Hikke

Derfor får du hikke

Og du skal faktisk være glad for at du gjør det.

HIKKING: Hikking kommer av ufrivillige muskelsammentrekninger i mellomgulvet, og de fleste av oss vil faktisk oppleve å få hikke tre til fem ganger hvert eneste år.  Foto: All Over Press
HIKKING: Hikking kommer av ufrivillige muskelsammentrekninger i mellomgulvet, og de fleste av oss vil faktisk oppleve å få hikke tre til fem ganger hvert eneste år. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er vel alle enige om at det er irriterende og plagsomt å hikke. Spesielt når vi er ute i festlig lag, og koser oss med god mat og drikke.

Noe særlig bedre blir det ikke av at det noen ganger tar så lang tid å bli kvitt hikken. Ja, vi kan jo håpe på at et spøkelse spretter fram fra en krok og skremmer oss, men i de fleste tilfeller vil selv ikke det hjelpe.

Å stå framoverbøyd og drikke et glass vann, kan derimot være en mulig løsning.

Uansett så slipper ingen av oss unna, for vi får visstnok hikke cirka tre til fem ganger i året, alle sammen, hele livet.

LES OGSÅ: Drikk vann sakte

Mat på tvers

Når vi hikker trekker musklene seg ufrivillig sammen i mellomgulvet. Og selv om vi gjerne skulle vært hikken foruten, er det en god grunn til at den kommer.

- Hikke er beregnet til å hjelpe oss når maten sitter på tvers i spiserøret. Du hikker for eksempel når du forsøker å få mat som ikke har kommet helt ned til magesekken til å synke, forklarer Jens Rekling, lektor ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Slik blir maten lirket løs, og reiser videre ned til magesekken, der den hører hjemme.

- Det sitter noen følelegemer i spiserøret og i magesekken, som registrerer når noe setter seg på tvers, og som setter i gang hikkemekanismen, sier Rekling.

LES OGSÅ: Hvilken farge tisser du?

Hikke av alkohol

Det er mange måter å lokke fram hikken på. Vi kan sluke i oss maten i rekordfart, spise mye mer enn fordøyelsessystemet klarer å ta eller kjøre på med sterkt krydret mat som irriterer innsiden av magen og spiserøret.

Ofte opplever vi også at vi hikker når vi tar oss et par glass øl i lystig lag, noe Jens Rekling har en forklaring på:

- Alkohol virker irriterende lokalt på følelegemene i spiserøret og magesekken, og derfor reagerer følelegemene, uten at det egentlig er noe mat som sitter fast, sier han.

Til Forskning.no forklarer lege i spesialisering ved Haukeland universitetssykehus, Magnus Hilland, det slik:

- Hikke kan forårsakes av at magesekken blir utvidet, og når du drikker øl drikker du mye mer enn når du drikker drinker. I tillegg blåser kullsyren i øl opp magesekken, sier han.

LES OGSÅ: Holder du igjen nyset?

ET RIKS DU KAN PRØVE FOR Å KVITTE DEG MED HIKKEN: Å stå framoverbøyd og drikke et glass vann, kan være en mulig løsning... Foto: IMAGO/ All Over Press
ET RIKS DU KAN PRØVE FOR Å KVITTE DEG MED HIKKEN: Å stå framoverbøyd og drikke et glass vann, kan være en mulig løsning... Foto: IMAGO/ All Over Press Vis mer

Q-tips og sukker

Å stå framoverbøyd og drikke et glass vann, kan være en mulig løsning for å bli kvitt den irriterende hikken.

Å massere rett over drøvelen med en q-tips, slik at du kjenner brekningsfornemmelser, er dessuten et hikketriks Hilland bruker på sine pasienter på sykehuset.

- Dette fungerer fordi det stimulerer de samme nervebanene som de som startet hikken, sier han til Forskning.no.

En teskje sukker kan også ha en effekt, skriver Dinside.no. Men sørg for at sukkeret treffer bakerst på tungen, der du egentlig best kjenner smaken av surt. Det gir nerveendene i munnen et lite «sjokk» som kan bidra til at hikken opphører.

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer