Leamus

Derfor får du leamus

Irriterende kramper i øyelokksmusklene kan ha sammenheng med stress.

GIR DET SEG IKKE SNART? Leamus er en konsentrasjonstyv, og fryktelig irriterende. Men det finnes gode råd for å bli kvitt det.  Foto: Per Ervland
GIR DET SEG IKKE SNART? Leamus er en konsentrasjonstyv, og fryktelig irriterende. Men det finnes gode råd for å bli kvitt det. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Leamus er en irriterende tilstand som mange opplever, noen oftere enn andre. Når øyelokket føles som om det hopper opp og ned, er det vanskelig å konsentrere seg om noe annet. Men hvorfor oppstår det?

Ifølge Lommelegen.nos leger, kan man i de aller fleste tilfeller ikke påvise noen sikre årsaker til fenomenet.

- Leamus er krampetrekninger i øyelokksmusklene. Det kommer av at nervetrådene til musklene fyrer hele tiden, selv om øyet egentlig ikke skal blunke. Ofte har det sammenheng med stress, men det kan komme helt av seg selv uten at man finner noen egentlig årsak, i følge Lommelegen.no.

Heldigvis er det er helt ufarlig, men kan være ubehagelig når det står på.

LES OGSÅ: Mat som hjelper mot stress

Spis magnesium

Varigheten av sammentrekningene varierer, det kan vare i flere timer. Ofte er leamus godt synlige utenpå huden.
- Først og fremst kan dette skyldes en ubalanse mellom væske og mineraler i musklene, for lite inntak av magnesium og kalk. Noen ganger utløses dette etter fysisk anstrengelse eller andre aktiviteter som krever mer muskelbruk enn det som er vanlig for den personen det gjelder, sier nevrolog Mirza Jusufovic ved Lommelegen.no.

Magnesium finnes i fullkornsprodukter, nøtter, grønne grønnsaker og ferskt kjøtt.

- Det kan også være forbigående skjevheter i hormonsystemet som gir slike symptomer.
Det finnes ingen kjent, medisinsk behandling av leamus, men akupunktur kan hjelpe. Noen ganger tyr vi til sprøyter hver 6. måned for å "lamme" muskelen som har sammentrekning. Dette kan hjelpe for noen, sier Jusufovic.

Tonic og kompresser

- Stort sett er leamus idiopatisk, som er en fin måte å forklare at vi ikke aner hvorfor dette skjer, sier Dr. Andrea Thau, talsperson for American Optometric Association.
- Det er helt ufarlig, og har en tendens til å slutte av seg selv, så det er liten vilje til å forske på det, sier hun til Huffington Post.

Thau mener at man kan roe ned den overaktive nerven med kalde og varme kompresser, og virker ikke det, kan et glass tonic hjelpe. Kininer i tonicen skal visstnok hjelpe nerveimpulsene.

Det finnes selvsagt en rekke kjerringråd mot leamus på nettet. Ett er å legge en klut med koksalt på området. Om det virker, er usikkert, men det er kanskje verdt å forsøke, hvis leamusen er plagsom.

LES OGSÅ: Kaffe tapper kroppen din for magnesium

Sjekk med øyelegen

Ifølge Huffington Posts Wellness-redaktør Patricia Fitzgerald, har hun ofte sett at pasienter som sliter med mye leamus også er slitne og stresset. Da har akupunktur hjulpet. Dersom du egentlig ser litt dårligere enn du tror, kan stressede og overanstrengte øyne ofte reagere med leamus. Sjekk med øyelegen, kanskje kan et par briller være løsningen.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer