Kløe

Derfor får du eksem

Forskerne har funnet ut hvorfor de tørre, kløende hudområdene oppstår.

AU: Eksem er ikke behagelig. Se hvordan du behandler den, og les om forskernes oppdagelse. Foto: PantherMedia / r Eko Bintoro
AU: Eksem er ikke behagelig. Se hvordan du behandler den, og les om forskernes oppdagelse. Foto: PantherMedia / r Eko Bintoro Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som er rammet av eksem? Blir huden tørr og kløete, og full av sprekker?

Det som faktisk skjer når eksem oppstår er at huden taper masse væske i eksemområdet, allergener får mulighet til å angripe, og betennelsestilstander oppstår.

Atopisk eksem er ikke behagelig, og er dessverre noe det kan være vanskelig å bli kvitt. Mange barn får det, men de fleste vokser det av seg. Likevel - 2-3 prosent av voksne nordmenn plages av hudsykdommen.

Nå har forskere funnet ut hvorfor noen av oss plages av eksem, og dermed øker håpet om at man en gang skal kunne kurere tilstanden, som i dag regnes som kronisk.

LES OGSÅ: Derfor klør du i huden

Ikke-fungerende protein har skylda

I en ny studie fant forskere ved Oregon State University ut at atopisk eksem oppstår når et protein kalt Ctip2 ikke fungerer skikkelig.

Ctip2 kontrollerer lipidene (oljer i huden), som holder huden myk. Forskerne oppdaget at et når dette proteinet ikke fungerer, øker nivåene av annet type protein, et cytokinprotein kalt TSLP, og dette proteinet kan trigge betennelser i huden.

– Denne studien viser at dårlig fungerende Ctip2 reduserer produksjon av lipidene huden trenger for å holde seg sunn og beskytte seg selv. Samtidig gjør dette at det dannes proteiner som trigger betennelser. Hudens evne til å bekjempe betennelser går ned samtidig som muligheten for betennelser øker. Begge dele kan føre til eksem - enten sammen eller hver for seg, sa Arup Indra, proffessor ved the Oregon State University College of Pharmacy.

– Når vi skjønner hva som faktisk gjør at eksem oppstår på et genetisk nivå, burde vi klare å utvikle individuelle behandlinger. Dette kan være behandling som øker Ctip2-produksjonen i hudcellene, eller behandling som gjenoppretter pasientens lipidbalanse.

Les mer om studien hos Oregon State University.

Forebygging og behandling

Mens vi venter på at nye behandlingsmetoder skal komme, er det lurt å følge disse rådene:

 • Noen har eksem som trigges av matvarer. Kartlegg hva du eller ditt barn reagerer på. Typisk er dette kumelk, egg, fisk, nøtter, sjokolade, appelsiner, sure epler og krydder.
 • Pass på at inneklimaet ikke er for tørt, spesielt vinterstid. Kjøp eventuelt en luftfukter. Et røykfritt og kjæledyrfritt hus er best. Ikke ha for mange tepper som produserer støv. Hold soverommet kjølig.
 • Svette kan utløse irritasjon og kløe. Ikke bruk for varme klær, og ha bomull innerst hvis ull får hude til å klø. Vask klær med parfymefritt vaskemiddel, og sørg for at de skylles godt.
 • Ikke overdriv dusjingen, og bruk mild og ph-vennlig såpe som for eksempel Lactacyd. Bruk et mykt håndkle og trykk deg tørr i stedet for å gni deg.
 • Oljebad er en god idé, hvis du har badekar. Ikke vask vekk oljen etterpå. Eventuelt kan du smøre innhuden med olje etter dusjen.
 • Bruk fuktighetskrem daglig, og gjerne flere ganger om dagen. Parfymefri krem er best.
 • Dra til legen dersom eksemen blusse kraftig opp og er veldig plagsomt. Utbredt atopisk eksem kan behandles med UV-lys som ordineres av hudlege. Vanlig sol hjelper også.

 • Informasjonen er hentet fra Lommelegen.no.

  LES OGSÅ: Såpe og varmt vann tørker ut huden

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer