Gråt

Derfor gråter du

Det er ikke bare fordi du er lei deg.

GRÅT: Det er fastslått i forskning at gråt er et sosialt signal som forteller andre at vi trenger hjelp, trøst eller omsorg. Foto: Johan Larson - Fotolia
GRÅT: Det er fastslått i forskning at gråt er et sosialt signal som forteller andre at vi trenger hjelp, trøst eller omsorg. Foto: Johan Larson - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gråt kan forårsakes av så mangt - selv om det oftest er et uttrykk for tristhet, smerte eller sorg, kan det også være et tegn på glede, lettelse eller sinne.

Har du noen gang lurt på hvorfor vi mennesker gråter?

Til tross for at alle gjør det er forskere fortsatt usikre på hva den eksakte forklaringen er, men det sies at det sannsynligvis er en blanding av sosiale og fysiske årsaker.

LES OGSÅ: Slik vet du om du er deprimert

Vekker empati hos andre

Ifølge den danske nettsiden Videnskab.dk er gråt et urinstinkt som oppstod trolig tidlig i menneskets utviklingshistorie.

På den tiden da de ikke hadde et eget språk var gråt nemlig en meget effektiv måte å få flokkens fulle oppmerksomhet. Dersom de var redde eller i fare klynket de på hjelp, noe som økte sjansen deres for overlevelse betraktelig.

Atle Dyregrov, som er spesialist i klinisk psykologi og en av grunnleggerne av Senter for Krisepsykologi i Bergen, forteller til KK.no at gråt rett og slett er en måte å vekke empati hos andre mennesker.

- Det er fastslått i forskning at gråt er et sosialt signal som forteller at vi trenger hjelp, trøst eller omsorg av dem rundt oss. Det henger sammen med tilknytningssystemet vårt – av en eller annen grunn er det noe ved gråt som utløser empati og drar andre menneskers oppmerksomhet mot oss.

- En annen ting som er helt klart er at kvinner viser mer empati enn det menn gjør, noe som gjør at gråt utløser mer støtte fra dem, sier han.

TRØST: Gråt vekker empati hos andre mennesker.  Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia
TRØST: Gråt vekker empati hos andre mennesker. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: – Tenk deg oppover

Trøsten kommer innenfra

I tillegg til å kunne vekke empati hos andre, kan gråt også ha en dempende eller trøstende effekt på en selv, forteller Dyregrov.

Når vi gråter utløses det nemlig endorfiner i kroppen, noe som har en beroligende effekt på oss.

Det er derfor en plutselig kan føle seg mye bedre etter å ha grått en stund - vi oppnår en mental lettelse. Så har du for eksempel kjærlighetssorg, kan det faktisk hjelpe å ikke stenge følelsene dine inne, men gråte.

LES OGSÅ: Depresjon kan være «smittsomt»

Kan også ha motsatt effekt

Gråt vekker altså empati hos andre mennesker, og kan derfor virke positivt om en søker trøst. Dyregrov forteller at det en imidlertid må være oppmerksom på, er at det kan ha motsatt effekt dersom en stadig tar til tårene.  

- Det er et sosialt vanskelig språk.  Om en stadig gråter kan det vekke det motsatte av empati i de rundt en, og da vil de automatisk trekke seg unna fordi de ikke orker å være i nærheten – de synes rett og slett at en syter.

- Derfor er gråt et signal en skal være litt forsiktig med, sier han.

SYTER: Dersom en stadig tar til tårene kan dette gjøre at de rundt en ikke orker å være i nærheten, og oppfatter det som om en syter.  Foto: Jochen Schönfeld - Fotolia
SYTER: Dersom en stadig tar til tårene kan dette gjøre at de rundt en ikke orker å være i nærheten, og oppfatter det som om en syter. Foto: Jochen Schönfeld - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: - Det er en rar sorg jeg har nå

Tre ulike typer tårer

Tårer består stort sett av det samme – vann, salt, proteiner, fett, sukker, sitronsyre, bakteriedrepende stoffer og ulike avfallsstoffer som kroppen trenger å kvitte seg med - men visste du at det faktisk finnes tre ulike tåretyper?

Den første typen tårer er de basale tårene. Disse har vi i øynene hele tiden, og deres jobb er å smøre, nære og beskytte øynene slik at de holder seg fuktige og friske til enhver tid. Hver gang vi blunker, kommer disse tårene ut fra øyelokket og skyller vekk blant annet støv, bakterier og pollen.

Den andre typen heter reflekstårer. Deres jobb er å beskytte øynene mot irritasjonsmomenter som for eksempel vind, røyk eller når vi kutter løk.

Den tredje typen tårer er trolig den vi er mest kjent med, nemlig de emosjonelle tårene. Disse kommer når vi har kranglet med partneren vår, slått oss eller sett en skikkelig emosjonell film – og det er disse som kan ha en beroligende effekt, da de som sagt utløser endorfiner i kroppen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer