Blackout

Derfor får du blackout

Store mengder alkohol forgifter hjernen. Her er forklaringen!

BLACKOUT: Husker du ikke noe fra festen i går? Da har du mest sannsynlig drukket for mye.  Foto: Mitarart - Fotolia
BLACKOUT: Husker du ikke noe fra festen i går? Da har du mest sannsynlig drukket for mye. Foto: Mitarart - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du våkner med en dårlig magefølelse av at du sa eller gjorde noe du ikke burde kvelden før, men uansett hvor dypt du graver i hukommelsen klarer du ikke huske hva som egentlig skjedde.

Kjenner du deg igjen? 

Det å våkne med  svarte hull i hukommelsen, er ikke så uvanlig etter en fuktig kveld. Men hvorfor er det egentlig slik? 

LES OGSÅ: Dette avslører kaloriinnholdet i vinen

Hjernen forgiftes

Kari Lossius, som er klinikkdirektør og psykolog ved Stiftelsen Bergensklinikkene, forteller til KK.no at årsaken til at vi får blackouts etter å ha drukket, er at alkoholen går inn og hemmer hippocampusen i hjernen – og det er der hukommelsen vår lagrer informasjon.

Dette resulterer i at overføringen fra korttidsminnet til langtidsminnet vårt svekkes, noe som gjør at vi får problemer med å huske noe fra kvelden før.

- Det som skjer når man drikker mye alkohol er at hjernen bedøves og alle sanseorganenes funksjoner nedsettes – det er rett og slett en alkoholforgiftning. Så hvis man drikker mye over lengre tid så forgiftes man og hjernen settes nesten ut av funksjon, forklarer hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer