SEKSUELLE PREFERANSER HAR STYRT GRÅTEN: Kvinners seksuelle preferanser i forhistorien forklarer hvorfor menn gråter mindre enn kvinner. Foto: Scanpix
SEKSUELLE PREFERANSER HAR STYRT GRÅTEN: Kvinners seksuelle preferanser i forhistorien forklarer hvorfor menn gråter mindre enn kvinner. Foto: Scanpix Vis mer

Hvorfor Gråter Kvinner Mer Enn Menn

Derfor gråter kvinner mer enn menn

Vi gråter faktisk dobbelt så lenge også!

KK.NO: Du har sikkert også opplevd følgende scenario foran TV-skjermen. Rulleteksten etter den romantiske filmen kommer på og der sitter du igjen snufsende mens du med håndflaten tørker strie sorte mascara-stømmer fra kinnet. Typen bare ler av deg, mens du hulkende sier men «det var jo så vakkert».

Både krangler om klesvasken, en dårlig dag på jobben eller små vakre øyeblikk i hverdagen kan få oss alle til å ta til tårene. Noe som faktisk har en positiv effekt for både kropp og sinn.

Det har seg slik at kvinner gråter både oftere og mer enn menn. Og når kvinner gråter gjør de det også dobbelt så lenge som menn, ifølge en studie fra Tilburg University i Nederland av mer enn 5000 personer.

Hvordan kan det ha seg slik?

LES OGSÅ: Visste du dette om tårene dine?

Kvinner har «tjent» på å gråte

En som kan gi svar er Henrik Høgh-Olesen, professor i psykologi på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet. Han forsker på menneskers adferd og har i flere år drevet med psykologi i et evolusjonært perspektiv.

Ifølge ham har kvinner evolusjonært sett hatt nytte av å være i stand til å gråte og skape medfølelse i fortidens kvinnesamfunn. 

- Det er vanskelig å si hvordan det har kunnet hjelpe kvinner å gråte og vise følelser historisk sett, men i og med at de fortsatt gjør det oftere enn menn, har det hatt en funksjon. Vi må anta at kvinner ikke har tapt status av å gråte, men har de i stedet har fått en omsorgsgevinst, sier han til Videnskab.dk.

Forskerne bak den nederlandske studien pekte på hormonelle forskjeller mellom kjønnene som en mulig årsak til at kvinner gråter mer, men sa samtidig at også sosiale betingelser spiller en rolle.

Gråt vekker medfølelse

Ifølge en studie publisert i Evolutionary Psychology er gråting en evolusjonær måte å vekke reaksjoner som medfølelse og støtte fra mennesker rundt deg. 

- Det er fastslått i forskning at gråt er et sosialt signal som forteller at vi trenger hjelp, trøst eller omsorg av dem rundt oss.

- Det henger sammen med tilknytningsystemet vårt – av en eller annen grunn er det noe ved gråt som utløser empati og drar andre menneskers oppmerksomhet mot oss, har Atle Dyregrov, som er spesialist i klinisk psykologi og en av grunnleggerne av Senter for Krisepsykologi i Bergen, tidligere fortalt til KK.no.

I tillegg til å kunne vekke empati hos andre, kan gråt også ha en dempende eller trøstende effekt på en selv.

Når vi gråter utløses det nemlig endorfiner i kroppen, noe som har en beroligende effekt på oss.

Det er derfor en plutselig kan føle seg mye bedre etter å ha grått en stund - vi oppnår en mental lettelse. Så har du for eksempel kjærlighetssorg, kan det faktisk hjelpe å ikke stenge følelsene dine inne, men gråte.

LES OGSÅ: Derfor gråter du

Kvinnen bestemmer

Kampen for å få en kvinne til køys kan forklare en god del oppførsel. Det er kvinnene som bestemmer hvilke menn som får videreført sine gener gjennom parring. Dermed har de forhistoriske kvinnenes preferanser gjort at mannens kontakt med egne følelser har havnet i bakgrunnen. Kvinner har på sin side hatt et stort behov for å ha kontakt med egne følelser:

- Menn har til kontrast hatt mindre bruk for å gråte i statuskampen med andre menn. Det er vanskelig å forestille seg at en hann, som gråter mye, er øverst i hierarkiet og får mulighet til å parre seg med hunnene, sier Høegh-Olesen.

Historisk har det vært kvinner som har tatt ansvaret for barn. Dermed har det vært nødvendig for kvinnene å utvikle empati, lydhørhet over det sosiale spillet, og evnen til å lese nonverbale kroppstegn, ettersom babyer ikke med ord kan forklare hvordan de har det, ifølge Videnskab.dk.

Spesielt empati kan forklare forskjellen i menn og kvinners følelsesliv.

Siden evolusjon er noe som stadig pågår kan man ikke se helt bort i fra at kvinner i fremtiden heller lar seg tenne seksuelt av gråtende menn.

Da må mennene følge etter.

Kanskje vil vi da om tusen år se drøssevis av Tinder-profiler av menn med en liten tåre i øyekroken.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: