VONDE KRAMPER: Men hvorfor får vi dem, og hva kan hjelpe? Foto: Colourbox
VONDE KRAMPER: Men hvorfor får vi dem, og hva kan hjelpe? Foto: Colourbox Vis mer

Menssmerter

Derfor får du menssmerter

Her er årsaken til at noen av oss får så vondt når vi har mensen.

Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som plages av sterke menssmerter? Har du noen gang lurt på hvorfor det er slik at menstruasjon fører til magekramper?

Det er ingen som akkurat jubler når menstruasjonen kommer (med mindre man er lettet over å ikke være gravid, likevel, da).

Ok, kanskje letter humøret noe ettersom PMS-plagene går over (straks menstruasjonen er i gang), men faktisk har det vist seg at dårlig humør før mensen ikke skyldes PMS.

Men så slår kanskje menssmertene inn for fullt, og du vrir deg i kramper og ubehag. For noen av oss er faktisk smertene så sterke at vi ikke klarer å fungere som normalt, og tygger smertestillende som om det var drops.

Det siste skal du imidlertid være forsiktig med, da å bruke smertestillende jevnlig kan føre til leverskader, og det er lett å begynne å ta flere og flere av gangen siden pillene etterhert får mindre og mindre effekt jo oftere du bruker dem.

Derfor gjør det vondt

Har du noen gang lurt på hva som er grunnen til at menstruasjon fører til kramper i magen?

Vel, det handler nærmere bestemt om kramper i livmor, forklarer gynekolog ved Aleris medisinsk senter i Strømmen, Kristine Kleivdal:

- Menstruasjonssmerter skyldes sammentrekninger i livmorens muskulatur som utløses av bestemte signalstoffer, prostaglandiner, som ellers er naturlige for livmorens funksjon.

Det som skjer er at livmoren, som har forberedt seg på en eventuell graviditet, først stopper blodtilførselen til livmorslimhinnen, og deretter støter den ut ved hjelp av disse muskelkrampene. I løpet av syklusen dannes så en ny livmorslimhinne som er klar for å ta seg av et eventuelt befruktet egg, skriver Medicinenet.com.

LES OGSÅ: 4 av 10 har løyet om å ha mensen

<strong>KRAFTIG VONDT?:</strong> Det kan være endometriose, så ta en tur til gynekologen og få en sjekk. Foto: PantherMedia/Piotr Marcinski
KRAFTIG VONDT?: Det kan være endometriose, så ta en tur til gynekologen og få en sjekk. Foto: PantherMedia/Piotr Marcinski Vis mer

Derfor har noen mer vondt enn andre

Vi kvinner opplever varierende grad av menssmerter. Grunnen til at noen har sterkere kramper enn andre, antas å ha noe å gjøre med at prostaglandin-nivåene kan variere.

Kvinner som sliter med kraftige menssmerter har prostaglandin-nivåer i blodet som er 5-13 ganger høyere enn hos kvinner som ikke får kramper, ifølge Medicinenet.com.

LES OGSÅ: Mange synes mensen er pinlig og uhygieniskNår bør du oppsøke gynekologen?

Menssmertene vil vanligvis gå over av seg selv etter noen dager, men for noen kan det være grunn til å gå til gynekologen og få en sjekk.

- Om en kvinne har svært sterke smerter, og særlig om de melder seg før blødningen kommer og kanskje er kombinert med smerter under samleie, bør hun undersøkes av en gynekolog. Dette kan skyldes en tilstand som heter endometriose, som bør utredes og behandles av gynekolog, sier Kleivdal.

Les mer om endometriose hos Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Du kan bli gravid om du har sex under mensen

Dette kan lindre

Hvis du vil prøve et alternativ til smertestillende, sier et gammelt kjerringråd at et oppkok med frisk oregano kan redusere krampene.

Ellers kan det være bra å holde seg aktiv og trene, for eksempel ta deg en lett løpetur. Endorfinene som skilles ut i kroppen vil få deg til å føle deg bedre og redusere smertefølelsen.

Dessuten vil bevegelsene hjelpe livmor å støte ut livmorslimhinnen raskere, og dermed kan du kanskje forkorte menssmertene noe, for krampene gir seg straks livmorslimhinnen er støtet ut i skjeden.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer