Mørke Ringer

Derfor får du mørke ringer under øynene

Kan i noen tilfeller være arvelig.

MØRKE RINGER: Sliter du med mørke ringer under øynene? Da er det ingen grunn til bekymring, det finnes nemlig råd! Foto: PhotoAlto / Alamy/All Over Press
MØRKE RINGER: Sliter du med mørke ringer under øynene? Da er det ingen grunn til bekymring, det finnes nemlig råd! Foto: PhotoAlto / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av de mange som sliter med mørke ringer under øynene, til tross for at du får nok skjønnhetssøvn? Vel, dessverre er det slik at søvn ikke alltid har den effekten vi ønsker.

Mørke ringer under øynene trenger nemlig ikke skyldes for lite søvn, og kan ofte dukke opp selv om du har sovet godt over åtte timer.

LES OGSÅ: Sliter du med hovne øyne?

Ulike årsaker til mørke ringer

KAN SMINKES VEKK: For lite søvn er ikke den eneste årsaken til mørke ringer under øynene. Det kan være genetisk. Heldigvis kan du enkelt sminke det bort.  Foto: Sylvie Bouchard - Fotolia
KAN SMINKES VEKK: For lite søvn er ikke den eneste årsaken til mørke ringer under øynene. Det kan være genetisk. Heldigvis kan du enkelt sminke det bort. Foto: Sylvie Bouchard - Fotolia Vis mer

Silje Austnes, som er klinisk spesialist i kosmetiske behandlinger og kosmetisk dermatologisk sykepleier, forteller til KK.no at mørke ringer under øynene kan forårsakes av flere ulike faktorer.

- Hos noen er det genetiske årsaker som for eksempel innhulte søkk og hyperpigmentering – en brunfarge som kommer av melaninpigment. Hos andre kan det skyldes tynn hud med blodårer som synes gjennom huden.

- Det er også en del voksne mennesker som får  mørke ringer under øynene som følge av at huden deres blir tynnere og fettposene under øynene synker og forandrer fasong. Når dette skjer kommer det et hulrom under øynene som det kastes skygger på.

Videre forteller hun at mørke ringer under øynene også kan være arvelig.

- Hos noen er dette arvelig, og det spesielt hos de som eldes likt som sine foreldre eller hos de med mer pigmenter i huden – disse kan ofte oppleve en opphopning av mørke pigmenter rundt øynene.

Hva er årsaken til at ringene ofte ser blåaktige ut?

- Noen mennesker har fremstående blodårer under øynene, og dette kan gi et blåskjær i huden. Dette kan komme av at blodårene har et høyt innhold av kullos og lite oksygen som gir en mørk blåfarge, forklarer hun.

LITE SØVN: Det er viktig å sove nok dersom du ønsker å unngå mørke ringer. Lite søvn kan gi mørke ringer fordi kroppen går inn i en stressreaksjon når man sover for lite.  Foto: Adam Gregor - Fotolia
LITE SØVN: Det er viktig å sove nok dersom du ønsker å unngå mørke ringer. Lite søvn kan gi mørke ringer fordi kroppen går inn i en stressreaksjon når man sover for lite. Foto: Adam Gregor - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Dette gjør lite søvn med ansiktet ditt

Lite søvn kan forverre problemet

Dersom du ønsker å unngå mørke ringer under øynene, anbefaler Austnes deg å unngå triggerfaktorer, som lite søvn og stress.

- En reduksjon av stress, nok søvn og et sunt kosthold kan redusere mørke ringer under øynene.

Spesielt det å sove nok er viktig, da lite søvn kan gi mørke ringer fordi kroppen går inn i en stressreaksjon når man sover for lite.

- Når kroppen er under stress øker blodmengden til de indre organene, mens blodmengden til hudens overflate reduseres. Dette gjør at huden ser blekere ut og det er lettere å få øye på utskillelsen av jernholdig blodpigment kalt hemosedrin gjennom huden, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor trenger du to concealere

Behandling av mørke ringer

Er «ulykken» først ute, er det ifølge Austnes et par ting du kan gjøre for å bli kvitt de mørke ringene.

- For noen med mørke pigmenter rundt øynene kan kremer med retinol (a-vitamin) og hydroquinon redusere opphopningen av mørke pigmenter. Hos de med søkk under øynene kan små injeksjoner med en hyaloronsyrefiller (Restylane, Juvederm & Teocyal) redusere de mørke søkkene betraktelig, sier hun.

HUDPLEIE: Ifølge eksperten er gode hudpleierutiner er noe av det beste for å bli kvitt de mørke ringene Foto: Fotolia
HUDPLEIE: Ifølge eksperten er gode hudpleierutiner er noe av det beste for å bli kvitt de mørke ringene Foto: Fotolia Vis mer

Kjetil Guldbakke, som er hudlege ved Oslo Hudlegesenter, har tidligere fortalt til KK.no at gode hudpleierutiner er noe av det beste for å bli kvitt de mørke ringene.

- Generelt er det best og enklest å forebygge med gode hudpleievaner. Bruk av solkrem fra ung alder er det viktigste man gjør. Øyekremer kan også være til nytte. Øyekremer inneholder generelt lavere konsentrasjon av virkestoffer, da huden rundt øynene er sensitiv og reagerer lett. Det finnes ulike øyekremer avhengig av problem.

- De beste øyekremene på markedet inneholder et A-vitamin stoff med retinol. Flere kliniske studier har vist at retinol kan forbedre hudstrukturen rundt øyelokkene, og forbedre linjer.

Dersom du føler at kremer ikke forbedrer problemene og at ringene ikke forsvinner, anbefaler Guldbakke deg å oppsøke en spesialist.

Smink vekk ringene

KKs skjønnhetsekspert og journalist Tone vid Skipá har følgende anbefalinger for deg som ønsker å sminke vekk de mørke ringene. 

1) Bruk en concealer med oransjefarge i seg, oransje nøytraliserer nemlig det blå. Husk at denne kun skal legges på det mørke området.
 

2) Hvis du i tillegg har en grop under øyet, så kan du bruke en litt lysere concealer eller en lysreflekterende concealer over den første. 

3) Trekk den lysreflekterende concealeren helt ut mot øyebeinet, ikke kun i gropen. 

Andre behandlingsmetoder av mørke ringer:

Laserbehandling
Laser har fortsatt ikke revolusjonert behandling av mørke ringer rundt øynene. Generelt vil man her prøve med kremer først.

Et veldig effektivt alternativ på nedre øyelokk for de med kombinasjon av fine linjer og mørke ringer er med ablativ erbium og fraksjonerte CO2 lasere. Behandlingen gir en oppstramming og tykkere hud uten kirurgi. Slik behandling bør utføres av hudleger eller spesiell kompetanse på laserbehandling. Alle pasienter må være informert at sårtilhelning tar 10-14 dager, og at huden vil være noe rød over noen måneder etter behandlingen.

Botox
Linjer og farge rundt øynene kan påvirkes av de naturlige linjene som er rundt øynene. Dette kan effektivt og trygt behandles med Botox. Med Botox kan man også heve øyenbrynene, noe som igjen gir forbedring av skygger på øyelokkene.

Kirurgi
Plastikk kirurger har flere alternativer der man ikke kommer til mål med annen terapi. Både transplantasjon av fettvev og øyelokkkirurgi kan gi veldig fine resultater.

Fillere
Det er en lang rekke fillere på markedet som kan brukes for å forbedre linjer rundt øynene. Øyelokkene egner seg dårlig for behandling, da huden er tynn og filleren ofte skinner igjennom. Man kan dog med riktig teknikk fylle opp øvre del av kinn og linjer under øyelokkene med et fint resultat.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer