Mensen

Derfor får du ikke mensen

Her er de vanligste årsakene til at menstruasjonen uteblir hos noen kvinner.

MENSEN UTEBLIR: Det er ikke uvanlig å bli bekymret når mensen ikke kommer som forventet. Heldigvis er dette ganske normalt.  Foto: Agence DER - Fotolia
MENSEN UTEBLIR: Det er ikke uvanlig å bli bekymret når mensen ikke kommer som forventet. Heldigvis er dette ganske normalt. Foto: Agence DER - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hos de fleste kvinner er mensen nokså regelmessig, og kommer med cirka 25 til 32 dagers mellomrom - med noe variasjon fra gang til gang.

Dersom mensen er over én uke for sen, defineres det som at den har uteblitt. 

Ifølge Ole-Erik Iversen, som er gynekolog og professor i medisin ved Universitetet i Bergen, finnes det en rekke vanlige og mindre vanlige grunner til at dette skjer. 

- En vanlig og opplagt årsak, er naturligvis at du er gravid. Det første du bør gjøre er derfor å ta en graviditetstest. 

Er graviditet imidlertid utelukket, er det flere andre ganske vanlige årsaker til at menstruasjonen ikke kommer – for eksempel kan det skyldes alderen din. 

- Hos de yngste er menstruasjonen ofte uregelmessig, forsinket eller uteblitt i starten, det samme gjelder for kvinner i 40-årene som nærmer seg eller som har kommet i overgangsalderen. 

LES OGSÅ: Så mye er det «normalt»​ å blø

Kan skyldes prevensjonen din 

Videre forteller Iversen at medikamenter, som for eksempel enkelte typer prevensjonsmidler, også kan forhindre blødninger. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer