ødem

Derfor får du «vann i kroppen»

Kan være flere årsaker til at du hovner opp. Dette bør du vite.

VANN I KROPPEN: De fleste merker det på beina, men det kan også oppstå andre steder på kroppen. Kvinner er spesielt utsatt ettersom østrogen kan bidra til å øke mengden vann opp mot eggløsning og under svangerskapet.  Foto: chuugo - Fotolia
VANN I KROPPEN: De fleste merker det på beina, men det kan også oppstå andre steder på kroppen. Kvinner er spesielt utsatt ettersom østrogen kan bidra til å øke mengden vann opp mot eggløsning og under svangerskapet. Foto: chuugo - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Kroppen din inneholder mye vann - nærmere 60 prosent faktisk.

For å opprettholde denne balansen er det derfor svært viktig at du får i deg nok væske i løpet av dagen.

Men det kan bli for mye av det gode - ikke av hvor mye vann du inntar, men hvor mye vann som befinner seg i kroppen din.

Dette kalles «vann i kroppen» eller ødem.

LES OGSÅ: Mat for deg med irritabel tarm

Kvinner får lettere vann i kroppen

- Kroppen består av 60 prosent vann - dette fordeler seg mellom blodet og vevet utenfor blodårene, forteller John Olaf Næsheim, bedriftslege i Stamina og tidligere fastlege.

- Når vi får «vann i kroppen» - som man sier på folkemunn, så betyr det at mengden væske i vevet utenfor blodårene øker. Økt mengde væske i vevet kalles for ødem.

Han forklarer at kroppen vanligvis regulerer balansen mellom væske i vevet og blodet ved hjelp av osmotiske prosesser - som vil si at mengden væske og blod fordeler seg jevnt, slik at konsentrasjonen blir den samme overalt (Les mer på osmotiske prosesser på Snl.no).

Men det er flere tilstander som kan ødelegge balansen, og kvinner er spesielt utsatt.

HOVNE BEIN: Ofte oppstår ødem eller vann i kroppen som hovne bein. Gjelder det bare et bein skyldes det som regel en tilstand i foten, mens hevelse i begge beina ofte betyr at det skyldes en tilstand ellers i kroppen.  Foto: CaptureIt / Alamy/All Over Press
HOVNE BEIN: Ofte oppstår ødem eller vann i kroppen som hovne bein. Gjelder det bare et bein skyldes det som regel en tilstand i foten, mens hevelse i begge beina ofte betyr at det skyldes en tilstand ellers i kroppen. Foto: CaptureIt / Alamy/All Over Press Vis mer

- Det kvinnelige kjønnshormonet østrogen kan være med på å øke væsken i vevet, og bidra til at kvinner lettere får vann i kroppen. Østrogennivået stiger både frem mot eggløsning i menstruasjonssyklusen og under svangerskap - spesielt mot slutten, sier Næsheim.

Dermed er det ikke så rart at vekten din kan variere, og går du på vekten når du nærmer deg eggløsning - ja, så skal du ikke se bort i fra at vektnålen har flyttet litt på seg siden sist, men det trenger ikke å bety at du har lagt på deg. 

Overvekt kan likevel være en årsak til ødem. I disse tilfellene handler det ikke om kjønn, men overvekten i seg selv. Overvekt fører til forstyrrelser i blodet som sendes fra hjertet og ut i venene, som bidrar til væskeansamling - spesielt i beina.

- Det vanligste er ødem i leggene, men det kan forekomme på hele kroppen. Ødem vil merkes som hevelse i vevet og økt vekt, forteller legen.

LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen når du slutter å trene

- Nyresvikt og hjertesvikt er de mest alvorlige tilstandene

Men vann i kroppen kan også komme av andre og langt mer alvorlige årsaker.

- Det viktigste organet for væskebalansen, og for å regulere mengde vann og salter i kroppen er nyrene dine. Ved nyresvikt klarer ikke nyrene å regulere væske og saltbalansen på en god nok måte og kroppen begynner å spare på vannet, sier Næsheim.

- Nyresvikt og hjertesvikt er de mest alvorlige tilstandene. Ved hjertesvikt klarer ikke hjertet å pumpe og blodet bygger seg opp i forkant av hjertet og væsken beveger seg ut i vevet og lungene.

Også i disse tilfellene kan vannet i kroppen slå ut som hovne bein. Norsk Helseinformatikk (NHI.no) skriver at hovne bein er en vanlig årsak til at mange oppsøker lege, og blodpropp og hjertesykdom er blant de vanligste bekymringene.

Hvordan hovenheten utarter seg kan imidlertid gi en pekepinn på hva det skyldes.

Ifølge NHI.no skyldes ofte ensidig ødem (hevelse i kun ett bein) tilstander eller sykdommer lokalt i den hovne foten, mens dobbeltsidig (når begge beina er hovne) som regel skyldes sykdommer et annet sted i kroppen.

TRENING OG MOSJON ER BRA: - Regelmessig trening vil være veldig gunstig, siden væsken da trekkes inn i blodet og skilles ut via nyrene, sier legen. Foto: javiindy - Fotolia
TRENING OG MOSJON ER BRA: - Regelmessig trening vil være veldig gunstig, siden væsken da trekkes inn i blodet og skilles ut via nyrene, sier legen. Foto: javiindy - Fotolia Vis mer

- Har du ødem/mye væske i kroppen uten å vite årsaken bør du diskutere det med legen din, forteller Næsheim.

- Har dere utelukket alvorlige årsaker er et godt råd å bruke kroppen. Unngå stillesitting for lenge, særlg med beina ned (som på en flyreise) og unngå for mye salt i kosten og sørg for god ernæring. Regelmessig trening vil være veldig gunstig, siden væsken da trekkes inn i blodet og skilles ut via nyrene, sier legen.

LES OGSÅ: 7 matvarer proppfulle av fiber

Viktig å spise riktig

Dersom du er plaget med vann i kroppen, kan det være spesielt lurt å se på hva du spiser.

SALT: Styr unna salt, ettersom det binder vann i kroppen. Foto: Fotolia
SALT: Styr unna salt, ettersom det binder vann i kroppen. Foto: Fotolia Vis mer

Det første du bør ta en kikk på er saltinntaket ditt. Salt binder som kjent vann i kroppen og et høyt inntak kan være en årsak til at bein, ansikt eller lignende hovner opp.

– Vi spiser gjerne mer salt enn vi trenger, og det sies at man kan gå ned ett til to kilo dersom man kutter ned på saltinntaket, har professor i ernæring ved UMB i Ås, Birger Svihus, tidligere uttalt til KK.no.

Karbohydrar kan også ha samme effekt. 

– Vannmengden din kan variere veldig ut ifra hva du spiser. Eksempelvis binder karbohydrater mye vann i kroppen, har Helle G. Bornstein, treningsekspert og gründer av Smart Trening, tidligere uttalt til KK.no.

– Kroppens lagrede energi i form av karbohydrater er glykogen, og du kan ha mellom 300 til 600 gram glykogen i kroppen. Du kan binde opptil 2,7 gram vann per gram glykogen, og har du da fulle lagre av glykogen kan det tilsvare opp mot 1,6 kilo.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer