VIKTIG Å PUSSE: Å få dårlig ånde vil man oppleve flere ganger i løpet av livet, men etter hvert som vi blir eldre kan dette bli et stadig hyppigere problem. Selv om dette kan skyldes alt fra tørr munn til tannkjøttsykdommer, vil en god tannpuss ofte være til god hjelp. Foto: Nagels Blickwinkel - Fotolia
VIKTIG Å PUSSE: Å få dårlig ånde vil man oppleve flere ganger i løpet av livet, men etter hvert som vi blir eldre kan dette bli et stadig hyppigere problem. Selv om dette kan skyldes alt fra tørr munn til tannkjøttsykdommer, vil en god tannpuss ofte være til god hjelp. Foto: Nagels Blickwinkel - Fotolia Vis mer

Dårlig ånde

Derfor får du dårligere ånde med alderen

Et typisk problem du lett kan gjøre noe med.

Kanskje har du ikke pusset tenna, eller kanskje har du ikke brukt tanntråd siden forrige måned.

I de aller fleste tilfeller kommer den vonde lukten fra bakterier i munnhulen. Men selv om det er den mest vanlige årsaken, er det langt i fra den eneste.

Svært mange av oss opplever at vi dårligere ånde med alderen. Og gjerne da når man kommer opp i 40, 50- og 60-årene.

Men hvorfor er det egentlig slik? For de fleste har jo relativt god tannhygiene i denne alderen også.

LES OGSÅ: Dårlig ånde - mandlene kan ha skylda

DÅRLIG ÅNDE?: Er en kjedelig greie...særlig når du ikke merker det selv! Foto: Thinkstock
DÅRLIG ÅNDE?: Er en kjedelig greie...særlig når du ikke merker det selv! Foto: Thinkstock Vis mer

Dårlig munnhygiene

Aldersrelatert dårlig ånde kan komme av ulike årsaker. Og selv om mange av dem kan være vanskelig å unngå, er de som regel ikke så vanskelige å gjøre noe med.

Hvis du ønsker å få bukt med den dårlige ånden kan det hjelpe å finne ut hva som forårsaker den.


Vi har alltid bakterier i munnen, det er helt normalt. Og disse bakteriene gyver gjerne løs på matrestene som sitter igjen mellom tenner og på tunga. I denne prosessen bryter bakteriene ned proteiner, og lager gasser som inneholder svovel. Og det er dette vi kjenner igjen som dårlig ånde.

Bakterier kan også danne en oppbygging av plakk på tennene, som kan føre til tannkjøttbetennelse eller hull i tennene. Men plakk kan også ha noe å si for ånden din.

Det er bare de færreste som har gått gjennom livet uten et eneste problem med tennene. Og dersom du har falske tenner, broer eller proteser kan dette være ypperlige steder for oppsamling av bakterier. Litt slurv med tannpussen og du kan si velkommen til dårlig ånde.

Heldigvis har kroppen en naturlig måte å kontrollere disse bakteriene på. Spytt inneholder nemlig mange viktige bestanddeler for å bryte ned maten. Men det inneholder også bakteriehemmende stoffer som er viktige for at bakteriene i munnen ikke skal få overhånd.

Dette betyr derimot ikke at du skal la spyttet gjøre all jobben. God munnhygiene er fortsatt den beste måten å holde munnen ren på.

FULLT AV BAKTERIER: Vi har til en hver tid mange bakterier i munnen, og ofte er det når disse bakteriene forsyner seg med matrestene de finner i munnen, at dårlig ånde oppstår. Hold derfor munnen ren, og bruk tanntråd der tannbørsten ikke slipper til. Foto: Sylvie Bouchard - Fotolia
FULLT AV BAKTERIER: Vi har til en hver tid mange bakterier i munnen, og ofte er det når disse bakteriene forsyner seg med matrestene de finner i munnen, at dårlig ånde oppstår. Hold derfor munnen ren, og bruk tanntråd der tannbørsten ikke slipper til. Foto: Sylvie Bouchard - Fotolia Vis mer

Tørr i munnen?

Å plages med tørr munn er et vanlig problem som dukker opp med alderen, og skyldes ofte at spyttkjertlene produserer mindre fuktighet etter hvetr som vi blir eldre. Men en lavere spyttproduksjon kan også være forårsaket av snorking i løpet av natten, eller om du rett og slett har for vane å puste gjennom munnen.

Det er også verdt å merke seg at enkelte medisiner kan ha munntørrhet som en bivirkning.

Spytt er viktig for å holde munnen ren, og fungerer omtrent som en naturlig rens. En tørr gane tillater derimot anaerobe bakterielle kolonier å vokse meget raskt, og risikoen for at du sliter med dårlig ånde er derfor ganske stor.


Ifølge The Journal of the American Dental Asocciation kan tørr munn hos eldre få flere konsekvenser for deres munn- og tannhelse, men det finnes også behandlinger som kan forbedre spyttproduksjonen.

Dersom den dårlige ånden din skyldes munntørrhet kan det hjelpe å skylle munnen, eller spise noe. Når man spiser vil spyttkjertlene begynne å produsere mer spytt, og mat og drikke kan skylle bort gassene som dannes i munnen, og være veldig effektivt mot dårlig ånde.

Kan være et tegn på sykdommer

I noen tilfeller kan den fæle ånden skyldes mer alvorlige saker.

– Det er for eksempel en sterk sammenheng mellom tannkjøttbetennelse og dårlig ånde.
I mange tilfeller vil tannlegen kunne oppdage hvor problemet stammer fra, sier Alix Young Vik, professor ved Odontologisk fakultet ved Universitetet i Oslo, til Forskning.no.

Både tannråte og tannkjøttbetennelser har nemlig en tendens til å bli mer problematisk med alderen. Dette er tannproblemer som kan lukte vondt i seg selv, i tillegg til at de kan fremme veksten av bakterier.

I sjeldne tilfeller kan dårlig ånde også indikere mer generelle helseproblemer, dette kan være lungeinfeksjoner eller betennelse i mandlene, men også sykdommer i mage, lever og nyrene.

Dersom du er særlig plaget og en vanlig tannpuss ikke hjelper, kan det være lurt å ta det opp med legen din.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop