Menstruasjon

Derfor får du ikke mensen

Er den gjerne noen dager for sen, eller svært uregelmessig?

DEN MÅNEDLIGE: Uregelmessig menstruasjon er svært vanlig, og kan blant annet skyldes noes så enkelt som stress. Foto: All Over Press
DEN MÅNEDLIGE: Uregelmessig menstruasjon er svært vanlig, og kan blant annet skyldes noes så enkelt som stress. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å ha mensen er nok ikke det du elsker mest, og ofte føler du deg kanskje oppblåst og har i tillegg også plagsomme smerter.

Ekstra ubehagelig er det de gangene menstruasjonen kommer på overraskelsesbesøk noen dager før tiden.

Det eneste som kanskje er verre, med mindre du prøver å bli gravid, er når mensen ikke kommer når du tror den skal.

Hvorfor er det sånn at mensen noen ganger kommer uregelmessig?

LES OGSÅ: Få svar på mensen-mytene

Uregelmessig eggløsning

Ifølge gynekolog og professor ved Universitetet i Oslo, Britt Ingjerd Nesheim, er uregelmessig menstruasjon slett ikke så uvanlig.

Men hva som er årsaken til det, kan komme an på alderen din, og her deler hun kvinner inn i tre grupper:

  • Unge jenter som nylig har fått menstruasjon
  • Voksne kvinner som nærmer seg overgangsalderen
  • Kvinnene som befinner seg i midtsjiktet
SYKLUS: Det er ikke alltid like lett å forutse når tante rød kommer på besøk. Og at den kommer noen dager før eller etter den egentlig skal er helt normalt. Foto: Vlad Ivantcov - Fotolia
SYKLUS: Det er ikke alltid like lett å forutse når tante rød kommer på besøk. Og at den kommer noen dager før eller etter den egentlig skal er helt normalt. Foto: Vlad Ivantcov - Fotolia Vis mer

– Uregelmessig menstruasjon skyldes først og fremst at eggløsningen er uregelmessig.

- Dette er svært vanlig blant de yngste, men kan også forekomme en del blant den eldste gruppen. Og for sistnevnte kan blant annet endringer i hormonproduksjonen være årsaken, sier hun til KK.no.

Når det gjelder kvinnene i den midterste gruppen kan årsakene være flere, og det trenger slett ikke bety at det er noe fysisk galt.

– Psyken kan ha en stor innvirkning på menstruasjonssyklusen, og særlig stress og stressmomenter som reiser eller slanking kan være årsaken. Og dette kan gi både hyppig, og forsinket menstruasjon, forklarer hun.

Utelukk graviditet

TEST: Dersom menstruasjonen lar vente på seg kan det være lurt å ta en graviditetstest for å utelukke at du er gravid. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
TEST: Dersom menstruasjonen lar vente på seg kan det være lurt å ta en graviditetstest for å utelukke at du er gravid. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Har du hatt sex uten prevensjon og er bekymret for at du har blitt gravid, så kan dette faktisk være påkjenning nok til at menstruasjonen forsinkes, og du blir enda mer stresset.

Et godt tips er derfor å kjøpe en hjemmetest for å utelukke graviditet.

Dersom testen er negativ, men mensen fortsatt uteblir over lengre tid, bør du bestille time hos fastlege for å sjekke at alt er i orden.

Spør legen dersom du er plaget

Ifølge gynekolog og fødselslege Vivek Sethi ved Gynekolog Sethi gjelder dette særlig dersom det er mistanke om mer enn et vanlig avvik i syklusen.

For eksempel kan en lidelse kalt polycystisk ovariesyndrom (PCOS) føre til at eggløsningene kommer sjeldnere, og for noen ytterst få kan det også være snakk om for tidlig overgangsalder.

– Hormonforstyrrelser, for eksempel i overgangs alder, eller ved cyster på eggstokkene kan føre til uregelmessig menstruasjon. Uansett er det alltid viktig å utelukke andre farlige årsaker til blødningsforstyrrelsen, og ikke minst eventuelt behov for hormontilskudd for å forebygge beinskjørhet ved for tidlig klimakterium, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Åtte vanlige myter om p-piller

SMERTER: Mensen er aldri gøy, særlig ikke dersom du sliter med sterke menssmerter. Og det eneste som er verre enn å få mensen, er når den ikke kommer når den skal. Foto: Nagel's Blickwinkel - Fotolia
SMERTER: Mensen er aldri gøy, særlig ikke dersom du sliter med sterke menssmerter. Og det eneste som er verre enn å få mensen, er når den ikke kommer når den skal. Foto: Nagel's Blickwinkel - Fotolia Vis mer

Småblødninger - mulig tegn på kreft

Nesheim påpeker at det er viktig at man skiller mellom det å ha uregelmessig menstruasjon, og det å ha uregelmessige blødninger.

Dette er nemlig ikke nødvendigvis en og samme sak, og det har som regel ulike årsaker.

– Dersom menstruasjonen lar vente på seg, eller den kommer litt før den egentlig skal så kan dette ofte skyldes ufarlige årsaker. Opplever du derimot hyppige småblødninger fra livmorhalsen eller livmorslimhinnene kan det være greit å gå til legen for en sjekk, sier hun.

Slike blødninger kan nemlig være et tegn på kreft, og det er derfor lurt å få det utelukket først som sist. Men også enkelte kjønnssykdommer kan forårsake småblødninger.

– En hissig gonoré kan føre til blødninger fra livmorhalsen. Men da vil man ofte oppleve andre symptomer samtidig, forklarer professoren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer