Trening

Derfor gidder du ikke å trene

Til tross for at du vet at du burde. Slik får du tilbake motivasjonen.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Helsegevinsten ved å trene jevnlig er mildt sagt veldokumentert, og «alle» vet at trening kan bidra til at man unngår både overvekt og overvektsrelaterte sykdommer.

Men her ligger det også et paradoks. Det at trening fungerer som motgift mot overvekt, er allmennkunnskap, men likevel lar de fleste overvektige amerikanere være å trene, ifølge forskningsnettstedet AlphaGalileo.

Les også: Veien til varig vekttap

Overvektige føler seg dumme på treningssenteret

Forskere ved The George Washington University Medical Center undersøkte overvektiges vilje til å trene på treningssenter ved hjelp av en nettundersøkelse basert på Ajzens teori om planlagt atferd (The Theory of Planned Behaviour).

Denne teorien er basert på:

1. En persons egen holdning til oppgaven det dreier seg om.
2. Det oppfattede sosiale presset for å utføre denne oppgaven .
3. hvor lett eller vanskelig det faktisk er å utføre oppgaven.

Studien viste at overvektige trodde at trening forbedrer utseendet og selvbildet mer enn det normalvektige trodde. I tillegg følte de overvektige seg mer engstelige og forlegne i forhold til trening generelt, de ansatte på treningssenteret og det å trene i nærheten av yngre og/eller godt trente mennesker.

Les også: Dette tør ingen å si høyt

Negative følelser tar over

Det mest påfallende funnet i studien var at negative følelser knyttet til trening på treningssenter kan ha større betydning enn kunnskap om fordelene med trening for en overvektig, stillesittende person.

- Ett av de mest bemerkelsesverdige funnene våre var at overvektige og normalvektige mennesker totalt hadde samme holdning til det å trene på treningssenter, sier forskerne i artikkelen.

Dette overrasket dem.

- Man antar vanligvis at grunnen til at overvektige ikke trener like mye som normalvektige, er at de har andre holdninger til trening.

Les også: Ikke start slankekuren på en lørdag

Overvektige må få hjelp til å føle seg mer vel

God holdning er en drivkraft når for å få motivasjonen for å trene, og holdningen til trening blir en avveining mellom det positive og det negative, ifølge forskertemaet, som er eksperter på atferd.

- Hvis dette er tilfelle, må man reduserer det negative og fokusere på det positive for å få overvektige til å trene. Det vil altså være lurt for trenere og ansatte på treningssentre å hjelpe overvektige til å føle seg mer vel sammen med mennesker som er annerledes enn dem selv. Man må unngå at overvektige frykter treningssentrene og fokusere på alle fordelene trening kan g, både for både helse og velværet, skriver de i artikkelen.

Les også: Flat mage fra A til Å

1552 personer deltok i studien, hvorav 989 ble klassifisert som overvektige. Artikkelen «Attitudes of Overweight and Normal Weight Adults Regarding Exercise at a Health Club »blir publisert i januar-/februarnummeret av The Journal of Nutrition Education and Behavior.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer