STERKERE KJÆRLIGHETSSORG: Kvinner føler ofte sterkere kjærlighetssorg enn menn, viser forskning. Men bruddet kan faktisk være tøffest for gutta, i lengden.
STERKERE KJÆRLIGHETSSORG: Kvinner føler ofte sterkere kjærlighetssorg enn menn, viser forskning. Men bruddet kan faktisk være tøffest for gutta, i lengden. Vis mer

Kjærlighetssorg

Derfor får kvinner sterkere kjærlighetssorg enn menn

Men bruddet kan være tøffere for gutta i lengden. Ny forskning avslører!

KK.NO: Brudd med kjæresten kan være noe av det mest smertefulle man kan oppleve.

Kjærlighetssorg kan faktisk være en av årsakene til depresjon.

Nå viser en studie fra Universitetet i Binghamton at kvinner rammes hardere av kjærlighetssorg enn menn, melder Forskning.no.

Likevel viser det seg at kvinner, når de først er over kjærlighetssorgen, har en tendens til å legge bruddet helt bak seg og komme følelsesmessig styrket ut av det, mens menn aldri helt kommer over bruddet - de går bare videre.

Forskerne ba 5700 deltakere fra 96 land rangere hvor følelsesmessig og fysisk vondt de hadde det etter brudd med kjæresten. Skalaen var fra null (ingen smerte) til ti (uutholdelig vondt).

  • Kvinner rapporterte i gjennomsnitt 6,84 i følelsesmessig smerte, mens menn rapporterte 6,58.

Færre opplevde fysiske smerter, men også fysisk følte kvinnene mest:

  • Kvinner oppga de fysiske smertene til 4,21.
  • Menn sa de fysiske smertene tilsvarte 3,75.

​LES OGSÅ: Slik takler du et vondt brudd

BIOLOGI: I følge forskeren som ledet studien ligger forklaringen bak at kvinner føler mer smerte etter et brudd, i biologien. Foto: Scanpix
BIOLOGI: I følge forskeren som ledet studien ligger forklaringen bak at kvinner føler mer smerte etter et brudd, i biologien. Foto: Scanpix Vis mer

Dette er forklaringen

Førsteamanuensis Craig Morris ved Universitetet i Binghamton ledet studien. Han mener forklaringen bak kjønnsforskjellene ligger i biologien og at kvinner har mer å tape på å date feil person.

- Enkelt forklart har kvinner utviklet seg til å investere betydelig mer i et forhold enn menn, sier han.

- FØLER SMERTEN MER ETTER HVERT: - Det er sannsynlig at mannen føler dypere på smerten etter bruddet etter hvert som det synker inn. Og føler smerten over en lengre periode, sier Morris. Foto: Scanpix
- FØLER SMERTEN MER ETTER HVERT: - Det er sannsynlig at mannen føler dypere på smerten etter bruddet etter hvert som det synker inn. Og føler smerten over en lengre periode, sier Morris. Foto: Scanpix Vis mer

Han forklarer at et kort, romantisk møte kunne føre til graviditet etterfulgt av flere år med amming for formødrene, mens mannen på sin side kan forlate scenen minutter etter akten, uten noen ytterligere biologisk investering.

Dermed legger kvinner mer i forholdet, og følelsene, enn det menn gjør - biologisk sett. 

Tilsvarende er menn utviklet for å konkurrere om romantisk oppmerksomhet fra kvinner. Tapet av en høykvalitets kvinne sårer derfor ikke så mye til å begynne med, forklarer Morris.

- Etter hvert som det «synker inn» vil mannen trolig føle dypt og lenge på tapet. Det er fordi han innser at han må starte å konkurrere om kvinner atter en gang for å erstatte henne han har mistet.

- Eller enda verre - han kan komme til en erkjennelse av at hun han har mistet er uerstattelig.

LES OGSÅ: Derfor er det vondt å møte eksen

- Bra å kjenne på smerte

EKSPERTEN: Peder Kjøs er psykolog, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs samlivsekspert. Foto: All Over Press Norway
EKSPERTEN: Peder Kjøs er psykolog, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs samlivsekspert. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Samlivsekspert og psykolog Peder Kjøs synes funnene i den amerikanske forskningen er interessant:

- Det er artig at de har sett på dette. Studien er publisert i et evolusjonstidsskrift og det kan sikkert stemme at kvinner investerer mer i et forhold og dermed føler mer kjærlighetssorg. Samtidig bygger forskningen på selvrapportering og det kan hende at kvinner har større tendens til å rapportere at det er mer fysisk vondt, sier Kjøs til KK.no.

Han mener det absolutt er bra å føle smerte etter brudd:

- Det er helt klart en fordel å kjenne på smerte etter et brudd. La det være en kjempevond prosess for å så komme seg videre. Det vil være bedre for livskvaliteten på sikt, sier Kjøs. 

LES OGSÅ: Har du kjærlighetssorg?

- Menn kommer dårligere ut i lengden

Tilsvarende mener eksperten det er veldig uheldig å ikke ta tak i følelsene:

- Menn er gjerne dårligere til å «ta tak» med en gang, mens kvinner gjerne snakker mer med venner og håndterer bruddet mer aktivtMenn får dermed ikke håndtert bruddet med en gang og kommer dårligere ut i lengden, sier Kjøs.

- Det er bra og en fordel at man tar bruddet godt inn over seg. Det er bedre enn å tenke at det bare vil gå over av seg selv, sier Kjøs.

- Det hadde også vært interessant å få vite om dette er noe som har endret seg over tid, om kjønnsforskjellene er mindre nå enn de var for 20 -30 år siden og om menn kanskje investerer mer emosjonelt nå enn før.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: