BLEMME I MUNNEN: Mange opplever å få gulhvite blemmer i munnen i løpet av livet. Fortsatt strides de lærde om hvordan de oppstår.  Foto: Fotolia
BLEMME I MUNNEN: Mange opplever å få gulhvite blemmer i munnen i løpet av livet. Fortsatt strides de lærde om hvordan de oppstår. Foto: Fotolia Vis mer

After

Derfor får du blemmer i munnen

15-20 prosent av befolkningen plages av after.

- Ingen vet hvordan after/munnskold oppstår. Det er ideopatisk, sier Kha Duong, tannlege ved Tannpaleet i Kristiansand, til KK.no.

Ideopatisk er betegnelse på en sykdom som opptrer spontant uten kjent årsak og uten å ha sammenheng med noen annen kjent tilstand.

Norsk Helseinformatikk (NHI) beskriver after som tilbakevendende runde eller ovale, overflatiske, myke, gulhvite blemmer eller sår i munnhulen. Sårene er ofte 2-8 mm i diameter, og de tilheler i løpet av 10-14 dager.

LES OGSÅ: Slik unngår du munnsår

Kvinner får det oftere

- De er vonde å ha, og de fleste opplever det en eller annen gang i livet, forteller Duong.

Tilstanden er vanligst blant personer under 30 år, og det kan forekomme hyppigere hos kvinner, spesielt før mensen.Noen får blemmene hyppigere enn andre. Arv og miljø spiller også inn.

AFTER: Sårene er ofte 2-8 mm i diameter og kan vare i opptil 14 dager. Foto: NTB scanpix
AFTER: Sårene er ofte 2-8 mm i diameter og kan vare i opptil 14 dager. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det kan skyldes stress, men også matvarer som er syrlige, eller tomater. Det kan også være underliggende sykdommer som jernmangel og cøliaki, opplyser tannlegen.

Ifølge NHI.no er after faktisk vanligere blant ikke-røykere, og kan være forbundet med kroniske sykdommer som Chrons sykdom og ulcerøs kolitt.

LES OGSÅ: Sår i munnviken kan skyldes jernmangel

Slik kan du lindre plagene

De fleste som får after har så milde plager at behandling ikke er påkrevd, men siden det kan være såpass ubehagelig, finnes det heldigvis råd.

- Jeg råder pasientene mine til å slutte å bruke tannkrem som inneholder natriumlaurylsulfat. Det er såperester som gjør at tannkremen skummer når du pusser tennene. Det kan virke som om folk reagerer på dette stoffet, sier Duong.

Tannkremen Zendium er en av få tannkremer som ikke inneholder natriumlaurylsulfat.

Tannlegen foreslår også å bruke munnskyllevannet klorhexidin for å lindre plagene.

SMERTEFULLT: I begynnelsen er sårene ømme og det kan bli direkte smertefullt under spising eller tannpuss.  Foto: Fotolia
SMERTEFULLT: I begynnelsen er sårene ømme og det kan bli direkte smertefullt under spising eller tannpuss. Foto: Fotolia Vis mer

- Hvis ikke sårene går bort etter 10-14 dager, bør du kontakte tannlege for å se hva det kan være, råder Duong. 

Flere tips:

  • Unngå å pusse for hardt.
  • Unngå sure drikker, som brus eller juice.
  • Lokalbehandling med kortison kan forsøkes.
  • Bruk tannkrem uten såpestoffer, for eksempel: Zendium, Denivit, Youtel pharma med vitamin B5 eller Biotene.
  • Behandling med munnsalve: Et tynt lag munnsalve (det finnes flere ulike varienter - som du enten kan få på resept av lege, eller så finnes det også flere salver på apotek som du kan få uten resept) smøres på munnsårene 3 ganger daglig (etter måltid).
  • Prednisolon tabletter: Hvis du har mange, store og plagsomme after, kan behandling med glukokortikoid tabletter i en kort periode være aktuelt, for eksempel prednisolon.
  • Antibiotika: Ved betydelige plager kan lokal antibiotikabehandling med tetrasyklin (ikke til barn eller gravide) forsøkes. Tetrasyklin kapsler løses opp i vann, og vannet brukes til munnskylling.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: