Hår På Beina

Derfor har vi hår på beina

Det virker meningsløst, men er det egentlig det?

HÅRETE BEIN: De aller fleste kroppshårene har ingen funksjon, og er kanskje mer til irritasjon enn nytte i våre dager.  Foto: Fotolia
HÅRETE BEIN: De aller fleste kroppshårene har ingen funksjon, og er kanskje mer til irritasjon enn nytte i våre dager. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: For noen kan fjerning av uønsket kroppshår være et sant mareritt.

Og da kan man egentlig begynne å lure - hva er egentlig vitsen med å ha hår på beina? Har det egentlig noen funksjon i det hele tatt?

FLERE METODER FOR HÅRFJERNING: Mange kvinner ønsker seg myke og glatte legger. Du kan velge mellom alt av barberhøvler, voksing og epilering.  Foto: Fotolia
FLERE METODER FOR HÅRFJERNING: Mange kvinner ønsker seg myke og glatte legger. Du kan velge mellom alt av barberhøvler, voksing og epilering. Foto: Fotolia Vis mer

– I prinsippet har vi hår over alt, men vi har ingen nytte av dem. Før trengte vi pels på kroppen, nå har vi hår. Men disse hårene har ingen funksjon - ikke hodehåret heller, sier Joar Austad, seksjonsoverlege ved hudavdelingen ved Rikshospitalet, til KK.no.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt håret - for godt!

To kroppshår med funksjon

Det er bare to typer kroppshår som har noe for seg, ifølge Austad.

– Øyenvippene beskytter øynene og nesehårene beskytter luftveiene våre, men resten av håret har ikke en beskyttende effekt, forteller seksjonsoverlegen.

– Det sies jo at vi har kjønnshår for å beskytte kjønnsorganet, men stemmer ikke det?

– Nei, det har ingen beskyttende effekt lenger. Vi vil likevel ikke råde noen til å fjerne hår, da hårfjerning skaper irritasjon av håret, forklarer Austad.

LES OGSÅ: Ikke barber vekk alt kjønnshåret

Sannsynligvis hårløse om noen tusen år

Før trengte vi pelsen på kroppen for å holde varmen, men nå har vi klær som gjør den jobben. Det er derfor vi også har mye mindre hår nå enn hva vi hadde for mange tusen år siden.

– I de lange linjer, om noen tusen år, er vi høyst sannsynlig uten hår. Håret på vei bort fordi vi ikke har noe nytte av dem. Vi har jo mindre hår på kroppen nå enn det vi hadde for tusener av år siden, påpeker han.

Det er også mange menn som blir tidlig skallet, og disse ligger litt foran i utviklingen , ifølge Austad.

– Det skjer jo ikke noe galt med dem fordi de ikke har hår. Håret er mer en kosmetisk bekymring i disse dager. Skal vi klippe håret? Spare håret? Fjerne håret? sier Austad.

Nå har det jo lenge vært trendy å ikke ha hår på beina, men vi kunne like gjerne fjernet hodehårene. Det er akkurat like meningsløst, skal vi tro seksjonsoverlegen ved hudavdelingen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer