Søvn

Derfor funker skjønnhetssøvnen

Det gjør deg både slankere og yngre.

Soving gir ikke bare overskudd. Det kan også gjøre deg slank og rynkefri, viser forskning. Foto: All Over PressAll Over Press
Soving gir ikke bare overskudd. Det kan også gjøre deg slank og rynkefri, viser forskning. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du blant dem som heller priorieter søvn framfor timer med tv-titting eller overtidsjobbing? Det gjør deg ikke bare mer opplagt på dagtid. Du blir faktisk også vakrere av det.

For det hjelper ikke hvor gode kremer du har eller hvor bevisst du er på å gjøre magre matvalg, hvis du ikke sover nok.

Regulerer matlysten

En god natts søvn hjelper kroppen å balansere nivåene av hormoner som styrer sultfølelsen, i kroppen. Dette kan bidra til å regulere appetitten, slik at du lettere kan holde vekten, skriver Shine.com.

Sugen på søtt og fett

Noen få netter med dårlig søvn kan nemlig være nok til at kroppens nivå av det appetittregulerende hormonet leptin synker nærmere 20 prosent, ifølge en studie ved universitetet i Chicago. I tillegg stiger kroppens nivå av grehlin, et stoff som øker appetitten, med nærmere 30 prosent. Personene som deltok i studien opplevde dessuten at maten de da fikk lyst på var av det typisk usunne slaget; suget etter søtsaker og fet mat økte 45 prosent.

De viktige hormonene

Veksthormoner som i ungdommen bidrar til at kroppen vokser og utvikler seg riktig, fungerer som ungdomsvedlikeholder i voksen alder. De gjør at ansiktsvevet holder seg friskt og at huden er elastisk. Når du sover for lite vil glukose lettere lagres som fett på kroppen og føre til vektoppgang, skriver Shine.com.


Ta vare på kollagenet

Søvnmangel gjør huden gusten og livløs og får øynene til å hovne opp, noe du sikkert har sett etter en helg med lite søvn. Men i tillegg så produserer kroppen mer av stresshormonet kortisol når du ikke sover nok. Blir kortisolnivået for høyt brytes kollagenet, altså hudens eget bindevev, ned.

Oppstykket kollagen svekker produksjonen av nytt kollagen i hudcellene, konkluderer en forskningsrapport publisert i The Archives of Dermatology. Dette gjør at forbindelsen mellom hudcellene og kollagenet svekkes, og huden - som nå mangler støtte - begynner å rynke seg.

 • Farvel, morgentryne

 • Trenger du flere grunner?

  Kvinner blir faktisk mer gretne enn menn når de ikke har sovet nok. Også hva du gjør den første timen etter at du står opp om morgenen legger også føringer for resten av dagen. Bruker du tiden riktig vil du ikke bare føle deg bedre, men du vil også se bedre ut – og da snakker vi ikke om Askepottdråper. Slik kan du få en bedre start på dagen.
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer