Barbering

Derfor får du nupper og irritert hud

Særlig fort gjort hivs du bruker såpe, sjampo eller balsam under barbering.

BARBERING: Mange er plaget med irritert hud og nupper etter barbering. Er det én ting du ikke skal undervurdere under barberingen, så er det barberingsmiddel. Foto: MediablitzImages - Fotolia
BARBERING: Mange er plaget med irritert hud og nupper etter barbering. Er det én ting du ikke skal undervurdere under barberingen, så er det barberingsmiddel. Foto: MediablitzImages - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barbering er noe de fleste av oss antagelig skulle sluppet, men som vi likevel må ty til titt og ofte – både når det kommer til legger, armhuler og bikinilinje.

Med mye trening skulle en tro at det var blitt en lek for de fleste kvinner, men mange er likevel plaget med både nupper og irritert hud.

Så, hva er det du egentlig gjør galt?

Det viser seg at du ikke bør undervurdere effekten av barberskum og et nytt og skarpt barberblad. 

LES OGSÅ: Derfor bør du unngå bomullspinnene

Sikrer gli på huden og mykgjøring av hårene

- Dersom du barberer deg med høvel (kontra elektrisk barbermaskin), så er du avhengig av et middel som sikrer gli på huden og mykgjøring av hårene, sier Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef hos Skintific AS.

SÅPE ALENE ER IKKE NOK: Et barberingsmiddel har nemlig en rekke funksjoner som ikke vanlig såpe eller balsam har, og dermed kan du ende opp med irritert hud. Foto: Robert Hoetink - Fotolia
SÅPE ALENE ER IKKE NOK: Et barberingsmiddel har nemlig en rekke funksjoner som ikke vanlig såpe eller balsam har, og dermed kan du ende opp med irritert hud. Foto: Robert Hoetink - Fotolia Vis mer

Hun forklarer at enkelte barberingsprodukter også vil danne en beskyttende hinne mellom høvel og hud, som motvirker irritasjon, sensitivitet og utbrudd etter barbering.

Er du fristet til å ta dusjsåpen - er det altså god grunn til å la være hvis du sliter med etterbarberings-nupper.

Hvis du er plaget med irritert hud eller nupper, er det også lurt å tenke litt over hvilken type barberingsskum du velger, og at du ikke bare rasker med deg det første og beste fra butikkhyllen. Barberskum går nemlig ikke for det samme alltid.

- Vanlig barberskum og såpe er alkalisk (Jour. anm: at pH-verdien er basisk) og kan derfor virke irriterende på huden ved å skade hudens naturlige barrierefunksjon, noe som kan føre til dehydrering og sensitivitet, sier Stokke.

- Den alkaliske naturen gjør det lettere å barbere bort hårene, men fjerner samtidig hudens egne fuktighets- og fettstoffer.

Det er derfor viktig å velge et barberskum med riktig pH-verdi, som hos de fleste tradisjonelle barberskum pleier å være litt for høy.

LES OGSÅ: Derfor får du mørke ringer under øynene

Viktigere med skarp høvel

Ole Martin Rørdam, hudlege ved Rørdams klinikk i Trondheim og forsker ved Universitetet i Madrid, er imidlertid ikke helt enig i at barberskum er det absolutt beste. 

Han mener at såpe - eller de rimeligste alternativene til barberskum også kan fungere, så sant du har noen andre ting på plass.

- Jeg merker personlig at det viktigste er at barberhøvelen er ny og skarp. Er den det, så kan jeg barbere meg med såpe, sjampo eller billig barberskum fra butikken.

Han forklarer at en ulempe ved bruk av såpe eller andre midler er at det ofte vil føre til at barberbladet raskere blir sløvt. Ellers mener han at du kan bruke hva du vil - så sant du ikke har sensitiv hud. 

- For de med sensitiv hud, så er det lurt å være litt mer selektiv med hva du bruker, da det finnes typer som er laget spesielt for dette. Hvis du er plaget med kviser eller nupper etter barbering, så kan du kan du kjøpe produktet med benzoylperoxide på apoteket - for eksempel Basiron, Panoxyl eller Basiron AC, sier han. 

LES OGSÅ: Må du hoste når du bruker q-tips?

Velg et barberingsmiddel som passer deg

For å unngå irritasjon, mener Stokke at det aller beste er å finne et barberskum som er tilpasset nettopp din hud og hårvekst.

BIKINILINJEN: Har du tykkere hår - for eksempel på bikinilinjen, anbefaler eksperten at du velger en barberingskrem. Foto: Fotolia
BIKINILINJEN: Har du tykkere hår - for eksempel på bikinilinjen, anbefaler eksperten at du velger en barberingskrem. Foto: Fotolia Vis mer

- Disse vil mykgjøre hårene, samtidig som den legger seg som en beskyttende film på huden og motvirker dermed irritasjon, letter barberingen og sikrer dermed en tett barbering og silkemyk hud uten dehydrering og irritasjon, sier hun.

Men hvordan kan du vite hva du skal velge?

- Har du kraftige hår og veldig sensitiv hud – for eksempel ved bikinilinjen, kan det være lurt å bruke en barberingskrem.

Når det gjelder litt raskere og effektiv barbering - som når du skal barbere leggene, anbefaler Stokke at du heller går for en forfriskende barberingsgelé. Eventuelt kan du prøve med en barberingsolje.

- En pleiende barberingsolje gir god gli, samtidig som at det gjør det lettere å barbere mer nøyaktig – for eksempel hvis du har et sår. Det er passer også godt til menn, hvis de skal gjøre litt «man scaping».

LES OGSÅ: du bruke deoderant?

Sjekk ingredienslisten på produktet

Så, det kan altså være barberingsmiddelet - eller mangel på det, som er årsaken til nupper og irritert hud.

VELG RIKTIG: Fin flaske betyr ikke nødvendigvis at det er det rette barberingsmiddelet for deg. Sjekk derfor ingredienslisten! Under kan du se noen av ingrediensene du bør se etter. Foto: VIKTORIIA KULISH - Fotolia
VELG RIKTIG: Fin flaske betyr ikke nødvendigvis at det er det rette barberingsmiddelet for deg. Sjekk derfor ingredienslisten! Under kan du se noen av ingrediensene du bør se etter. Foto: VIKTORIIA KULISH - Fotolia Vis mer

Her har du her en oversikt over noen av ingrediensene som gjør barberingsjobben lettere for deg, samtidig som det motvirker sensitiv hud i ettertid:

 • Allantoin: Virker beroligende og pleiende
 • Aloe Barbadensis Leaf Juice(aloejuice): Beroligende, pleiende. Virker reparerende etter barbering.
 • Colloidalt havremel: Roer ned huden
 • Eugenia Caryophyllus (nellikblomstolje): Åpner porene, myker opp skjegget/hårene og roer ubehag forbundet med skader fra høvel.
 • Glycyrrhiza Glabra Extract (lakrisekstrakt)/Dipotassium Glycyrrhizate: Beroligende, pleiende, øker hudens beskyttelsesbarriere og reduserer ubehag og irritasjon.
 • Melkesyre: Alfa hydroksisyre: fremkaller eksfoliering for en mykere overflate.
 • Mentol: Anti-inflammatorisk.  Kontrollerer kløe. Gir en kjølende, forfriskende følelse.  
 • Triticum Vulgare Germ (hvetekimekstrakt) og Saccharomyces Cerevisiae (Gjærekstrakt): Bekjemper hudirritasjon og rødhet forårsaket av barbering. Beskytter hudens naturlige barrierelipider.
 • Melaleuca Alternifolia (tea tree ekstrakt): Antiseptisk. Eliminerer mikrober, roer ned huden før, under og etter barbering.
 • Tocopheryl/Tocopheryl Acetate (vitamin E): Antioksidant; beskytter mot hudaldrende frie radikaler, øker barrierelipidenes egenskaper, mykgjør huden, bekjemper irritasjon
 • Salisylsyre eller Salix Nigra  (piletreekstrakt): Beta hydroksisyre, eksfolierer huden, klarner follikler og minimerer utbrudd
 • Silica: Fysisk eksfoliant som fjerner døde, gustne hudceller
 • Silikoner: Øker hudens beskyttelsesbarriere

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer