Sol

Derfor får du soleksem

Det er to ting du bør tenke på.

SOLEKSEM: Kan være noe skikkelig herk, og det er spesielt lett å få nå i påsken, da huden din er ekstra sårbar for solen.  Foto: All Over PressAll Over Press
SOLEKSEM: Kan være noe skikkelig herk, og det er spesielt lett å få nå i påsken, da huden din er ekstra sårbar for solen. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Skitur på skareføre, påskerenn, kvikklunsj, appelsin og kakao i solveggen! Solen tar såpass at du kan kneppe opp jakken og nyte den etterlengtede varmen – helt perfekt, nostalgisk påske.

Men det er nå de kommer!De røde vablene på brystet, halsen, hender og noen ganger ansikt, som svir, klør, er skikkelig irriterende og skjemmende. Soleksem!

– Soleksem rammer oftest lyshudede, første gang de soler seg på våren når huden ikke har opparbeidet seg nok sol, sier Trine Rode Kristiansen, Training Manager i apotekermerket Eucerin.

Hun trøster med at de fleste heldigvis blir bedre utover sesongen.

LES OGSÅ: Slik jukser du deg påskebrun

Eucerin Sun Sensitivity er oljefri og inneholder Alpha Glycosil Rutin som både forebygger soleksem og reduserer reaksjonen.
Eucerin Sun Sensitivity er oljefri og inneholder Alpha Glycosil Rutin som både forebygger soleksem og reduserer reaksjonen. Vis mer

UVA og oljer


Ikke overraskende er solen hovedårsaken til soleksem. UVA-strålene trigger aller mest, men også UVB-strålene kan være årsaken til soleksem.

Men selv om du bruker faktor 50 kan du likevel få de irriterende utslettene. Det er nemlig enda en vanlig årsak til som de fleste av oss ikke engang vet om.

– Huden kan reagere på emulgatorer, det vil si oljer, i kontakt med solen, sier Kristiansen.

– Et godt tips til de med soleksem er å bruke oljefrie solkremer med høy faktor. Da trigges ikke soleksemen av dette og vil virke forbyggende.

Ifølge Kristiansen er det ingen konkrete studier på at parfyme kan være årsaken til soleksem. Men mange med sensitiv hud kan reagere på parfyme, og der er det også lurt å velge parfymefrie solprodukter, for å være på den sikre siden.

OBS: Acne aestivalis (mallorca acne) forveksles ofte med soleksem, og er typisk for de som allerede har fet hud og som bruker for fete solkremer. Denne oppfører seg mer som vanlig acne og klør ikke slik som vanlig soleksem.

LES OGSÅ: Unn deg en høneblund i dagFølg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer