Sang På Hjernen

Derfor får du bare visse sanger på hjernen

Og slik får du låten ut av hodet igjen.

MUSIKK PÅ HJERNEN: Favorittlåten kan få opp humøret, øke treningsmotivasjonen eller rett og slett bare gjøre dagen litt bedre. Foto: NTB Scanpix
MUSIKK PÅ HJERNEN: Favorittlåten kan få opp humøret, øke treningsmotivasjonen eller rett og slett bare gjøre dagen litt bedre. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: «...what does the fox say..» Du har helt sikkert opplevd det flere ganger. En sang, helst kun et par setninger av en landeplage, som fester seg så hardt i hjernen din at du ikke klarer å slutte å nynne på den. 

Om du ikke en gang liker sangen, kan det være utrolig irriterende, spesielt når du klarer å smitte de rundt deg i tillegg. 

Men hvorfor i all verden skjer dette? 

LES OGSÅ: Riktig musikk øker utholdenheten

Følelser og hukommelse

Ifølge Yves Aubert, som er Ph.D. ved institutt for biologisk og medisinsk psykologi ved Universitetet i Bergen, er det ikke funnet noe klart svar på akkurat hva som skjer i hjernen din når en sang klistrer seg så godt fast.

Fenomenet, som kalles involuntary musical imagery, eller INMI, på engelsk, er nok, som han sier, vanskelig å forske på, da man må undersøke hva som skjer i hjernen din også en stund etter at du har hørt på musikk.

Det er likevel mulig å forklare noe av det. 

PLAGSOMT: Noen låter vil bare ikke gi slipp - på tross av at du ikke en gang liker dem.  Foto: Scanpix
PLAGSOMT: Noen låter vil bare ikke gi slipp - på tross av at du ikke en gang liker dem. Foto: Scanpix Vis mer

- Det ble gjort en studie i London nylig, der man så på folks hjernestruktur i sammenheng med hvor ofte de opplevde å få en sang på hjernen, forteller han.  

Studien viste forskjeller i områdene i hjernen som har med musikk, følelser og hukommelse å gjøre, hos de som opplevde dette ofte. 

- Men dette sier jo ikke noe om hva som egentlig skjer i hjernen når slikt finner sted.

LES OGSÅ: Gå deg til en skarpere hjerne

Den beste kuren

I tillegg kan det være at mennesker som er opptatt av musikk, og ser på det som en viktig del av livet, er mer utsatt for INMI enn andre. 

- En annen studie, gjort i 2010, forteller at mennesker som ser på musikk som viktig rapporterer om lengre INMI, samt at det for dem er vanskeligere å kontrollere, enn de som ser på musikk som mindre viktig, forteller Yves.

Han er ikke kjent med at det er en viss type sang eller rytme som vil fremprovosere fenomenet, annet enn at det er musikk som er velkjent for personen viss hjerne sangen har bitt seg fast i.

- Studien konkluderer også med at det å aktivt prøve å blokkere INMI gir mindre suksess enn det å passivt akseptere at det er sånn. 

Vil du bli kvitt sangen så kjapt som mulig, lønner det seg altså å bare stå i det en liten stund før det går over av seg selv. 

A radio Foto: Scanpix
A radio Foto: Scanpix Vis mer

«Naturlig» musikk best

Ifølge en artikkel på Forskning.no, kan også typen musikk ha noe å si for hvorvidt hjernen din blir hekta på en sang.

Karen Johanne Pallesen ved Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab på Aarhus universitet, har spesialisert seg på feltet. Hun forteller at harmonisk musikk, med en rytme som tilsvarer lytterens puls skal feste seg lettere enn annen musikk.

At musikken er harmonisk betyr at tonene er like de lydfrekvensene som vi finner i naturlige lyder. 

– De fleste «slagerne» beveger seg innen typiske og velkjente tonekombinasjoner, sier hun til Forskning.no.

Det betyr dog ikke at du ikke kan få annen musikk på hjernen. Når disse velkjente lydene begynner å kjede hjernen vår, kan den gå for noe helt annet i stedet. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer