Mareritt

Derfor får du mareritt

Har du ofte vonde drømmer er det sannsynligvis noe i livet ditt du bør jobbe med.

GJENSPEILER LIVET VÅRT: Drømmenes årsak, enten drømmene er gode eller vonde, ligger i opplevelser vi har i våken tilstand.  Foto: Scanpix
GJENSPEILER LIVET VÅRT: Drømmenes årsak, enten drømmene er gode eller vonde, ligger i opplevelser vi har i våken tilstand. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du ofte mareritt, så er det stor sannsynlighet for at du finner årsaken i fortiden din eller i livet du lever nå.

Og vil du bli kvitt marerittet er løsningen å finne ut av hvorfor du har det. Å bli kvitt et mareritt handler i stor grad om å jobbe med problemer og stress du opplever i våken tilstand. 

Grunnleggende handler det om å forstå hva drømmen betyr. Hva er marerittet et bilde på? Husk at våre drømmer handler om noe som er viktig i livene våre, forteller den danske psykologen, drømmeforskeren og foredragsholderen Michael Rohde Olsen. 

LES OGSÅ: Så lite søvn kan gjøre deg syk

De fleste har mareritt en gang i måneden

Å ha mareritt fra tid til annen trenger ikke å være noe alvorlig. De aller fleste av oss opplever det med jevne mellomrom. 

Ifølge Roar Fosse, som er psykolog og drømmeforsker ved Vestre Viken helseforetak, har friske mennesker har mareritt i gjennomsnitt en gang i måneden. Noen har mareritt ofte, som en gang i uken eller hver natt, mens de aller fleste vil ha opplevd å ha et mareritt i løpet av et år. 

- Typiske mareritt handler om temaer som å bli forfulgt, å falle, å være paralysert, å være for sent ute til avtaler, å bli forlatt og at nære personer dør – og mareritt er gjerne enten direkte eller indirekte knyttet til erfaringer den enkelte har hatt i våkent liv, forteller Fosse. 

Heldigvis våkner vi ofte når vi har mareritt. Det er fordi søvnen vi er i når vi har vonde drømmer i liten grad er i stand til å håndtere sterke følelser av angst og frykt. 

- Mareritt er i grunnen en paradoksal type drøm. Mareritt forekommer stort sett når vi er i REM-søvn, og REM-søvnen er karakterisert ved at hjernen er vridd mot positive følelser og bort fra angst og frykt. 

FINN ÅRSAKEN: For å bli kvitt et mareritt må du finne årsaken og jobbe med den.  Foto: Scanpix
FINN ÅRSAKEN: For å bli kvitt et mareritt må du finne årsaken og jobbe med den. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Føles drømmene skremmende virkelige? 

Handler om stress i våken tilstand

Forskningen viser at det å ha mareritt er sterkt knyttet opp mot stress, og Fosse forteller at mareritt typisk er en følge av belastninger, bekymringer, stress og traumer du har opplevd. Marerittene kommer altså ikke tilfeldig, men er en følge av ting som har skjedd eller skjer i livet ditt. 

Dette kan gjelde alt fra alvorlige traumer til mindre alvorlig hverdagsstress.

- Jo mer alvorlig belastninger du har opplevd, jo større er sjansen for å oppleve mareritt og jo sterkere er marerittene. 

LES OGSÅ: Søvn kan hjelpe deg ned i vekt

Kan være tegn på at du bør gjøre forandringer

Den eneste veien mot å bli helt kvitt marerittet handler derfor om å forholdet seg til det marerittet forteller, Michael Rohde Olsen. 

Er det stress på jobb (drømmer du om sjefen?), bør du sørge for å få færre arbeidsoppgaver, bytte arbeidsområde, eller bytte jobb. 

VÅKNER: Mens vi ofte får sove gjennom hele natten med en god drøm, våkner vi av mareritt. Det er fordi vi ikke klarer å takle de negative følelsene når vi er i REM-søvn.  Foto: Scanpix
VÅKNER: Mens vi ofte får sove gjennom hele natten med en god drøm, våkner vi av mareritt. Det er fordi vi ikke klarer å takle de negative følelsene når vi er i REM-søvn. Foto: Scanpix Vis mer

- Marerittet kan også gjenspeile en problemstilling fra tidligere i livet, som fra barndommen - og igjen er kuren å konfrontere seg selv med opplevelsen og jobbe med den, i stedet for å forsøke å skyve den til side. 

Gjør du ikke det vil marerittet sannsynligvis dukke opp igjen.

Når bør du oppsøke hjelp? 

Klarer du ikke selv å bli kvitt en vond drøm, kan det være aktuelt å oppsøke hjelp, for eksempel hos en psykolog som har spesialisert seg på drømmer. Olsen legger imidlertid vekt på at du først og fremst må jobbe med det selv. 

- Mareritt er ikke noe som kommer av seg selv eller kommer fra noen andre - det er fabrikert av oss selv og handler om noe som er viktig for oss. Utgangspunktet må være at vi selv jobber med marerittet og gjør det vi kan for å få det til å forsvinne. Altså implementerer den innsikten drømmen gir, i våkenlivet.

- Er det tydelig at vi ikke får til det selv, synes jeg man skal søke hjelp, og gjerne hos en som forstår seg på drømmer. 

LES OGSÅ: Så mye søvn trenger du

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer