CELLULITTER: Synes du cellulittene dine er veldig sjenerende? Da kan du trøste deg med at særdeles mange av oss får det etter puberteten. Foto: REX/Photofusion/All Over Press
CELLULITTER: Synes du cellulittene dine er veldig sjenerende? Da kan du trøste deg med at særdeles mange av oss får det etter puberteten. Foto: REX/Photofusion/All Over PressVis mer

Cellulitter

Derfor får du cellulitter

Det har ikke nødvendigvis sammenheng med vekt.

Få ting har skapt så mye hodebry for oss kvinner som cellulitter, og det spesielt i disse dager - hvor korte shorts, sommerkjoler og bikinier fortsatt er en stor del av garderoben.

Cellulitter er kanskje irriterende og for noen litt sjenerende, men heldigvis ikke helsefarlige - og det er strengt tatt svært få menn som bryr seg om du har dem der på baksiden av lårene.

Men hva er egentlig cellulitter, og finnes det egentlig noen måte å bli kvitt dem permanent? 

LES OGSÅ: Tre triks mot cellulitter

Fettopphopninger under huden

NESTEN ALLE HAR DET: Om lag 90 prosent av kvinner opplever å få en eller annen grad av cellulitter en gang i løpet av livet. Og det har ikke nødvendigvis noe med vekt å gjøre! Foto: staras - Fotolia
NESTEN ALLE HAR DET: Om lag 90 prosent av kvinner opplever å få en eller annen grad av cellulitter en gang i løpet av livet. Og det har ikke nødvendigvis noe med vekt å gjøre! Foto: staras - Fotolia Vis mer

Huden vår består av tre lag: overhud, lærhud og underhud. Overhuden er det laget vi ser, altså laget med hudceller. I lærhuden sitter blodårene, nervene, svettekjertlene, talgkjertlene og hårsekkene.

Underhuden består av bindevev og fettvev. Faktisk er underhuden det største fettlageret i kroppen. Her lagres også mye væske.

Det er i underhuden at cellulitter oppstår. Det skjer fordi noen av fettcellene, som holdes på plass av bindevevet, stikker ut og opp i lærhuden. Dette gir den ruglete overflaten som vi kaller cellulitter.

Grethe Marie Grimen, som er kurs- og produktansvarlig på Beauty Products AS, forteller til KK.no at det ikke bare finnes én type cellulitter.

- Det finnes faktisk fire ulike grader av cellulitter, og disse kommer oftest på rumpe og lår, men kan også komme på mage, armer og større fettpartier.  

De ulike gradene av cellulitter:

  • Grad 1: Kompakt utseende i avgrensede områder. Denne typen synes når vi klemmer huden mellom hendene.
  • Grad 2: Synlig i avgrensede områder. Dårligere sirkulasjon i huden, kalde områder
  • Grad 3: Lett synlig. Huden er mindre elastisk og har nedsatt sirkulasjon
  • Grad 4: Synlig gjennom klær. Ofte smertefullt ved berøring.
     
KVINNER ER MER UTSATT ENN MENN: Årsaken til at menn sjeldent får cellulitter er blant annet at de har tykkere hud enn oss kvinner.  Foto: prudkov - Fotolia
KVINNER ER MER UTSATT ENN MENN: Årsaken til at menn sjeldent får cellulitter er blant annet at de har tykkere hud enn oss kvinner. Foto: prudkov - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Er det over og ut for appelsinhud? 

90 prosent av alle kvinner rammes

Man kan kanskje ikke alltid se cellulitter hos andre med det blotte øyet, men ifølge Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef hos Skintific AS, har faktisk opp mot 90 prosent av alle kvinner cellulitter i en eller annen grad.

- Etter å ha gjennomgått puberteten får omtrent 90 prosent av alle kvinner cellulitter.  Årsaken til at cellulitter stort sett rammer kvinner, er at fettet hos kvinner er genetisk ulikt fettet hos menn, sier hun.

Årsaken til at menn ikke er like rammet av cellulitter, er for det første fordi de har tykkere hud enn oss kvinner og for det andre er fettcellene i underhuden deres bundet sammen av bindevev som går på kryss og tvers, men hos oss kvinner går bindevevet vertikalt.

Det er dette som gir fettcellene mulighet til å bule ut på toppen. Urettferdig, men sånn er det altså.

LES OGSÅ: Slik unngår du åreknuter

Ikke bare overvektige som får cellulitter

Både slanke og mer frodige kvinner kan få synlige cellulitter, men sterkt overvektige kvinner har vanligvis mer av dem enn slanke kvinner.

Yngre kvinner har mindre cellulitter enn kvinner over 30 år. Det er fordi med alderen svekkes kollagenet i overhuden og bindevevet i underhuden blir mindre sterkt, noe som gjør det lettere for fettcellene å bule ut slik at huden blir ruglete.

I tillegg blir vi oftest mer inaktive når vi blir eldre, og dermed lagres det mer fett i underhuden.

Utover dette er det helt individuelt hvor mye synlige cellulitter kvinner har. Det avhenger av kroppsfasong (altså hvor fettet lagres på kroppen), hudtykkelse og hvor sterkt bindevevet er.

KREMER: Det er lett å la seg lure av kremer som lover gull og grønne enger, men ifølge eksperten er det viktig å huske at en krem alene aldri vil kunne fjerne cellulittene.  Foto: brunobarillari - Fotolia
KREMER: Det er lett å la seg lure av kremer som lover gull og grønne enger, men ifølge eksperten er det viktig å huske at en krem alene aldri vil kunne fjerne cellulittene. Foto: brunobarillari - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor blir vi overvektige 

Kremer alene er ikke nok

Som du sikkert har fått med deg så finnes en rekke kremer som lover deg en cellulittfri stuss dersom du bruker dem jevnlig. Med holder de egentlig det de lover? Ifølge Grimen skal det mer til enn en krem for å bli kvitt cellulittene.

- Ikke alle kremene på markedet fungerer optimalt, så vær kritisk når du handler. Og husk at en krem kan ALDRI gjøre jobben alene og må kun brukes som et tillegg til trening, eventuelt slanking og et sunnere kosthold.

- Det er vanskelig å bli kvitt cellulittene permanent, men en trøst kan være at de aller fleste kvinner har dem. Hvis du likevel ønsker å redusere appelsinhuden, anbefaler jeg deg å unngå for mye sukker, usunt fett, alkohol, salt og koffein, da dette er ting som øker sjansen for at du får cellulitter betydelig, sier hun.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: