NED I VEKT: Har du lurt på hvorfor overvektige kan gå så mye ned i vekt på kort tid? Treningsekspertene har gitt oss svaret!  Foto: whitestorm - Fotolia
NED I VEKT: Har du lurt på hvorfor overvektige kan gå så mye ned i vekt på kort tid? Treningsekspertene har gitt oss svaret! Foto: whitestorm - Fotolia Vis mer

Overvekt

Derfor går overvektige raskere ned i vekt

Det er ikke bare fett som forsvinner.

KK.NO: Er du en ivrig følger av «Slankekrigen», «The Biggest Loser», eller lignende programmer hvor overvektige kjemper mot kiloene?

Da har du kanskje lurt på hvordan i alle dager deltakerne klarer å ta av sinnsykt mange kilo, bare i løpet av noen dager og uker? 

LES OGSÅ: Ned i vekt uten slanking

Har et overflødig stort fettlager

Eirik Bakken, som er personlig trener og innehaver av treningsnettstedet eirikbakken.no, forteller at det er mulig for overvektige å gå ned i vekt raskt da de som regel har et overflødig stort fettlager.

- Fett er en veldig viktig energikilde, men får man for mye av det gjennom kostholdet blir det et overskudd som igjen lagres på kroppen – og jo større lagre man har, jo mer overflødig fett sitter man igjen med.

- Når overvektige personer endrer livsstil, altså legger om kostholdet og beveger seg mer, vil de begynne å forbrenne på det store overflødige fettlageret. Dette er et lager slanke personer ikke har, ergo vil de overvektige rase mye raskere ned i vekt, forklarer han.

ENDRER LIVSSTIL: En av årsakene til at overvektige går raskt ned i vekt er at de kan endre livsstil på en helt annen måte enn det slanke personer kan.  Foto: berc - Fotolia
ENDRER LIVSSTIL: En av årsakene til at overvektige går raskt ned i vekt er at de kan endre livsstil på en helt annen måte enn det slanke personer kan. Foto: berc - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Overvekt øker risikoen for syv typer kreft

De første kiloene er ikke bare fett

Christopher Bernardo Spicer, som er personlig trener ved Mykjemeir forteller at de første kiloene de overvektige tar av seg ikke består av hundre prosent fett, men også væske og avfallsstoffer.

- Hvor mye fett som forsvinner når man går ned i vekt er vanskelig å svare på, da kroppssammensetningen og aktivitetsnivået til vedkommende har mye å si.

- Ofte vil man gå raskere ned i vekt de to første ukene, noe som kan skyldes at kroppen kvitter seg med mye vann og avfallsstoffer.

Noen overvektige mister også muskelmasse i denne perioden. Derfor mener Spicer at det er viktig å opprettholde styrketreningen mens man går ned i vekt.

- Muskler veier mer enn fett, i tillegg forbrenner man mer kalorier i løpet av en dag hvis man har mer muskler.

VEKTNEDGANGEN STOPPER OPP: Dersom vekten viser det samme uke etter uke, kan det være at du ikke utfordrer kroppen din nok.  Foto: Michael Nivelet - Fotolia
VEKTNEDGANGEN STOPPER OPP: Dersom vekten viser det samme uke etter uke, kan det være at du ikke utfordrer kroppen din nok. Foto: Michael Nivelet - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Går du ikke ned i vekt?

Vanlig at vektnedgangen stopper opp

Dersom du har sett på en del slankeprogrammer eller prøvd å gå ned i vekt selv, vet du hva som skjer etter at man har tatt av seg mange kilo - vektnedgangen stopper helt fullstendig opp. Hvorfor skjer egentlig dette?

- Det kan være flere årsaker til at vektnedgangen stopper opp. Kanskje har man kommet inn i et mønster der man spiser det samme hver dag og trener det samme hver økt, altså at man ikke lenger utfordrer kroppen. Da vil man naturligvis få en stagnasjon.
 
Videre forteller han at det også kan hende at kroppen har nådd et vektpunkt der vedkommende har vært tidligere over lenger tid. Da vil kroppen beskytte seg selv ved å
jobbe mot deg og vektnedgangen.

- Dette kan ta flere uker, men som regel vil kroppen gi etter til slutt, så her er nøkkelordet tålmodighet. Klarer man å spise sunt og trene hardt i disse periodene som man står stille vil man på sikt få den vektreduksjonen man ønsker.

- Etterhvert som man går ned i vekt vil det bli mindre å ta av, og det vil bli vanskeligere å gå ytterligere ned. Derfor er det viktig som sagt å trene styrke slik at man øker forbrenningen, sier han.

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Mykjemeir. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: