Sex Og Samliv

Derfor får han «morrabrød»

Men vi kvinner har vår versjon, også!

IKKE TIL ÆRE FOR DEG: Morgenereksjonen hans har ingenting med deg å gjøre - men du kan jo utnytte den, likevel ;-) Foto: Colourbox
IKKE TIL ÆRE FOR DEG: Morgenereksjonen hans har ingenting med deg å gjøre - men du kan jo utnytte den, likevel ;-) Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hender det du våkner om morgenen liggende i skje med kjæresten, og kjenner noe som er borti korsryggen din?

Ikke bli innbilsk nå, for «morrabrødet» er ikke egentlig til ære for deg og din uimotståelige tiltrekningskraft, selv om du ligger der splitter naken - noe du faktisk bør være når du sover.

Nei, for morgenereksjoner er faktisk en del av søvnsyklusen til menn, og har ingenting med seksuelle lyster å gjøre - selv om det selvsagt kan være at lysten også vekkes om han våkner i riktig øyeblikk ...


En naturlig del av søvnsyklusen

Det er nemlig slik at når en mann sover, og er i REM-fasen, som står for rapid eye movement, og er fasen der vi drømmer, skjer det også en del fysiske ting i kroppen.

En av disse tingene er at nevrotransmittere, som sørger for at signaler sendes rundt i nervesystemet, blir mindre aktive, blant annet for å hindre at vi faktisk handler etter det vi drømmer om (når vi gjør ting i søvne har ikke disse nevrotransmitterne slått av skikkelig).

En av disse nevrotransmittere, norpinephrin, sørger for å stenge av blodtilførselen til penis. Når menn sover og er i REM-fasen, er ikke denne nevrotransmitteren aktiv, og dermed er det ingenting som stanser blodtilstrømningen som får penis til å bli erigert.

Dette er ingen systemfeil, for økt blodtilførsel og økt oksygentilførsel hjelper til å reparere og vedlikeholde - og det gjelder uansett kroppsdel. Det er or eksempel derfor det å svette er bra for huden, fordi den økte blodtilførselen trigger cellereparasjon og cellefornyelse.

REM-fasen er siste del av søvnsyklusen. Og siden vi går gjennom flere sykluser i løpet av natten, vil vi etter REM-fasen sove veldig lett. Det er når vi er i denne fasen at vi som oftest våkner, og dermed skjer det ganske ofte at menn våkner med «morrabrød» - selv om de antagelig har hatt flere ereksjoner i løpet av natten. Og - dette skjer med alt fra guttefostre til gamle menn.

Se en video som forklarer fenomenet nærmere lenger ned i saken.

LES OGSÅ: Maten som øker sexlysten

SØT SØVN: Kvinner kan også oppleve sin variant av «morrabrød». Foto: Colourbox
SØT SØVN: Kvinner kan også oppleve sin variant av «morrabrød». Foto: Colourbox Vis mer

Full blære kan også påvirke

REM-søvn og vedlikeholdsarbeide er altså hovedgrunnen til at morgenereksjon oppstår. Men en full urinblære som presser på nederste del av ryggraden kan gjøre at en refleksereksjon oppstår.

Dette skjer for å hindre at han tisser på seg i løpet av natten. Og det er denne type ereksjon som gjør det tidkrevene for ham å få tisset på morgenkvisten, for da må denne refleksen skrus av først.


Hva med oss kvinner?

Joda, under REM-fasen skjer det samme med kvinners nevrotransmittere, og dermed vil blodomløpet til underlivet øke, om enn ikke så markant som hos menn. Forskning har vist at mens noen kvinner bare opplever en svak økning av blodomløp, vil andre oppleve en økning som er like stor som under seksuell opphisselse.

Dette er individuelt, og graden av blodtilstrømning kan variere også hos den enkelte kvinne, men om blodtilførselen er sterk kan det forklare hvorfor «våte drømmer» oppstår.

Du kan lese mer om dette hos Kinseyconfidential.com.

«Morrabrød» - en vitenskapelig forklaring

I videoen til AsapSCIENCE forklares fenomenet på en enkel måte:HOPPLA: - Jeg trodde et øyeblikk du hadde en kjepp under dyna, jeg! Foto: Colourbox
HOPPLA: - Jeg trodde et øyeblikk du hadde en kjepp under dyna, jeg! Foto: Colourbox Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer