Ole André Syvertsen

Derfor får du blackout

Dette skjer med hjernen din når alt minnet fra i går er borte.

SVEKKER HJERNEN: Hukommelsen vår forsvinner når promillen blir for høy for fort.  Foto: Scanpix
SVEKKER HJERNEN: Hukommelsen vår forsvinner når promillen blir for høy for fort. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du opplevd å våkne dagen derpå og ikke huske hvordan du kom deg hjem eller hvor du har vært? Kanskje tror du til og med at du har vært bevisstløs, mens vennene dine har sett deg danse rundt? 

Du har kanskje også hørt at det bare er en myte, funnet på av folk som gjør dumme ting i fylla? Det er det ikke. Alkoholen påvirker nemlig hjernen slik at den ikke lenger klarer å lagre minnene dine. 

- Blackout skyldes at hjernen er så bedøvet at det du opplever ikke lagres i langtidshukommelsen, forteller Ole André Sivertsen til KK.no.

FYLLA-PROGRAMLEDER: Ole André Sivertsen er foredragsholder, har ledet Fylla på NRK, skrevet boka FYLLA. Fra vors til bakrus.
FYLLA-PROGRAMLEDER: Ole André Sivertsen er foredragsholder, har ledet Fylla på NRK, skrevet boka FYLLA. Fra vors til bakrus. Vis mer

Han har ledet programmet «Fylla» på NRK, skrevet boka «FYLLA. Fra vors til bakrus» og holder foredrag om temaet. 

- Det er litt sånn som å skrive i et word-dokument uten å lagre. Så lenge du holder på med det, er det på skjermen eller i bevisstheten, men avslutter du uten å lagre det finner du det ikke igjen neste dag, forklarer han. 

LES OGSÅ: Så mye legger du på deg av alkohol

Ikke drikk for fort

Det som skjer er at alkoholen hemmer evnen til å lagre minner. Og her er det faktisk ikke bare promillen som spiller en rolle, men også hvor fort du får den, forklarer Sivertsen.

Hjernen vår klarer nemlig å motvirke den bedøvende effekten alkoholen har. Drikker du sakte vil hjernen kunne tilpasse seg alkoholen og du vil kunne ha ganske høy promille, men likevel huske mye. 

Det betyr dog ikke at du kan drikke i evigheter uten at minnet ditt blir tåkete. 

- Blir promillen høy nok går det likevel ut over evnen til å flytte info fra «arbeidsminnet» til «langtidsminnet». 

Rask promillestigning er likevel det de fleste forbinder med blackout, forklarer Sivertsen, og jo høyere alkoholprosent det er i drikken vår, dess kortere er veien til hukommelsestap. 

- Shots er en klassisk vei dit, nettopp fordi promillen stiger så fort at hjernen ikke henger med. 

TIDENES EKLESTE FØLELSE? Våkner du med blackout vil du (dessverre?) likevel huske det om du har gjort en virkelig stor flause.  Foto: Scanpix
TIDENES EKLESTE FØLELSE? Våkner du med blackout vil du (dessverre?) likevel huske det om du har gjort en virkelig stor flause. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Alkohol øker risikoen for tidlig demens

En annen feil mange ofte gjør når de drikker, er ifølge Syvertsen at de føler seg edru utover kvelden, og dermed går fra øl til sterkere saker. At vi føler oss edru når det har gått en stund, kommer av nettopp det at hjernen vår har vendt seg til alkoholen, og er altså ikke riktig.

- Da går de over til sprit og dermed går det i svart.

Har du opplevd å ha hatt blackout, men ikke bli trodd? Kanskje med argumentet om at «du husker det du vil huske»? Mange vil kunne huske store og spesielle hendelser etter en blackout, så det stemmer faktisk at noen minner vil du kunne ha. Det betyr også at du nok ikke kan ro deg unna de største «feilene» du eventuelt gjorde kvelden før, med at du ikke husker dem.

- Det er sånn at minner er så forskjellige. Sterke minner, som at det står en isbjørn i stua når du kommer hjem, vil du kunne huske selv om taxituren hjem er blank.

LES OGSÅ: Gå deg til en skarpere hjerne

Når minnet kommer tilbake

Det var blackout-fenomenet, men har du hørt om brownout eller greyout? Dette er hakket mindre skummelt enn den kjente storebroren, men likefullt noe du nok vil prøve å unngå. 

- Brownout er så svake minner at du kan komme på dem etter en stund eller når du blir minnet på dem, forklarer Sivertsen.

BROWNOUT: Brownout er det du opplever når du husker ting fra en kveld på byen først etter en stund, eller etter at velmenende venninner forteller deg om det.  Foto: Scanpix
BROWNOUT: Brownout er det du opplever når du husker ting fra en kveld på byen først etter en stund, eller etter at velmenende venninner forteller deg om det. Foto: Scanpix Vis mer

Etter min mening minst like ubehagelig som blackout, ettersom det er disse tingene man kommer på når man ligger på morgenkvisten og går igjennom hva man gjorde kvelden før. I kombinasjon med et overaktivt angstsenter gjør det dagen derpå litt verre enn den trenger.

LES OGSÅ: Derfor blir du sulten av alkohol

- Ikke uvanlig

I følge lege ved Folkehelseinstituttet, Merete Vevelstad ligger en typisk festpromille i Norge på rundt 1. Det er, som nevnt, flere ting som spiller inn på hvorvidt du får en blackout eller ikke, men blackout er mest typisk man sier gjerne at du kan få en blackout når promillen er rundt 2 og høyere. 

- Og det er ikke uvanlig. Mange rapporterer om at de visstnok har opplevd dette, forteller hun. 

LES OGSÅ: Fyllesyk? Her er maten som kurerer

En greyout eller brownout kan du få allerede når promillen er omkring 1,5.Har du opplevd en blackout før, er du ekstra disponert for å oppleve det igjen. Vevelstad råder enkelt og greit til først og fremst å passe på alkoholinntaket.

- Det viktigste er at når du kommer opp i en bra festpromille, så passer du på at det går litt tid før neste gang du drikker, sier hun. 

- Da er det typisk at man - heller enn å ta en shot annenhver time, som vil opprettholde promillen - tar flere på én gang. La det gå minst 1-1,5 time mellom hver gang du drikker, lengst for kvinner, kortest for menn.

I tillegg bør du som kjent aldri drikke på tom mage, ikke kombinere alkoholbruk med bedøvende legemidler eller rusmidler, samt altså lære av dine feil om du har opplevd dette før.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer