Munnsår

Derfor får du munnsår

Og slik blir du kvitt plagen raskest.

MUNNSÅR: Får du ofte munnsår etter at du har vært ute i solen? Det er langt fra tilfeldig, forteller eksperten. Foto: Science Photo Library
MUNNSÅR: Får du ofte munnsår etter at du har vært ute i solen? Det er langt fra tilfeldig, forteller eksperten. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO:  Som du kanskje vet skyldes de aller fleste munnsår herpes simplex type 1, som gir små blemmer på rød hud, og etter hvert et sviende og ubehagelig sår.

Omtrent 80 prosent av befolkningen er smittet av viruset, og cirka 25 prosent av disse opplever jevnlige utbrudd.

Er du er blant dem som ofte rammes av munnsår? Da har du kanskje merket at utbruddene ofte kommer om våren – og det gjerne etter at du har vært utendørs.

LES OGSÅ: Tunga kan avsløre sykdom

Munnsår trigges av sterkt sollys

Lisbeth Rustad, som er spesialist i hud- og veneriske sykdommer, har tidligere fortalt til KK.no at det er langt fra tilfeldig at vi får herpesutbrudd på leppene når solen titter fram.  

- UV-strålene fra solen demper det lokale immunforsvaret vårt, som ellers holder herpesvirusinfeksjonen «i sjakk».  

For å unngå munnsår på og rundt leppene anbefaler eksperten deg å bruke en leppepomade med høy solfaktor når du oppholder deg i sterk sol.

I tillegg til sollys, kan også følgende faktorer utløse munnsår:

 • Stress
 • Depresjon
 • Tretthet
 • Menstruasjon og graviditet
 • Forkjølelse
 • Svekket immunforsvar
   
STERKT SOLLYS GIR MUNNSÅR: Årsaken til at man får munnsår etter å ha vært ute i solen er at UV-strålene demper det lokale immunforsvaret vårt. Foto: Scanpix Norway
STERKT SOLLYS GIR MUNNSÅR: Årsaken til at man får munnsår etter å ha vært ute i solen er at UV-strålene demper det lokale immunforsvaret vårt. Foto: Scanpix Norway Vis mer

LES OGSÅ: Derfor får du blemmer i munnen

Viktig med tidlig behandling

Har du vært mye ute i solen de siste dagene og kjenner nå at det prikker i huden på leppa?

Da bør du ifølge Ann Kristin Stokke, som er fagsjef i Skintific AS, begynne behandlingen snarest.

- På aktive munnsår vil de antivirale salvene som fås kjøpt på apoteket, være gunstig å bruke. Ellers kan et munnsårplaster virke lindrende, da det bidrar til raskere sårtilheling og kan redusere smitterisikoen.

- Noen bruker også sinksalve eller sinkstift ved munnsår, forteller hun.

Du bør unngå å pirke i såret, forteller eksperten. Da kan du lett få sår på andre deler av kroppen, samtidig som det øker sjansen for å overføre smitte til andre. Glemmer du deg og pirker på såret, bør alltid huske å vaske hendene.

UNNGÅ Å BRUKE SMINKE PÅ MUNNSÅRET: Du bør ikke bruke sminke på munnsåret før det har godd skikkelig. Gjør du dette kan du risikere å smitte deg selv ved en senere anledning. Foto: Scanpix
UNNGÅ Å BRUKE SMINKE PÅ MUNNSÅRET: Du bør ikke bruke sminke på munnsåret før det har godd skikkelig. Gjør du dette kan du risikere å smitte deg selv ved en senere anledning. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Er sminken din en bakteriebombe?

Unngå sminke på munnsåret

Selv om det kan være fristende å dekke over munnsåret med sminke eller leppestifter, bør det unngås, forteller Stokke.

- Du bør ikke bruke leppestifter og makeupprodukter på leppene når du har munnsår. Viruset spres lett, og du kan ende opp med å smitte deg selv ved en senere anledning. Vent med dette til såret har grodd skikkelig.

- Det du kan gjøre, er å bruke en pleiende leppepomade på leppene, men unngå området med utbrudd, sier hun.
 
Dersom du skulle komme inntil området med leppepomaden, eller glemme deg og ta på leppestift, bør du ente kaste produktet eller kutte av toppen slik at viruset fjernes.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer