STRESSET HUD: Det er aldri gøy å få kviseutbrudd, men forskning viser at det ikke er tilfeldig at utbruddene kommer når du har mye på tapeten. Stress er nemlig en utløsende faktor. Foto: (c) Steve Prezant/Corbis/All Over Press
STRESSET HUD: Det er aldri gøy å få kviseutbrudd, men forskning viser at det ikke er tilfeldig at utbruddene kommer når du har mye på tapeten. Stress er nemlig en utløsende faktor. Foto: (c) Steve Prezant/Corbis/All Over Press Vis mer

Stresskviser

Derfor får du stresskviser

Stresshormoner øker produksjonen av talg.

Publisert

Vi vet at stress kan gjøre oss eldre, påvirke vekten, og at det faktisk er like skadelig for helsa som å røyke. Men selv om vi er klar over at stress ikke er bra for oss, er det mange som løper rundt og er stressa i store deler av uken.

Kanskje er det jobben som kjører deg hardt, eller kanskje er det tidsklemma og økonomien som tærer på nervene. Og akkurat som om du ikke har nok å tenke på, så får du selvfølgelig også et nytt kviseutbrudd på toppen av det hele.

Er det ikke typisk?

Faktisk så er det veldig vanlig også.

En studie utført ved Stanford University i 2003 viste at studenter fikk en oppblomstring av akne under eksamensperioden, en tid der studentene opplevde økt stress.

Så man kan nok se det slik at når du stresser, stresser huden sammen med deg.

LES OGSÅ: Stresser du for alt du ikke rekker?

STRESS: Perioder med økt stress kan påvirke huden din negativt. En studie utført ved Stanford University i 2003 viste at studenter fikk en oppblomstring av akne under eksamensperioden. Foto: Medical-on-Line / Alamy/All Over Press
STRESS: Perioder med økt stress kan påvirke huden din negativt. En studie utført ved Stanford University i 2003 viste at studenter fikk en oppblomstring av akne under eksamensperioden. Foto: Medical-on-Line / Alamy/All Over Press Vis mer

Skyldes stresshormoner

– Ja, stress er knyttet til akne. Faktisk ikke bare akne men også andre hudsykdommer, sier hudlege og akne-ekspert Michael Zangani ved Hud & Akne Klinikken, til KK.no.

– Når det gjelder akne, så vil stress føre til økt produksjon av stresshormoner - som igjen vil indirekte føre til økt talgproduksjon, som igjen vil gi mer akne.

Talg er en oljeaktig substans som blander seg med døde hudceller og bakterier, og tetter hårsekkene. Det er dette som fører til en kvise eller en akne cyste. Og forskere har funnet ut at cellene som produserer talg faktisk har reseptorer for stresshormoner.

Men det er først og fremst mennesker som allerede har tendenser til kviser og akner som vil påvirkes mest av stress.

VASK: For å forebygge kviseutbrudd er det viktig at du har gode renserutiner for å fjerne sminke og døde hudceller. Men ved stresskviser er dette  ikke alltid nok. Foto: (c) Harry Vorsteher/cultura/Corbis/All Over Press
VASK: For å forebygge kviseutbrudd er det viktig at du har gode renserutiner for å fjerne sminke og døde hudceller. Men ved stresskviser er dette ikke alltid nok. Foto: (c) Harry Vorsteher/cultura/Corbis/All Over Press Vis mer

– Noen studier mener også at stress via hormonelle mekanismer også vil føre til endringer i epidermis (overhuden), som igjen kan bidra til utbrudd.

Psyken påvirker huden

En norsk studie fra 2009, publisert i BMC Public Health bekreftet også at vår mentale tilstand kan spille en rolle for hvorfor vi får kviseutbrudd.

Og da særlig i forbindelse med mentalt stress – som depresjon og angst.

Resultatene av studien viste først at det var en klar sammenheng mellom kosthold og kviser, men da psykiske problemer som depresjon og angst ble tatt med i betraktningen, fant forskerne ut at kostholdet i seg selv kanskje ikke betyr så mye.

Derimot spiser man ofte dårligere når man mistrives. Den viktigste grunnen til kvisene var imidlertid de psykiske plagene.

LES OGSÅ: Hudproblemer er den vanligste årsaken til legebesøket

Rens huden og stress ned

Det finnes mange tips og triks når det kommer til å forebygge kviser, og gode renserutiner og et sunt kosthold er noen av dem. Spørsmålet er om dette er nok for å forebygge dersom det er stress og stresshormoner som har skylden for hvorfor du får kviser?

– Det er klart at god hudrutine vil kunne ha en forebyggende effekt, men avslapningsmanøvre, som for eksempel yoga, kan kanskje også ha god effekt, sier akne-eksperten.

LES OGSGÅ: Slik kan du unngå stresskviser

AVSLAPNING: Opplever du mye stress i hverdagen kan det være lurt å sette av litt tid til seg selv. Gjør noe du liker, og fokuser på å slappe av, som for eksempel et varmt bad. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press
AVSLAPNING: Opplever du mye stress i hverdagen kan det være lurt å sette av litt tid til seg selv. Gjør noe du liker, og fokuser på å slappe av, som for eksempel et varmt bad. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press Vis mer

Noen ganger er stress dessverre uunngåelig, derfor kan det være en god idé å lære seg måter å takle stresset på.

Hovedsakelig krever det avkobling og hvile, men det er minst like viktig at du er bevisst på tankene dine. Det hjelper tross alt ikke stort å ligge på sofaen og tenke på bekymringene dine og alt du skulle gjort.

Et godt tips er derfor å sette av litt tid til seg selv hver dag til å gjøre noe du liker, og det trenger ikke ta mer enn ti minutter. Dette kan være å ta seg et varmt bad, gå seg en liten tur med musikk på ørene, eller lese litt i en bok – hva enn som får deg til å slappe av.

Dersom du i tillegg spiser sunt og husker på å vaske ansiktet godt hver morgen og kveld er du bedre forberedt mot kviser ved neste stressperiode.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer