DÅRLIG ÅNDE: Hvorfor er det egentlig sånn at hvitløk gir så dårlig ånde? Foto: All Over Press
DÅRLIG ÅNDE: Hvorfor er det egentlig sånn at hvitløk gir så dårlig ånde? Foto: All Over Press Vis mer

Dårlig ånde

Derfor får du dårlig ånde av hvitløk

Den forsvinner kanskje ikke med litt ekstra tannpuss, men det finnes et annet triks.

Kokker og matbloggere beskriver den lille løken som den ultimate smakssetteren.

Et fedd eller to løfter enhver middag, og det finnes nesten ikke en rett hvitløk ikke passer til.

Og selv om vi kanskje ikke bryr oss så mye om litt hvitløksånde, så er det jo enkelte situasjoner hvor det kan være greit å unngå den skarpe ånden hvitløk gir.

LES OGSÅ: Skyldes ånden feil tannpuss?

Kjemisk reaksjon

Forskere ved  American Chemical Society, som er en forskningsorganisasjon, har nå studert årsaken til at ånden vår lukter så stramt etter et måltid med hvitløk.

Som du sikkert vet, så lukter ikke hvitløk noe som helst før den kuttes opp.

Ifølge det danske vitenskapelige nettstedet Videnskab.dk handler lukten av hvitløk om kjemi. Det kjemiske stoffet alliin blir til allicin når du kutter opp hvitløk, og det er først da det begynner å lukte.

Når vi så spiser hvitløk, blir allicin til fire nye kjemiske stoffer og det er kombinasjonen av disse fire stoffene som gir deg stålånden.

Men, først og fremst skyldes ånden ett av stoffene, nemlig allyl methyl sulfid, som man mener står for nesten all lukten hvitløk skaper.

LES OGSÅ: Gir lavkarbo skylden for dårlig ånde

HER STARTER DET: Det er når hvitløken kuttes opp, at de kjemiske prossessene som forårsaker ånden. Foto: All Over Press
HER STARTER DET: Det er når hvitløken kuttes opp, at de kjemiske prossessene som forårsaker ånden. Foto: All Over Press Vis mer

Spis et eple

Selv om det først og fremst er ånden vi merker oss, så skilles de kjemiske stoffene ut både gjennom svette, urin og ånde.

Og selv om litt hvitløksånde ikke gjør så mye, særlig hvis dere alle sammen har spist det, så vil du kanskje ikke stille på først date eller på jobbintervju med ånde av hvitløk.

Det trenger du heller ikke.

Tidligere har forskere ved Ohio State University funnet ut at det går an å dempe ånden ved å spise visse typer mat.

Studien, som er publisert i tidsskriftet Journal of Food Science, kom fram til at både eple, melk, sitronsaft, spinat, persille og grønn te skal kunne redusere hvitløksånde.

- Av alle matvarene vi testet, viste eple seg å være spesielt effektivt, sier forskningsleder Sheryl Barringer, ifølge Daily Mail.

LES OGSÅ: Her er løken du bør velge

Sunn supermat

SMAKEN AV HVITLØK: Den lille hvite løken hever smaken mange hakk, så ikke la deg stoppe av litt ånde.   Foto: All Over Press
SMAKEN AV HVITLØK: Den lille hvite løken hever smaken mange hakk, så ikke la deg stoppe av litt ånde. Foto: All Over Press Vis mer

Hvitløk er ikke bare blitt manges favorittingrediens fordi den gir så god smak.

Den lille løken har også vist seg å være spesielt sunn.

Flere studier har tidligere vist at hvitløk kan bidra til å dempe betennelser i kroppen.

Det betyr at hvitløk blant annet kan bidra til å forebygge mot forkjølelse, noe vi er ekstra utsatt for nå om høsten.

Hvitløkens bakteriedrepende egenskaper, har man festet lit til lenge. Allerede på 1800-tallet sies det at man spiste hvitløk for å dempe forkjølelser.

Hvitløk skal dessuten kunne forebygge og redusere eksem.

Den lille hvite er rik på antioksidanter, og forskere tror derfor den kan bidra til å senke blodtrykket, og dermed redusere risikoen for å få hjerte- og karsykdommer.

Det er med andre ord ingen grunn til å droppe hvitløken.

Bare husk det eplet til frokost dagen etter, om du har en date eller et jobbintervju.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: