Tannhygiene

Derfor har du dårlig ånde om morgenen

Det hjelper ikke om du pusser grundig og bruker munnskyll kvelden før.

UPS: Det er bare å le av det, for stålånde har vi alle når vi våkner etter en god natts søvn. Foto: Colourbox
UPS: Det er bare å le av det, for stålånde har vi alle når vi våkner etter en god natts søvn. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dagens første gjesp er av typen vi aller helst holder hånden foran. For «stålånde» på morgenkvisten er det ingen av oss som slipper unna.

Lurer du å hvorfor det er slik, enda du er flink og pusser tennene nøye, bruker tanntråd, tungeskrape og munnskyll kvelden før?

SPIS ELLER DRIKK NOE: Dårlig ånde kan være pinlig - selv om morgenen. Derfor kan det være lurt å pusse tennene, eller spise/drikke noe så fort som mulig.  Foto: Colourbox
SPIS ELLER DRIKK NOE: Dårlig ånde kan være pinlig - selv om morgenen. Derfor kan det være lurt å pusse tennene, eller spise/drikke noe så fort som mulig. Foto: Colourbox Vis mer

Bakteriene lever - natten gjennom

Det er fordi uansett hvor nøye du synes du er, vil du ikke klare å fjerne alle bakteriene i munnen.Det finnes alltids noen kriker og kroker hvor bakteriene gjemmer seg, og de ligger gjerne helt bak i munnen og svelget.

I løpet av natten har mikroorganismene som holder til i munnen din fått fritt leide til å gasse seg på matrester du ikke har klart å fjerne fra munnhulens mange små hulrom. Når bakteriene fortærer disse, dannes det en svovelgass, og det er denne som lukter vondt, skriver Forskning.no.

Og hvis mikroorganismene ikke finner noen matrester å spise, tar de for seg av døde celler fra munnens slimhinner, eller proteinet i spyttet vårt. Det er derfor vi alle i en eller annen grad har dårlig ånde om morgenen.


Forsvinner ganske raskt

Når du åpner munnen om morgenen vil gassen som har dannet seg i munnen sige ut, og dermed er et kyss til kjæresten ikke så veldig fristende.

Men - straks du har stått opp, begynner spyttproduksjonen som normalt igjen. Dette, kombinert med at du spiser frokost og tar deg noe å drikke, fjerner gassene.

Når du i tillegg pusser tennene nøye etterpå, kan du gå ut av døra hjemme vel vitende om at du ikke forpester dine medmennesker med pusten din.

LES OGSÅ: Dette er det sunneste pålegget

Alltid dårlig ånde?

Hvis du imidlertid opplever at du alltid har dårlig ånde, bør du sjekke om mandlene dine kan være årsaken.

De har ofte en ruglete overflate, og her kan det gjemme seg bakterier som ligger der så lenge at det dannes hvite klumper, såkalte mandelsteiner, som sørger for at ånden din aldri lukter friskt. Les mer om fenomenet i denne artikkelen.

Ta gjerne en tur til tannlegen og sjekk om det kan være dette, eller eventuelt tannkjøttbetennelse som gir deg dårlig ånde. Noen ganger kommer den vonde pusten fra lungene, noe som kan indikere annen type sykdom.

Spis og drikk jevnlig

Ellers er et godt tips for å holde ånden frisk å sørge for at spyttproduksjonen holdes i gang hele dagen gjennom.

Derfor skal du ikke gå for lenge uten å drikke noe (helst vann eller usukret te), eller spise.

Å tygge sukkerfri tyggis eller suge på en pastill vil også holde spyttproduksjonen i gang.

LES OGSÅ: Slik blri du kvitt dårlig ånde fort!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer