Gråt

Derfor gråter du

Det er ikke bare fordi du er lei deg.

GRÅT: Det er fastslått i forskning at gråt er et sosialt signal som forteller andre at vi trenger hjelp, trøst eller omsorg. Foto: Johan Larson - Fotolia
GRÅT: Det er fastslått i forskning at gråt er et sosialt signal som forteller andre at vi trenger hjelp, trøst eller omsorg. Foto: Johan Larson - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gråt kan forårsakes av så mangt - selv om det oftest er et uttrykk for tristhet, smerte eller sorg, kan det også være et tegn på glede, lettelse eller sinne.

Har du noen gang lurt på hvorfor vi mennesker gråter?

Til tross for at alle gjør det er forskere fortsatt usikre på hva den eksakte forklaringen er, men det sies at det sannsynligvis er en blanding av sosiale og fysiske årsaker.

LES OGSÅ: Slik vet du om du er deprimert

Vekker empati hos andre

Ifølge den danske nettsiden Videnskab.dk er gråt et urinstinkt som oppstod trolig tidlig i menneskets utviklingshistorie.

På den tiden da de ikke hadde et eget språk var gråt nemlig en meget effektiv måte å få flokkens fulle oppmerksomhet. Dersom de var redde eller i fare klynket de på hjelp, noe som økte sjansen deres for overlevelse betraktelig.

Atle Dyregrov, som er spesialist i klinisk psykologi og en av grunnleggerne av Senter for Krisepsykologi i Bergen, forteller til KK.no at gråt rett og slett er en måte å vekke empati hos andre mennesker.

- Det er fastslått i forskning at gråt er et sosialt signal som forteller at vi trenger hjelp, trøst eller omsorg av dem rundt oss. Det henger sammen med tilknytningssystemet vårt – av en eller annen grunn er det noe ved gråt som utløser empati og drar andre menneskers oppmerksomhet mot oss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer