STREKKMERKER: - Strekkemerker er veldig vanlig, og omtrent halvparten av alle unge har dette i større eller mindre grad på hofter, lår eller overarmer, forteller Grethe Marie Grimen, rektor og daglig leder av Beauty hudpleieskole. Foto: somkanokwan - Fotolia
STREKKMERKER: - Strekkemerker er veldig vanlig, og omtrent halvparten av alle unge har dette i større eller mindre grad på hofter, lår eller overarmer, forteller Grethe Marie Grimen, rektor og daglig leder av Beauty hudpleieskole. Foto: somkanokwan - Fotolia Vis mer

Strekkmerker

Derfor får du strekkmerker

Kan komme av flere årsaker enn graviditet og vektoppgang.

KK.NO: Strekkmerker. De kan på lik linje med cellulitter være en pest og en plage - spesielt i sommermånedene når det er tid for bare bein og lette sommerkjoler.

Du skal imidlertid vite at du slett ikke er alene om å ha strekkmerker.

Det er naturligvis veldig vanlig under graviditet, men de kommer også av mange andre årsaker - og rammer også menn.

LES OGSÅ: Derfor bør du kvitte deg med badevekten

Strekkmerker kan oppstå ved kraftig/hard trening

- Det er mange årsaker til strekkmerker. Den fysiologiske faktoren - strekking av huden, og hormonelle faktorer - effekten av steroider fra binyrene, østrogen og relaxin på hudens elastiske fibre, sier Grethe Marie Grimen, rektor og daglig leder av Beauty hudpleieskole.

Hun forklarer at det i svangerskapet er den raske veksten av magen, som kan gjøre at huden «revner», og det oppstår typiske vertikale striper.

Det kan imidlertid også oppstå ved kraftig trening -  for eksempel bodybuilding.

- Det er ganske utbredt blant kroppsbyggere og de som går fort opp i vekt - dermed også menn. Bruk av anabole steroider gjør en også mer utsatt for å utvikle strekkmerker. Det er også vanlig blant yngre kvinner, kvinner med store babyer og overvektige, sier Grimen.

Men hva er egentlig strekkmerker?

STREKKMERKER = SKADE I HUDEN: - Strekkmerker er ganske enkelt vev i underhuden/bindevev som revner, forteller hudlege Ernst-Jan Veer ved Oslo Hudlegesenter til KK.no Foto: David J. Green - lifestyle themes / Alamy/All Over Press
STREKKMERKER = SKADE I HUDEN: - Strekkmerker er ganske enkelt vev i underhuden/bindevev som revner, forteller hudlege Ernst-Jan Veer ved Oslo Hudlegesenter til KK.no Foto: David J. Green - lifestyle themes / Alamy/All Over Press Vis mer

- Strekkmerker er ganske enkelt vev i underhuden/bindevev som revner, forteller hudlege Ernst-Jan Veer ved Oslo Hudlegesenter til KK.no.

Han forklarer at det opptrer blant omkring 70 prosent kvinner og 40 prosent menn, så hvis du har sett på strekkmerkene dine i speilet og tenkt «hvorfor meg?», så er du altså langt i fra alene.

- Strekkmerker er veldig vanlig, og omtrent halvparten av alle unge har dette i større eller mindre grad på hofter, lår eller overarmer, forteller Grimen.

LES OGSÅ: Blir det jente eller gutt?

Hormoner er en avgjørende faktor

Grimen forklarer at strekkmerker - på fagspråk straie distansae, er skader i den delen av huden som kalles lærhuden, og er synlig som stripeformede hudområder der huden er fortynnet og lett rynket.

- Strekkmerker oppstår fordi hudvevet blir strukket og dermed brister, noe som kan skje for eksempel i puberteten når man vokser raskt og ved graviditet. Det er også vanlig blant kvinner med store babyer og overvektige, sier hun.

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI.no) er det også en økt risiko blant ikke-hvite og kvinner som tidligere har hatt strekkmerker på bryst eller lår, eller som har flere i familien med strekkmerker.

- Hormonene er som nevnt avgjørende for om du får strekkmerker eller ikke når huden strekker seg ved for eksempel graviditet eller vektøkning, forteller Grimen.

Hormoner er også grunnen til at 90 prosent av kvinner får strekkmerker mot slutten av svangerskapet. Under graviditeten forandrer hormonutskillelsen hos en kvinne seg stort - noe som ofte fører til hudforandringer. Ifølge NHI er hudforandringene i seg selv ikke skadelig og går som regel tilbake etter fødselen - med unntak av strekkmerker.

VANLIG UNDER GRAVIDITETEN: Omrking 90 prosent av alle kvinner får strekkmerker mot slutten av svangerskapet.  Foto: liongate - Fotolia
VANLIG UNDER GRAVIDITETEN: Omrking 90 prosent av alle kvinner får strekkmerker mot slutten av svangerskapet. Foto: liongate - Fotolia Vis mer

Så hva kan du egentlig gjøre med strekkmerkene?

LES OGSÅ: Tre gode grunner til å sove naken

Kan du bli kvitt strekkmerker?

- Det finnes dessverre ingen godt etablert behandling av strekkmerker, selv om det er mye du kan prøve, forteller Ernst-Jan Veer ved Oslo Hudlegesenter.

Og det er også vanskelig å forebygge, ettersom strekkmerker i de fleste tilfeller er et resultat av at du vokser raskt - som i puberteten eller i svangerskapet.

- Man kan til dels unngå strekkmerker på grunn av rask muskelvekst, som ved hard trening - ofte kombinert med anabole steroider, og ved vektoppgang, men ved pubertet og svangerskap er dette vanskelig, sier hudlegen.

Han forklarer at det ikke finnes kremer som  kan forebygge eller med faglig sikkerhet behandle strekkmerker.

Omega-3 kan forebygge strekkmerker

Grimen mener imidlertid at det kan være effektivt med inntak av omega-3.

- Det beste for å forebygge ved siden av hudpleieprodukter er å ta tilskudd av omega-3. Å gi huden nok fuktighet både innenfra og utenfra forebygger ved at huden tåler å bli strekt lenger før den sprekker, sier hun.

- Se for deg en tørr gummistrikk som blir strukket, kontra en som er smurt inn med olje.

Og dette er nok noe av det viktigste, for også Grimen forteller at det er begrenset hva du kan gjøre når de først har oppstått. Det er tross alt en skade i bindevevet, på lik linje med et arr. Du kan imidlertid redusere størrelsen og forbedre fargen med behandling på klinikk, i tillegg til produkter hjemme.

- Behandlinger kan være «resurfacing» (jour. anm: en laserbehandling) eller IPS (jour. anm: lysbehandling). De beste resultatene får du hvis strekkmerkene behandles så raskt som mulig og helst innen to år, sier hun.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: