Mensen

Derfor får du ikke mensen

Her er de vanligste årsakene til at menstruasjonen uteblir hos noen kvinner.

MENSEN UTEBLIR: Det er ikke uvanlig å bli bekymret når mensen ikke kommer som forventet. Heldigvis er dette ganske normalt.  Foto: Agence DER - Fotolia
MENSEN UTEBLIR: Det er ikke uvanlig å bli bekymret når mensen ikke kommer som forventet. Heldigvis er dette ganske normalt. Foto: Agence DER - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hos de fleste kvinner er mensen nokså regelmessig, og kommer med cirka 25 til 32 dagers mellomrom - med noe variasjon fra gang til gang.

Dersom mensen er over én uke for sen, defineres det som at den har uteblitt. 

Ifølge Ole-Erik Iversen, som er gynekolog og professor i medisin ved Universitetet i Bergen, finnes det en rekke vanlige og mindre vanlige grunner til at dette skjer. 

- En vanlig og opplagt årsak, er naturligvis at du er gravid. Det første du bør gjøre er derfor å ta en graviditetstest. 

Er graviditet imidlertid utelukket, er det flere andre ganske vanlige årsaker til at menstruasjonen ikke kommer – for eksempel kan det skyldes alderen din. 

- Hos de yngste er menstruasjonen ofte uregelmessig, forsinket eller uteblitt i starten, det samme gjelder for kvinner i 40-årene som nærmer seg eller som har kommet i overgangsalderen. 

GRAVID?: Det første du må gjøre er å ta en graviditetstest for å utelukke at du er gravid.  Foto: TT NYHETSBYRÅN
GRAVID?: Det første du må gjøre er å ta en graviditetstest for å utelukke at du er gravid. Foto: TT NYHETSBYRÅN Vis mer

LES OGSÅ: Så mye er det «normalt»​ å blø

Kan skyldes prevensjonen din 

Videre forteller Iversen at medikamenter, som for eksempel enkelte typer prevensjonsmidler, også kan forhindre blødninger. 

- Prevensjonsmidler som kun inneholder gestagen (progesteron) gir mer småblødninger og blødningsforstyrrelser enn kombinasjonstypen – dette gjelder minipiller, p-sprøyte, p-stav og hormonspiral.

- Når det er sagt er det en klar andel som opplever dette ved bruk av kombinasjonspiller - kanskje 20 prosent. 

Det at prevensjonsmidlet ditt fjerner mensen blir imidlertid ikke sett på som noe unormalt eller et problem. 

- Mensen man får når man bruker disse prevensjonsmidlene har ingen funksjon, det skal bare gi et skinn av normalitet. Det er bare bra å ikke ha mensen, da sparer man blod og jern, noe som er bra da jernmangel er veldig vanlig blant kvinner. 

Er det noen andre medikamenter som kan ha denne effekten? 

- Ja, det er noen medikamenter som brukes ved blant annet psykiske lidelser som kan gi opphør av mensen, sier han. 

PREVENSJONEN DIN: Visste du at enkelte prevensjonsmidler kan gjøre at mensen forsvinner? Det er heldigvis ikke farlig, sier eksperten.  Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press
PREVENSJONEN DIN: Visste du at enkelte prevensjonsmidler kan gjøre at mensen forsvinner? Det er heldigvis ikke farlig, sier eksperten. Foto: REX/Burger/Phanie/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Så mye koster mensen

Trening og vektnedgang 

Andre årsaker til at mens uteblir kan være overtrening og vektnedgang. 

– Ved intens trening mer enn cirka to timer per dag kan menstruasjonen stoppe opp. Hos noen kan det samtidig foreligge spiseforstyrrelser, for eksempel hos jenter som driver estetisk gymnastikk, sier professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, Mette Haase Moen til KK.no. 

– Dette skjer fordi impulsene fra hypofysen i hjernen (FSH og LH) til eggstokkene stopper opp, de går i en dvale uten hormonproduksjon og uten modning av egg, fortsetter hun.

Når østrogennivået blir for lavt stopper altså menstruasjonen opp. Manglende eggløsning og menstruasjon fører selvsagt til at du ikke kan bli gravid, med det kan også få konsekvenser for skjelettet ditt.

– Forholdene blir da omtrent det samme som ved tidlig overgangsalder med tap av beinmasse på grunn av østrogenmangel. Østrogen hemmer beinnedbrytningen, og østrogentap øker nedbrytningen av skjelettet, forklarer hun.

Dersom du er aktiv med trening i ung alder og mister menstruasjonen i lange perioder kan det ifølge Norsk Helseinformatikk øke risikoen for å ikke oppnå forventet maksimal benmasse. 

Du vil derfor ha mindre benmasse «å gå på» når det aldersbestemte bentapet setter inn fra slutten av 20-årene.

TRENE FOR MYE: Overtrening og stor vektnedgang kan føre til at mensen forsvinner.  Foto: Photographee.eu - Fotolia
TRENE FOR MYE: Overtrening og stor vektnedgang kan føre til at mensen forsvinner. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Få svar på mensen-mytene

Ikke vent mer enn ett år 

Hvor lenge bør man vente før man oppsøker lege? 

- Dersom det hverken skyldes prevensjonen din eller graviditet, ville jeg oppsøkt lege etter seks til tolv måneder. Da vil han eller hun gjøre en vurdering av faktorer som vekt og kosthold, samt sjekke at det ikke skyldes hormonrelatert sykdom. 

- Både stoffskiftesykdommer og svulster i ulike organer kan påvirke hormonene ved å enten øke eller senke dem. Derfor er det viktig at du ikke venter lengre enn ett år. 

Kan man ta noen medikamenter for å få mensen tilbake?

- Legen vil vurdere om medikamenter som inneholder østrogen vil være nødvendig. Dette kan man få i form av p-piller, sier han. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer