Proteiner

Derfor gjør proteiner deg slank

Får fettceller i kroppen til å brenne som varme.

SUNT OG SLANKENDE: Protein fra fisk setter i gang forbrenningen i det brune fettet, noe som gjør at du går ned i vekt.  Foto: Colourbox.com
SUNT OG SLANKENDE: Protein fra fisk setter i gang forbrenningen i det brune fettet, noe som gjør at du går ned i vekt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det har lenge vært kjent at du kan gå ned i vekt dersom du spiser flere proteiner og færre karbohydrater.

Men det er først nå at forskere har funnet ut hvorfor det er slik, ifølge Videnskab.dk

Les også: Slik fungerer Dunkan-dietten

Brune fettceller

Årsaken til dette er at proteiner aktiverer en liten mengde brune fettceller som finnes i kroppen. I stedet for å lagre energien, brenner de den av i stedet.

Dette gjør at dersom du spiser masse proteiner, blir kaloriene omgjort til varme i stedet for at det fester seg til skinkene.

Det er forskere ved universitetet i København og det norske forskningsinstituttet NIFES, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, har kommet fram til dette.

Les også: Derfor bør du spise egg til frokost

Gikk ned i vekt

Forskerne har brukt mus og rotter i undersøkelsen, og delte dem inn i ulike grupper. Gnagerne fikk servert like mye fett, mens mengden med proteiner og karbohydrater varierte fra gruppe til gruppe.

Forsøkene viste at en stor mengde proteiner satt i gang forbrenningen fra det brune fettet, noe som gjorde at gnagerne gikk ned i vekt. Dette skjedde til tross for at de ikke spiste færre kalorier eller beveget seg mer.

Fisk fungerte best

Protein fra fisk viste seg å fungere bedre enn proteiner fra melk, mens proteiner fra hvitt og rødt kjøtt har ennå ikke blitt testet.

Lise Madsen, en av forskerne, mener at effekten blir ekstra stor dersom du spiser proteiner fra fisk i stedet for melk.

Foreløpig har forskningen kun blitt utført på gnagere, men forskerne mener det er ingen grunn til å tro at brunt fett skal fungere på en annen måte i mennesker.

Les også: Denne maten forbrenner fett

Nye funn

Det at mennesker i det hele tatt har brune fettceller er nytt for forskerne.

Det siste året har de oppdaget at brune fettceller ligger spredt rundt i voksne personers bryst og nakker, hvor de gjemmer seg blant de hvite fettcellene. Det er hvite fettceller som gjør at vi lagrer energi, noe som gjør at vi legger på oss.

- Ved å endre komponenter i kosten, så aktiverer vi de brune fettcellene. Nå kan vi først og fremst brukte resultatene til å forklare hvorfor høy protein/lav karbohydrat-kurer som Atkins virker, forklarer Madsen til nettsiden.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer