Blackout

Derfor får du blackout

Store mengder alkohol forgifter hjernen. Her er forklaringen!

BLACKOUT: Husker du ikke noe fra festen i går? Da har du mest sannsynlig drukket for mye.  Foto: Mitarart - Fotolia
BLACKOUT: Husker du ikke noe fra festen i går? Da har du mest sannsynlig drukket for mye. Foto: Mitarart - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du våkner med en dårlig magefølelse av at du sa eller gjorde noe du ikke burde kvelden før, men uansett hvor dypt du graver i hukommelsen klarer du ikke huske hva som egentlig skjedde.

Kjenner du deg igjen? 

Det å våkne med  svarte hull i hukommelsen, er ikke så uvanlig etter en fuktig kveld. Men hvorfor er det egentlig slik? 

LES OGSÅ: Dette avslører kaloriinnholdet i vinen

Hjernen forgiftes

Kari Lossius, som er klinikkdirektør og psykolog ved Stiftelsen Bergensklinikkene, forteller til KK.no at årsaken til at vi får blackouts etter å ha drukket, er at alkoholen går inn og hemmer hippocampusen i hjernen – og det er der hukommelsen vår lagrer informasjon.

Dette resulterer i at overføringen fra korttidsminnet til langtidsminnet vårt svekkes, noe som gjør at vi får problemer med å huske noe fra kvelden før.

- Det som skjer når man drikker mye alkohol er at hjernen bedøves og alle sanseorganenes funksjoner nedsettes – det er rett og slett en alkoholforgiftning. Så hvis man drikker mye over lengre tid så forgiftes man og hjernen settes nesten ut av funksjon, forklarer hun.

HUSKER IKKE NOE: Årsaken til at man ikke husker noe etter å ha drukket mye, er at at alkoholen hemmer hippocampusen i hjernen – og det er der hukommelsen vår lagrer informasjon. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
HUSKER IKKE NOE: Årsaken til at man ikke husker noe etter å ha drukket mye, er at at alkoholen hemmer hippocampusen i hjernen – og det er der hukommelsen vår lagrer informasjon. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Norske kvinner drikker mer enn før 

Høy promille øker sjansen for å få blackout

Videre forteller hun at det er veldig individuelt hvor ofte man opplever å få blackouts, men at det er påvist at det er en klar sammenheng mellom mengden alkohol man drikker og sjansen får å få det.

- Til tross for de individuelle forskjellene, har promille svært mye å si. Det er nemlig slik at jo høyere promille man har, jo større sjanse er det for å få blackout. 

- Så dersom du ikke husker noe som helst er dette et tegn på at du har hatt altfor høy promille.

Hvor høy promille dreier dette seg om?

- Det varierer fra person til person, men det er slik at hvis man har 1 i promille så er hjernen allerede i en forgiftet tilstand.

- Har man rundt 1,5 i promille begynner man å få trøbbel med å snakke og har man 2 i promille vil man i tillegg få problemer med å huske hva som har skjedd – og da kan man regne med å få en blackout.

- Kommer man opp i 3 i promille er det vanlig at man mister bevisstheten, mens har man 4 i promille er man mest sannsynlig død, forteller hun.

Slik påvirkes vi av alkoholen:

  • Opp mot og omkring 0,5 promille: Man føler seg lett påvirket.
  • Mellom 0,5 og 1 promille: Man blir mer kritikkløs og risikovillig.
  • Over 1 promille: Balansen blir dårligere, det oppstår snøvlete tale og kontroll med bevegelser forverres. Man blir trøtt og sløv og kan bli kvalm.
  • Over 1,5 promille: De fleste får problemer med hukommelsen. Hukommelsesproblemene øker med stigende promille.
  • Svært høy promille: Bevisstheten nedsettes og man kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan hemmes. Oppkast er vanlig.
  • Promille over 3: Kan være dødelig. Risiko for død øker sterkt hvis man samtidig har brukt beroligende midler, sovemidler, smertestillende midler, midler mot epilepsi eller andre medikamenter som har sløvende eller dempende virkning på hjernen.


Kilde: Folkehelseinstituttet

BEGRENS INNTAKET DITT: Dersom du ønsker å huske noe fra festen bør du begrense inntaket ditt og holde promillen på mellom 0,2 og 0,4. Da vil du oppleve følelsen av velvære. Foto: Monkey Business - Fotolia
BEGRENS INNTAKET DITT: Dersom du ønsker å huske noe fra festen bør du begrense inntaket ditt og holde promillen på mellom 0,2 og 0,4. Da vil du oppleve følelsen av velvære. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Dette gjør én fyllekule med vekta

Unngå å gå på en smell 

Dersom du ønsker å unngå kvelder hvor du glemmer hva som egentlig har skjedd, anbefaler Lossius deg å gjøre noe så enkelt som å begrense alkoholinntaket ditt.

- Det vi nordmenn gjør, er at vi drikker fortere enn det vi har godt av og drikker sterkere drikke enn det vi tåler – vi har rett og slett for raskt konsum av alkohol.

- Dersom man stadig får blackouts etter å ha drukket, er det ingenting annet som fungerer enn å begrense alkoholinntaket. Det nytter ikke å spise mye eller å droppe å ta visse medisiner. Dette har ingen effekt, for som sagt så forgifter promillen hjernen.

Videre forteller hun at det lureste du kan gjøre er å drikke mindre og holde deg på den optimale promillen som er mellom 0,2 og 0,4 – også kjent som lykkepromille.

- Denne gir følelsen av velvære. Maks utskillelse av dopamin i hjernen ligger på rundt 0,6 i promille, så bikker du over dette går den ned og du vil føle deg sløvere og sløvere helt til du kommer til det punktet hvor det er ubehagelig å være full, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer