Sex

Derfor har du ikke sex lenger

Her er 9 vanlige årsaker til at det blir lite action i senga.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Med alt fokuset på sex, kunne man nesten tro at folk ikke gjorde annet. Slik er det ikke. Mange synes de får for lite sex i hverdagen.
 • Ta testen: Hvor lysten er du?
 • Helsenettstedet Health.com har konsultert fagfolk for å finne ut hvorfor folk har laber lyst. Her er resultatet:

  1. Senga er ikke sexy lenger

  Du har helt sikkert hørt det før: Senga bør kun brukes til to ting; sex og søvn. Så hvorfor tar vi så mye annet med oss mellom lakenene?Mulig løsning: Prøv i det minste å la senga være teknologifri sone. Laptop-er, dataspill, og fjernsyn har ingenting på soverommet å gjøre. Den eneste underholdningen som bør foregå her er nettopp sex.
 • Slik får du den beste orgasmen
 • 2. Medisinene dine svekker lysten

  Det er nokså paradoksalt. Du begynner å ta p-piller eller andre hormonelle prevensjonsmidler for å kunne nyte sex, og så stjeler preparatene lysten din. Det er slett ingen uvanlig bivirkning av slike midler at lysten svekkes.Andre medisiner som kan dempe sexlysten er blodtrykksmedisiner, angstdempende midler og antidepressiva. Mulig løsning: Ta en prat med legen om du mistenker at medisinene dine ødelegger sengekosen. Det kan hende du kan bytte til andre preparater uten slike bivirkninger, eller at du kan redusere dosen på medisinen du tar.

  3. Du har det for travelt

  Stress er kanskje en av de verste lysttyvene i dagens samfunn. Vi løper mellom hjem, jobb og fritidsforpliktelser, og så forventes det at vi skal være magiske i senga før vi omtrent faller i koma av tretthet ved dagens slutt.Mulig løsning: Få oversikt på hva du bruker tiden din til. Skriv det ned. Når du ser alt svart på hvitt - er alt du gjør like viktig? Kan det være at sexlivet ditt er viktigere enn noen av de andre punktene? Hvis du mener det, bør du prioritere sex på samme måte som du prioriterer andre ting - selv om det innebærer at du må sette av «sextid» i løpet av uken. Det betyr ikke 15 minutter med full fart på soverommet og ferdig med det. Når livet eller er så hektisk trenger du gjerne å lande litt før du går i gang med sex, slik at opplevelsen blir en nytelse og ikke nok en plikt. Ta gjerne et varmt bad først, sammen med partneren - eller alene om det føles best.
 • 6 uker til bedre sex
 • 4. Du liker ikke kroppen din

  Mange kvinner trekker seg unna sex dersom de legger på seg eller på ulike vis føler seg ubekvemme med kroppen sin, for eksempel etter en graviditet.Mulig løsning: Det kan virke som om kvinner har en tendens til å mislike de trekkene ved seg selv som andre finner tiltrekkende. Imidlertid er det ikke alltid slik at det utseendet som gjør en sexy, men hvordan en har det, og hvordan en ter seg. Ikke lytt til »styggestemmen» innvendig, spør heller hva partneren din finner attraktivt med deg - kanskje kan det få deg til å endre ditt negative selvbilde noe. Det er flere ting du kan gjøre for å føle deg mer vel med kroppen din. Trening og et godt kosthold kan hjelpe mye. Ikke nødvendigvis for at du skal bli slankere, men nok mosjon og næring gir overskudd og velvære. Egenpleie, en ny frisyre og kanskje litt lekkert undertøy kan også gi selvtilliten et velfortjent lite kick.
 • Ta testen: Hvor sexy er du?
 • 5. Hormonene spiller deg et puss

  Vi gjennomgår hormonelle endringer hele livet, og sexlysten vår er sårbar for dette. Hormonendringene kan for eksempel oppstå i forbindelse med graviditet, medisinbruk, menstruasjonesendringer, overgangsalder eller fysiske og psykiske påkjenninger.Mulig løsning: Kontakt legen din om du merker andre symptomer som kan tyde på at hormonene er i ubalanse. Det kan være økt hårvekst, tap av menstruasjon, humørsvingninger eller ømme bryster. Kanskje er det veldig lite om skal til for å få alt tilbake til det normale igjen.

  6. Partneren din har ikke lyst

  Når ikke kjæresten er lysten er det kanskje ikke så rart om det blir lite sex på deg. Både menn og kvinner kan i perioder oppleve mangel på sexlyst, det er helt normalt. Årsakene til at det skjer kan være mange, alt fra sykdom til stress.Mulig løsning: Hvis perioden uten lyst varer såpass lenge at det oppleves som problematisk for dere bør dere gjøre noe med saken. Det viktige er at den som mangler lyst ikke føler seg mindreverdig, og at den andre parten ikke føler seg avvist. Kontakt lege for å finne ut om årsaken til problemet er fysisk. Ligger årsaken på det psykiske planet, kan legen henvise dere til fagfolk som kan hjelpe.
 • Ta testen: Hvor bra er sexlivet deres?
 • 7. Du er deprimert

  Går du rundt og er nedstemt er gjerne sexlysten noe av det første som får lide under det. Antidepressiva kan hjelpe på humøret, men mange av dem kan dessverre også virke negativt både på sexlyst og evne til å få orgasme.Mulig løsning: Først og fremst bør du tenke på å bli kvitt depresjonen. Hvis medikamenter hjelper og legen anbefaler at du tar dem, bør du gjøre det. Vær likevel åpen med legen din, og informer vedkommende om eventuell nedsatt lyst. Det kan være at et annet preprarat hjelper vel så godt uten å gi bivirkninger. Antidepressiva er uansett ikke noe du skal bruke lenge. Psykologhjelp er en annen vanlig behandling ved depresjon, og om dette er et reelt alternativ til medisiner bør du kanskje prøve det først.
 • 21 små triks for storslagen sex
 • 8. Du liker vibratoren din bedre

  Sex med leketøy er også sex, men er det slik at du foretrekker vibratoren framfor partneren? Ifølge ekspertene på Health.com er dette slett ikke uvanlig.
 • Kunsten å onanere
 • De beste sexleketøyene
 • Mulig løsning: En vibrator er mer tilgjengelig, kjappere og gjerne enklere å ha med å gjøre enn et menneske. Men mer tilfredsstillende er den vel ikke? Man minster noen nyanser i sexlivet dersom mennesker ikke lenger er en del av det.Det er ingen ting i veien for å inkludere leketøy i parsexen. Det kan både øke spenningen, variasjonen, tilfredsstillelsen og kanskje også kommunikasjonen mellom dere.

  9. Du er sliten og trøtt

  Trøtthet er en av de aller største lystdreperne, særlig for kvinner. Det kan være mange årsaker til at du er sliten; noen ganger kan det skyldes sykdom, men som oftest blir man sliten av å ha for mye ansvar og for mange oppgaver i hverdagen.Mulig løsning: Igjen handler det om prioritering. Hva er egentlig viktig av det du har å gjøre? Kvinner generelt må bli flinkere til å si nei til å ta på seg mer arbeid enn de har godt av. Ikke vær redd for ikke å bli likt av den grunn. Det er ofte lettere å like og respektere noen som setter foten ned iblant, enn en som sier ja til alt.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer