<strong>DOBBELTHAKE:</strong> Det er først og fremst et overvektproblem, men ikke alle opplever at den forsvinner selv om de går ned i vekt. Løs hud i hakepartiet kalles også ofte dobbelthake, men er egentlig et helt annet problem.  Foto: panthermedia
DOBBELTHAKE: Det er først og fremst et overvektproblem, men ikke alle opplever at den forsvinner selv om de går ned i vekt. Løs hud i hakepartiet kalles også ofte dobbelthake, men er egentlig et helt annet problem. Foto: panthermedia Vis mer

Fett

Derfor får du dobbelthake

Det er faktisk forskjell på det og løs hud, selv om vi bruker «dobbelthake» om begge deler.

Publisert
Sist oppdatert
Mange av oss opplever å ha litt ekstra hud eller fett under haka, og selv om vi gjerne kaller begge fenomenene for dobbelthake, er det faktisk ikke helt riktig.

Christian Busch er plastikkirurg ved Haukeland Universitetssykehus og svarlege på Lommelegen.no forteller at pasienter ofte ikke tenker over forskjellen, men den er der likevel.

LES OGSÅ: Disse kan gjøre deg feit

Overvekt er hovedårsak

Han forteller at den vanligste årsaken til dobbelthake er generell overvekt.

– Også slanke kan få dobbelthake fordi kroppsettet kan fordele seg ujevnt. Det er nemlig slik at fettet fordeler seg ulikt hos ulike mennesker, sier han.

Plastikkirurgen forklare at de fleste mennesker alltid har fett på hoftene, selv om de er slanke. Videre kan noen, spesielt kvinner, ha betydelige fettansamlingen på utsiden av lårene. Og noen har det altså under haken.

LES OGSÅ: Spis mer om du vil bli mindre

Arvelig

Selv om vanlig dobbelthake altså vanligvis er et tegn på overvekt, kan det også skyldes en uvanlig fordeling av kroppsfett. Dette er gjerne familiært, forklarer Busch.

– Etter hvert som huden mister sin elastisitet og muskulaturen endrer seg med alderen kan det selvfølgelig komme mer frem selv om ikke vekten endrer seg, sier han.

Da er det ofte snakk om løs hud, ikke en faktisk dobbelthake, ifølge Busch. Og ja, det er arvelig.

Jo eldre, jo vanligere

Mange av oss opplever også å få dobbelthake etterhvert som vi blir eldre, men dette er ikke nødvendigvis et aldringstegn.

– Vi har fettceller under haken, og i likhet med rumpe og lår er dette et sted vi ofte kan se ekstra fettlagring ved overvekt, forklarer hudterapeut Therese Mikalsen.

– Noen er spesielt disponert for dobbelhake, siden dette avhenger i fordelingen av fettceller i kroppen vår, sier hun.

Ikke eneste hakeproblem

I tillegg til dobbelthake, er det to andre ting Busch opplever at pasienter er misfornøyd med når det gjelder haken:

Løs hud på haken
– Dette er egentlig ikke dobbelthake, men altså hudfolder som henger. Det kan være etter tidligere overvekt, aldersforandringer i huden, solskadet hud eller arvelig tendens, sier han.

Platysmastrenger
– Noen personer har veldig tydelig strenger på hver side av strupehodet. Dette er den innerste del av halsmuskelen (platysma) som blir mer og mer tydelig når man blir eldre og mister underhudsfettet og hudens elastisitet, mener Busch.

Slik blir du kvitt den

Siden overvekt er den vanligste årsaken, er naturligvis vektreduksjon den vanligste løsningen. Gå dog heller for en sunn livsstilsendring enn å prøve deg på slankekurer som lover mirakler over natta.

Busch forteller at mange likevel opplever at dobbelthaken ikke forsvinner selv om de går ned i vekt.

– Hvis ikke vektreduksjon fører frem, er fettsuging det vanligste tiltaket, sier han.

– Av og til kan det stå igjen fett under halsmuskelen, og det må i så fall skjæres ut gjennom et snitt under haken, forklarer plastikkirurgen.

Dersom problemet er løs hud (tidligere kjent som kalkunhals), anbefaler han pasientene sine andre behandlinger:

– Løs hud behandles med ansiktsløft og strenger på halsen med botox injeksjoner eller ansiktsløft kombinert med muskelplastikk med snitt under haken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer