Sang På Hjernen

Derfor får du bare visse sanger på hjernen

Og slik får du låten ut av hodet igjen.

MUSIKK PÅ HJERNEN: Favorittlåten kan få opp humøret, øke treningsmotivasjonen eller rett og slett bare gjøre dagen litt bedre. Foto: NTB Scanpix
MUSIKK PÅ HJERNEN: Favorittlåten kan få opp humøret, øke treningsmotivasjonen eller rett og slett bare gjøre dagen litt bedre. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: «...what does the fox say..» Du har helt sikkert opplevd det flere ganger. En sang, helst kun et par setninger av en landeplage, som fester seg så hardt i hjernen din at du ikke klarer å slutte å nynne på den. 

Om du ikke en gang liker sangen, kan det være utrolig irriterende, spesielt når du klarer å smitte de rundt deg i tillegg. 

Men hvorfor i all verden skjer dette? 

LES OGSÅ: Riktig musikk øker utholdenheten

Følelser og hukommelse

Ifølge Yves Aubert, som er Ph.D. ved institutt for biologisk og medisinsk psykologi ved Universitetet i Bergen, er det ikke funnet noe klart svar på akkurat hva som skjer i hjernen din når en sang klistrer seg så godt fast.

Fenomenet, som kalles involuntary musical imagery, eller INMI, på engelsk, er nok, som han sier, vanskelig å forske på, da man må undersøke hva som skjer i hjernen din også en stund etter at du har hørt på musikk.

Det er likevel mulig å forklare noe av det. 

- Det ble gjort en studie i London nylig, der man så på folks hjernestruktur i sammenheng med hvor ofte de opplevde å få en sang på hjernen, forteller han.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer