ØREVOKS: Har du noen gang lurt på hva ørevoks egentlig er? I denne saken får du svaret på nettopp dette!  Foto: Michal Ludwiczak - Fotolia
ØREVOKS: Har du noen gang lurt på hva ørevoks egentlig er? I denne saken får du svaret på nettopp dette! Foto: Michal Ludwiczak - Fotolia Vis mer

ørevoks

Derfor får vi ørevoks

Litt ekkelt, men helt naturlig og ufarlig.

Publisert

KK.NO: Selv om ørevoks er helt naturlig og ufarlig, kan vel de fleste si seg enige i at tanken på at man har små gule klumper med puss i øregangene ikke er særlig deilig. 

Men har du noen gang tenkt på hvorfor du har ørevoks og hva det egentlig er? 

LES OGSÅ: Dette kan krype inn i øret mens du sover

Har en beskyttende funksjon 

Strengt tatt er ikke den gul-oransje substansen voks i det hele tatt, men en blanding av sekreter fra det ytre øret, biter av hår og døde hudceller.

Dette høres ut som en ganske guffen miks, men ørevoksen er antibakteriell og hjelper til å smøre, beskytte og rense øret ved å frakte støv, skitt og småpartikler ut fra ørekanalen.

Som regel merker man selv at man har ørevoks enten ved at man blir litt «tett» i øret, eller at voksen kommer ut av ørene som små flak etter hvert som den dannes. 

IKKE BRUK Q-TIPS: Dersom du bruker Q-tips i ørene risikerer du at ørevoksen hoper seg opp inne i øret. 
 Foto: milosz_g - Fotolia
IKKE BRUK Q-TIPS: Dersom du bruker Q-tips i ørene risikerer du at ørevoksen hoper seg opp inne i øret. Foto: milosz_g - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Stusser du hårene i nesa?

Legg vekk Q-tipsen 

Du har kanskje hørt at du ikke skal fjerne ørevoks med Q-tips?

Årsaken til dette er at det, i likhet med ørepropper, sov i ro og høreapparater, lett kan føre til at ørevoks hoper seg opp inne i øret og skaper problemer som for eksempel at du hører dårligere, opplever øresus, smerter sår eller betennelse. 

Brynjulf Barexstein, som er allmennlege og en av svarlegene på Lommelegen.no, er en av dem som mener du bør holde deg langt unna q-tips. Han har tidligere fortalt at øre-nese-hals spesialistene har et ordtak: «Aldri noe mindre enn en albue inn i ørene!»

– Q-tips graver ut den ytterste ørevoksen, mens den samtidig dytter inn og pakker tett voksen som ligger innenfor.

- Vi ser rutinemessig fullstendig tette øreganger, tettet av en «sov-i-ro»-liknende klump av sammenpakket ørevoks, hos personer som har brukt q-tips. Det er vanligste grunnen til å få ørene tett av voks, har han fortalt. 

Og ikke nok med det - bruk av q-tips kan faktisk gi mer ørevoks

– Q-tipsbruk kan irritere øregangen, og det kan også føre til at øret produserer enda mer ørevoks, har Mads Henrik Moxness, som er øre-nese-hals lege, tidligere uttalt. 

Klarer du likevel ikke la være, sørg for at du kun bruker bomullspinnene på den ytterste delen av øret.

BRUK VANN ELLER OLJE: Dersom du har tette øreganger bør du sprøyte vann eller litt olje inn i øret.  Foto: Ocskay Bence - Fotolia
BRUK VANN ELLER OLJE: Dersom du har tette øreganger bør du sprøyte vann eller litt olje inn i øret. Foto: Ocskay Bence - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Er du ofte svimmel?

Skyll øregangene med litt vann eller olje 

Mistenker du at det har samlet seg ørevoks i øregangen? Da er skylling den mest effektive måten å rense ørene på.

Du kan for eksempel gjøre det helt enkelt i dusjen ved å spyle litt vann inn i øret og vippe hodet andre vei slik at vannet og ørevoksen får renne ut.

Du også forsøke å dryppe litt olje, for eksempel olivenolje inn i øret, har Oscar Ohene Asante, som er øre-nese-hals spesialist ved Røa Medisinske senter tidligere fortalt. 

- Du kan gjerne bruke olivenolje i øregangen. La den virke i minst ti minutter mens du ligger på siden. Deretter snur du deg over til andre siden, så får du en raskere bevegende ørevoks ved at oljen drar med seg voksen ut av ørekanalen. 

Den virker som et naturlig glidemiddel, samtidig som den gjør voksen myk for eventuell opprenskning hos en spesialist eller lege senere, hvis det er nødvendig. 

- Oliven er naturlig og har blitt brukt i flere hundre år mot ørevoks. Om du bruker det en til to ganger i uken i to uker, så er det lite sannsynlig at det blir liggende ørevoks i øregangen, har han sagt. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer