Utseende

Derfor har menn større neser

Det er nemlig langt fra tilfeldig.

STØRRE NESE: Menn har i gjennomsnitt ti prosent større nese enn kvinner. Ikke uten grunn.  Foto: (c) Laura Doss/Corbis/All Over P
STØRRE NESE: Menn har i gjennomsnitt ti prosent større nese enn kvinner. Ikke uten grunn. Foto: (c) Laura Doss/Corbis/All Over P Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Oppstoppernese, potetnese, heksenese, ørnenese - kjært barn har mange navn. Og selv om variasjonene er store, har de fleste menn større neser enn de kvinner.

Men har du noen gang lurt på hvorfor det egentlig er slik?

En studie utført ved University of Iowa i USA, har konkludert med at menn har ti prosent større nese enn kvinner. Ikke uten grunn.

LES OGSÅ: Slik sminker du nesen smalere

MASKULINT: Stor nese blir gjerne sett på som attraktivt hos menn, mens det kan bli oppfattet som det motsatte hos kvinner.  Foto: Robert Matton AB / Alamy/All Ove
MASKULINT: Stor nese blir gjerne sett på som attraktivt hos menn, mens det kan bli oppfattet som det motsatte hos kvinner. Foto: Robert Matton AB / Alamy/All Ove Vis mer

Stor nese, stort oksygenopptak

Forskerne mener menn fra naturens side har større neser enn kvinner, fordi de har et større behov for energi og oksygen.

Fordi menns muskelmasse er større, har de også et større oksygenbehov enn kvinner. Og jo større nese, desto større er oksygenopptaket.

– Dette er den første forskningsstudien som undersøker størrelsesforskjellen på menn og kvinners neser, forteller professor og forskningsleder Nathan Holton til tidskriftet American Journal of Physical Anthropology - som har publisert studien.

Forskerne fulgte 38 testpersoner fra de var tre år til de var i midten av 20-årene. Innvendige og utvendige mål av nesen ble tatt underveis, for å dokumentere forskjellene i endring og størrelse.

LES OGSÅ: Legger du rougen for nær nesen?

Babyneser og barneneser

Forskerne så at størrelsesforskjellen som regel begynner rundt elleveårsalderen.

Når man er barn, er det ingen størrelsesforskjell på nesene til jenter og gutter. Først når man kommer i puberteten, begynner nesene å endre seg. Tenårene er også tidspunktet gutter får mer muskler og dermed får et økt behov for større oksygenopptak.

– Studien viser at når gutter og jenters kropp vokser, så vokser gutters neser seg større enn jenters neser, sier professor Holton til Sciencedaily.com.

– Selv i de tilfellene hvor jenter og gutter har samme kroppsstørrelse, er guttenes nese større, sier Holton.

Fra før vet man dessuten at babyers neser gjerne peker litt oppover, og grunnen er rett og slett at det skal være litt lettere for dem å puste når de ammes.

LES OGSÅ: Vokser nesen hele livet?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer