Inngrodd Tånegl

Derfor får du inngrodde tånegler

Det skyldes ikke bare at du klipper feil.

KLIPPE TÅNEGLENE: To forskere har sett nærmere på årsaken til at vi får inngrodde tånegler.   Foto: somjring34 - Fotolia
KLIPPE TÅNEGLENE: To forskere har sett nærmere på årsaken til at vi får inngrodde tånegler. Foto: somjring34 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du har hatt en inngrodd negl, vet du at dette er noe skikkelig herk.

Dessverre er det også ganske vanlig - faktisk er det ansett som en av de vanligste forekomstene innen allmennmedisin.

Tilstanden går ut på at neglen har vokst, eller grodd inn i huden ved siden av neglen, og det er som oftest stortåa som er mest utsatt. I tillegg til at det ikke ser særlig fint ut, kan det også medføre både smerter, hevelse og pussdannelse.

Men hvorfor får man egentlig inngrodde negler?

Dette har Cyril Rauch og Mohammed Cherkaoui-Rbati, som er fysikere ved University of Nottingham i England, funnet svaret på, skriver Huffington Post.

LES OGSÅ: Så fort vokser neglene dine

Neglen vokser for fort 

De to fysikerne gjorde en grundigere undersøkelse av mekanikken som styrer finger- og tånegler, deriblant veksten av negler og spenningen rundt festet ved neglesengen, den ytterste delen av fingeren eller tåen som neglen hviler på.

Undersøkelsen de foretok viste at inngrodde negler er et resultat av ubalanse i mekanikken som styrer dem.

Normalt vil neglevekst bestå av dytting av neglen, som skyver den ut mot finger- eller tåtuppen. Disse kreftene jobber mot kreftene som holder neglene nede mot neglesengen.

Hvis neglen gror for fort vil balansen mellom disse to kreftene forandre seg. Kraften av neglen som gror vil dra i neglesengen, som igjen responderer ved å krumme formen på neglen ytterligere – og kan dermed resultere i en inngrodd negl.

INNGRODD NEGL: Årsaken til at vi får inngrodde negler skyldes en ubalanse i veksten.  Foto: Piotr Marcinski - Fotolia
INNGRODD NEGL: Årsaken til at vi får inngrodde negler skyldes en ubalanse i veksten. Foto: Piotr Marcinski - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor løsner tåneglene dine

Formen på neglen spiller en rolle

I tillegg til dette, fant forskerne også ut at formen på neglen kan ha noe å si for om den blir inngrodd eller ikke, da negler er naturlig buet, og ytterkanten er kortere enn sentrum.

Dette betyr at de ulike delene av neglen vokser i forskjellig hastighet – sentrum vokser litt saktere enn kantene.

- Den ytterste delen, der neglen går fra rosa til hvitt, har en kurvet form. Det er der ubalansen skjer. Etter hvert sørger denne ubalansen for at tuppen av neglen blir skjøvet inn i huden på sidene, og forårsaker den inngrodde neglen, har Rauch tidligere uttalt.

LES OGSÅ: Er du rød, øm og hoven rundt neglen?

Slik klipper du den inngrodde neglen

INNGRODD TÅNEGL: Har du noen gang lurt på hvorfor vi av og til får inngrodde negler? En ny undersøkelse hevder å ha funnet svaret.  Foto: adam88xx - Fotolia
INNGRODD TÅNEGL: Har du noen gang lurt på hvorfor vi av og til får inngrodde negler? En ny undersøkelse hevder å ha funnet svaret. Foto: adam88xx - Fotolia Vis mer

Videre har fysikerne funnet ut at det ikke alltid hjelper å klippe den inngrodde neglen, da det å klippe den ikke gjenoppretter balansen mellom de to kreftene.

Når du klipper neglen endrer du formen dens, men de delene som vokser i forskjellig hastighet vil fortsatt vokse på samme måte. Så det å klippe den kan få neglen til å vokse riktig, men det er ikke hundre prosent sikkert.

Det beste vil ifølge de to fysikerne være å klippe neglen slik at den er formet som en halvmåne eller klippe ytterkantene slik at de er buet. Ikke klipp neglen tvers over, da øker du sjansen for å få en inngrodd negl.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer