CELLULITTER: I likhet med denne kvinnen, har nesten alle litt cellulitter. De som er mer plaget, kan imidlertid oppleve det som sjenerende.  Foto: NTB Scanpix
CELLULITTER: I likhet med denne kvinnen, har nesten alle litt cellulitter. De som er mer plaget, kan imidlertid oppleve det som sjenerende. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Cellulitter

Derfor får noen mer cellulitter enn andre

Alle får det, men det er ikke tilfeldig hvem som får mye.

Publisert

KK.NO: Cellulitter er jo egentlig ingen big deal, men har man riktig mye av det kan det oppleves sjenerende.  

- De aller fleste kvinner har litt og de er vanligvis fordelt på lår, hofter og rumpe, sier hudlege Michael Zangani, som jobber ved Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet og Akademikliniken til KK.no.

Cellulitter kan også forekomme på brystene, nedre del av magen og på overarmene. 

Men, hvorfor får vi cellulitter og er det noe vi kan gjøre for å forebygge og redusere dem? 

LES OGSÅ: Er det over og ut for appelsinhud?

Inaktivitet og røyking

Årsaken til at kvinner er mer utsatt for cellulitter enn menn er ikke forsket på, men én teori er at menn har mindre underhudsfett enn kvinner.

- De samme faktorene spiller inn hos menn og kvinner, men menn har ofte mindre underhudsfett, og er muligens derfor ikke så utsatt, sier hudlege Ellen Slevolden ved Oslo Hudlegesenter til KK.no.

Og grunnene til at kvinner får dem, er flere.

- Det har både anatomiske og metabolske årsaker. Ofte er det bindevevet i underhuden som trekker huden ned, mens fettet i underhuden trykker huden opp. Dette skaper en ujevn overflate, og man får såkalte «fjell og dal»-mønstre som også kalles «appelsinhud», forklarer Zangani.

Ifølge hudlege Slevolden spiller også arv inn.

- Inaktivitet og røyk mener man også er disponerende faktorer, forteller hun.

Hvis du trodde det kun var runde kvinner som fikk cellulitter, tar du imidlertid feil. Ifølge Zangani får også slanke kvinner det. 

- Cellulitter kan fordeles i forskjellige grader, avhengig av om de er synlige hele tiden eller om de blir synlige kun dersom man klemmer på huden. Vektøkning kan gjøre cellulitter mer synlig, men magre mennesker kan også ha cellulitter, forteller han. 

LES OGSÅ: Tre triks mot cellulitter

SOM DEG OG MEG: Skuespiller Hilary Duff (28), Rod Stewarts modellkone Rachel Hunter (46) og den italienske modellen Valeria Marini (48) har alle cellulitter - og er ikke redd for å vise dem. Foto: NTB Scanpix
SOM DEG OG MEG: Skuespiller Hilary Duff (28), Rod Stewarts modellkone Rachel Hunter (46) og den italienske modellen Valeria Marini (48) har alle cellulitter - og er ikke redd for å vise dem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Trening og sunt kosthold 

Zangani forklarer at generell inaktivitet kan øke sjansen for å utvikle cellulitter, og regelmessig mosjon kan trolig redusere synligheten noe, noe Slevolden er enig i.

- Det finnes ingen mirakelkur for å bli kvitt cellulittene. Sunt kosthold og mosjon er det som er viktig for å bygge opp muskulatur, sier hun.

Ina Garthe, som er daglig leder for ernæringsavdelingen i Olympiatoppen og har en doktorgrad i idrettsfysiologi, har tidligere fortalt til KK.no at verken kosttilskudd, massasje eller det å drikke mye vann vil kunne forhindre eller fjerne cellulitter.

Garthe mener likevel at trening vil kunne hjelpe. Hun anbefaler derfor at man generelt trener mer og forsøker å øke styrke og bedre blodsirkulasjon i det aktuelle «problemområdet».

- Cellulitter er fett og bør behandles som fett. Dette betyr at trening og reduksjon i fettvevet vil være den beste løsningen, har hun tidligere sagt til KK.no.

LES OGSÅ: Du kan ikke skrubbe bort cellulittene

Vitamin A-syre og laser

Men, fysisk akitivitet alene vil ifølge Zangani og Slevolden ikke få cellulittene til å forsvinne fullstendig. De forteller at det foreløpig ikke er noe som har vist seg permanent å kunne fjerne dem.

- Det mest lovende kan kanskje vœre laser og radiofrekvenssystemer. Lymfemassasje vil også ha midlertidig effekt, og best effekt har de som kombinerer flere behandlinger, sier Slevolden.

Ifølge henne har heller ikke fettsuging den effekten en del kanskje tror den har. Det samme gjelder fuktighetskremer.

Zanagi har likevel erfart at vitamin A-syre kan bidra til å minske cellulittene noe.

- Eneste bevis man har er at bruk av vitamin A-syre i over seks måneder skal ha positiv effekt, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer