Endt Forhold

Derfor finner han en ny så fort

Gikk eksen din rett inn i et nytt forhold?

BRUDD: Et brudd er smertefullt nok i seg selv, men det er ofte enda vondere hvis eksen finner en ny kjæreste kort tid etterpå. Foto: (c) Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press
BRUDD: Et brudd er smertefullt nok i seg selv, men det er ofte enda vondere hvis eksen finner en ny kjæreste kort tid etterpå. Foto: (c) Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du for kort tid siden kommet ut av et forhold?

Og da du tenkte at det ikke kunne bli noe verre, og kjærlighetssorgen skygget for både jobb og hverdagen ellers, så har han allerede funnet en ny.

Hvorfor er det slik at mange går rett ut i et nytt forhold, og er det egentlig slik at menn er overrepresentert blant disse, eller er det bare en myte?

Ifølge ekspertene gjelder dette faktisk oftere menn enn kvinner.

LES OGSÅ: Har han ikke lyst lenger?

Menn er i en såkalt «velgerposisjon»

- Tradisjonelt sett har det vært mer akseptert at menn har prøvd litt forskjellig, mens kvinner helst skal finne en partner som skal «vare livet ut», sier sexolog Anders Lindskog.

I mange tilfeller kan det altså være lettere for menn å gå rett inn i et nytt forhold, og mye bunner i tradisjonelle forskjeller og mønstre blant menn og kvinner.

- Menn er tradisjonelt de som tar initiativ, mens kvinnene skal være mer passive og «bli valgt». Hvis du er i velgerposisjonen er det lettere å finne noen som gir deg det du føler at du manglet i det forrige forholdet, forteller han.

KVINNER ER MER PASSIVE: Det er faktisk slik at menn raskere går inn i et nytt forhold enn kvinner, noe som skyldes tradisjonelle mønstre der mannen er den som skal ta initiativ og kvinner er mer passive. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia
KVINNER ER MER PASSIVE: Det er faktisk slik at menn raskere går inn i et nytt forhold enn kvinner, noe som skyldes tradisjonelle mønstre der mannen er den som skal ta initiativ og kvinner er mer passive. Foto: WavebreakMediaMicro - Fotolia Vis mer

I likhet med andre kjønnsforskjeller, er dette i ferd med å endre seg - og Lindskog mistenker at det ikke er så lenge før kvinner går like raskt inn i nye forhold. 

En annen grunn er for mange det som kanskje også var årsaken til et brudd i utgangspunktet

- En viktig grunn er ganske banal - menn bryter oftere opp fra et forhold fordi de har noe annet på gang. De går ut av forholdet fordi de tenker at de kan få noe bedre et annet sted, og dette «andre stedet» er gjerne etablert allerede, forteller Peder Kjøs, KKs samlivsekspert.

Men det er ikke dermed sagt at du uten videre skal anta at eksen var utro. Tidligere studier viser nemlig at det ikke er store forskjellene mellom kjønn og utroskap. I en undersøkelse utført av «The Archives of Sexual Behavior», kom det frem at 19 prosent av kvinnene og 23 prosent av mennene hadde vært utro.

Ensomhet kan imidlertid også være en avgjørende faktor. Ifølge Kjøs tyder forskning på at menn klarer seg dårligere alene enn kvinner - ofte fordi de har et svakere sosialt nettverk.

- For mange par er mye av nettverket organisert gjennom kvinnens venner og relasjoner, så mannen mister mye når forholdet ryker, forteller samlivseksperten.

LES OGSÅ: Derfor ble Cecilie (46) og Espen (51) sammen igjen

- Fort gjort å gjøre de samme feilene

Det spørsmålet mange stiller seg når det gjelder å gå raskt inn i et nytt forhold - enten det gjelder deg selv eller eksen, er likevel - er det så lurt?

- Tja, det kommer an på så mye. Det kan være bra å gå rett over i noe annet så du slipper å være ensom, men like etter et brudd er det også lett å være litt for rask og etablere seg uten egentlig å ha tatt innover seg hva bruddet betydde, sier Kjøs. 

- Da er det fort gjort å gjøre de samme feilene om igjen.

Lindskog mener at det kan være lurt å ha litt tid for seg selv etter et brudd - faktisk kan det ha sine fordeler til det neste forholdet du eventuelt går inn i.

- Hvis du kommer ut fra et langt forhold, så tror jeg det er lurt å date litt, ha litt sex og rett og slett ha det litt morsomt. Hvis du vil ha en ny partner så kan det være lurt å prøve ut litt forskjellig, finne ut hva du vil ha og prøve å finne en bedre match, sier han.

Og selv om disse forholdene ikke er like seriøse, har det også sine fordeler.

- Det fine med å ha korte forhold, er at du får øvd deg på å gjøre det slutt. På den måten får du øvd deg på å sette grenser og si stopp - noe som gir godt grunnlag for et nytt forhold.

- Er du flink til å sette grenser, så er sjansene større for at det holder i lengden.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke ha sex med en eks

Bli ferdig med eksen

Dersom du leser denne artikkelen fordi eksen har funnet en ny kjæreste, er sannsynligheten stor for at du ikke bryr deg om det nye forholdet hans vil gå veien.

Du vil kanskje heller vite hvordan du kan håndtere det, og komme deg videre?

- Når det er slutt, så er det slutt. Desto mer opptatt du er av eksen, desto vanskeligere er det å komme seg videre, forteller Kjøs.

Han forteller at mange kvinner er altfor opptatt av eksen, og kanskje særlig hvis han finner en ny kjæreste. De sammenligner seg med den nye partneren for å finne ut hva som var feil, eller de blir veldig opptatt av hvor «dum» og «overfladisk» han er - muligens for at skylden for bruddet skal ligge på ham.

- Mitt tips er - gå videre. Tenk på hva som gikk galt i forholdet, men ikke hva som er galt (eller perfekt) med eksen og det nye forholdet hans. Du har ingenting å lære av å holde fast i eksen.

KOM DEG VIDERE: Fremfor å bry deg om hva eksen gjør nå, så råder psykologen deg til å lære av hva som gikk galt i forholdet, men komme deg videre.  Foto: Antonioguillem - Fotolia
KOM DEG VIDERE: Fremfor å bry deg om hva eksen gjør nå, så råder psykologen deg til å lære av hva som gikk galt i forholdet, men komme deg videre. Foto: Antonioguillem - Fotolia Vis mer

- De fleste forsøk på å overbevise ham om at han tar feil blir bare stusselige, sier han.

Det er imidlertid mange som ikke helt klarer å innse at det er slutt, og som forsøker å vinne tilbake eksen i årevis. I disse tilfellene er det som regel flere menn enn kvinner.

- Det er mest menn som driver med stalking og trakassering av ekser, selv om det også finnes kvinner som ødelegger både eksen og sitt eget liv på den måten, sier Kjøs.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer