20 ulike allergifremkallende stoffer, og har altså de «sinteste» allergenene.

Dyreallergi er vanlig blant personer som har astma og forekommer da gjerne ved siden av middallergi, ifølge Gunvaldsen i NAAF.

– Det er vanligst å utvikle allergier i barneårene. Hvis barn ikke har vist noen tegn til allergi ved 12 til 14-årsalder, er sjansen for å utvikle dyreallergi mindre, men også voksne kan utvikle dyreallergi, påpeker hun.

Når det gjelder matallergi rammes det rundt fem prosent voksne, og 5-8 prosent barn under tre år.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer