Utseende

Derfor har de vakre det best

Det at de vakreste iblant oss får langt flere fordeler, er din egen skyld. Det skyldes rett og slett din manglende dømmekraft.

Jessica Simpson har gjort det skarpt som stjerne, selv om hun ikke er kjent for å nærme seg Mensa-medlemskap. Foto: All Over Press
Jessica Simpson har gjort det skarpt som stjerne, selv om hun ikke er kjent for å nærme seg Mensa-medlemskap. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Tidligere forskning har funnet at vakre mennesker tjener mer. Tall fra USA viser at attraktive arbeidstakere har en lønn som er rundt 10 prosent høyere enn sine mer normalt utseende kollegaer.
 • Fete kvinner tjener mindre
 • Men skyldes dette at sjefer foretrekker de vakre? Eller kan det være at ambisiøse mennesker generelt bruker mer tid foran speilet - eller at pene ansatte som regel gjør enn bedre jobb?
 • 10 fine jobbantrekk
 • Du er 20% penere enn du tror
 • Derfor er de vakre
 • Kast kompleksene
 • Tror best om de vakre

  En undersøkelse ved University College London har nå funnet svaret. Ved å studere deltakerne i Shafted, et konkurranseprogram på TV, så forskerne at vi har en tendens til å forhåndsdømme vakre mennesker - i positiv forstand. Vi tilegner dem en rekke fine egenskaper – kun basert på deres gode utseende.Effekten var faktisk så sterk at enkelte deltakere tapte flere tusen kroner på grunn av sin dårlige dømmekraft.

  Velger bort mindre pene

  69 episoder av TV-programmet fra 2002 ble analysert. På slutten av hver runde stemmer deltakeren med den høyeste poengsummen bort en annen deltaker. Etterpå får de gjenværende spillerne tildelt like mange poeng som lederen har. Prosessen fortsetter helt til det kun er to deltakere igjen.Selv om de minst attraktive spillerne klarte seg like bra som de andre, var risikoen dobbelt så stor for at de ble valgt bort etter første runde. Verken kjønn eller alder så ut til å påvirke utstemmingen.

  Skjønnhet svekker dømmekraften

  Forskerne så også at stemmegiverne hadde en tendens til å forveksle et pent utseende med gode samarbeidsevner. I finalen må nemlig de to spillerne som er igjen bestemme om de vil dele potten eller trekke seg. Da kan tre ting skje:-Hvis begge stikker, går begge fra programmet tomhendt-Hvis en vil dele potten, men den andre trekker seg vil den som vil dele få hele gevinsten. -Hvis begge ønsker å dele, vil finalistene få hver sin halvdel av premien. Det er dermed viktig å stå igjen med en deltaker som man tror vil dele godene.Spilleren med makt til å stemme ut andre valgte ofte en av de peneste deltakerne til å være med i finalen. I 13 programmer ble faktisk en flinkere spiller – som ville ha gitt lederen muligheten til å øke premiepotten - vraket til fordel for en penere deltaker. I disse tilfellene var gevinsten i gjennomsnitt mye lavere. LES OGSÅ:
 • Snarveien til stjernekroppen
 • Smink deg våken
 • Bli en hverdagsprinsesse
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer