Kosthold

Derfor holder denne melken seg lenger

Kan stå flere måneder i romtemperatur uten å bli ødelagt.

MELK I ALLE VARIANTER: I dag finnes det uendelig mange alternativer med melk - som soyamelk, mandelmelk og Tines Styrk-melk - noen av dem har også veldig lang holdbarhet. Men hva kommer det egentlig av? Foto: KK
MELK I ALLE VARIANTER: I dag finnes det uendelig mange alternativer med melk - som soyamelk, mandelmelk og Tines Styrk-melk - noen av dem har også veldig lang holdbarhet. Men hva kommer det egentlig av? Foto: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du opplevd å tippe melkekartongen over frokostblandingen, bare for å oppdage at den kommer ut klumpete og illeluktende?

Melk er som regel ikke blant produktene som holder lengst, og som det kan være greit å kaste med én gang de er utgått på dato.

Eller?

Som du kanskje allerede har fått med deg, finnes det også en rekke varianter av melk - også flere typer som har lenger holdbarhet.

LES OGSÅ: Superbærene du bør prøve

Holdbar i flere måneder

- Når du finner melk fra Tine med spesielt lang holdbarhet, er det fordi den er ultrapasteurisert. Det vil si at den er behandlet med ultrahøy temperatur - kalt en UHT-prosess, sier Sverre Stenseng, kommunikasjonsrådgiver i Tine.

Og det gjelder ikke bare melk som er laget nettopp for lenger holdbarhet, men også mandelmelk og soyamelk - som er blitt svært populært den siste tiden.

MANDELMELK: Mandelmelken gir deg 25 prosent av dagsbehovet med vitamin D, 10 prosent av A-vitaminbehovet og 50 prosent av E-vitaminbehovet. Foto: Brent Hofacker - Fotolia
MANDELMELK: Mandelmelken gir deg 25 prosent av dagsbehovet med vitamin D, 10 prosent av A-vitaminbehovet og 50 prosent av E-vitaminbehovet. Foto: Brent Hofacker - Fotolia Vis mer

- Våre drikker blir varmebehandlet i produksjon, som gir en lenger holdbarhet enn det er hos blant annet fersk melk, forteller Hanne K. Bjørvik, produktsjef i «Go Green».

I likhet med langtidsholdbar melk, går også soyamelk og mandelmelk gjennom UHT-prosessen.

- I denne prosessen blir melken oppvarmet under trykk til 135-143 grader i noen sekunder, etterfulgt av aseptisk tapping på steril emballasje. Dette gjør melken fra Tine langtidsholdbar og tilnærmet steril i uåpnet pakning, sier Stenseng.

UHT-prosessen er mest vanlig innen melkeproduksjon, men blir også brukt i produksjon av fløte, yoghurt og fruktjuice. Ifølge Melk.no er en viktig del av denne prosessen homogeniseringen som skjer før eller etter varmebehandlingen. Den høye temperaturen dreper alle bakterier eller bakteriesporer, og gjør produktet tilnærmet sterilt.

Det sterile produktet tappes gjennom en aseptisk tappemaskin, og steriliteten vil beholdes i emballasjen inntil den blir åpnet. Det betyr at produktet kan lagres ved romtemperatur, og at produktet kan være holdbart i fra seks uker til seks måneder.

LES OGSÅ: Viktig når du kjøper kanel

Like sunn?

Spesielt soyamelk og mandelmelk har gjennom de siste årene fått mye oppmerksomhet.

Og mens mandelmelk har fått skryt for å inneholde mer av de viktige næringsstoffene, har det også kommet frem at soyamelk ikke er noe sunnere enn vanlig melk - i hvert fall ikke når det gjelder kalorier og fettinnhold.

SOYAMELK: Selv om soyamelk inneholder en del mer fett og kalorier enn vanlig melk, er det likevel en god kilde til B-vitamin og folat, kalium og magnesium. Foto: sassyphotos - Fotolia
SOYAMELK: Selv om soyamelk inneholder en del mer fett og kalorier enn vanlig melk, er det likevel en god kilde til B-vitamin og folat, kalium og magnesium. Foto: sassyphotos - Fotolia Vis mer

En tidligere studie omtalt av Dagens Medisin, utført av lege og forsker Lars Henrik Høie ved Universitetet i Oslo, viste at soyaprotein kan bidra til å senke total- og LDL-kolesterolet i blodet, men at soyaproteiner fremstilt ved UHT-prosess kan bidra til å øke kolesterolet.

Gjennom et samarbeid med tyske, finske, danske og svenske forskere, kunne de se at kolesterolnivåene gikk opp med omtrent 20 prosent etter åtte ukers bruk.

Det er imidlertid behov for flere studier på området.

Opplysningskontoret for Meieriprodukter skriver at en eventuell ulempe ved UHT-prosessen er at det kan gi en antydning til en kokt smak. De nyeste UHT-maskinene har imidlertid redusert dette til et minimum. 

Det er likevel ingen tvil om at pasteurisering har hatt mange fordeler. Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog, skriver på Bramat.no, at upasteurisert melk kan innholde store mengder sykdomsfremkallende bakterier fra kuas avføring, hud og lignende.

I gamle dager førte disse bakteriene til en rekke sykdommer som listeriose, salmonellose, tyfus, tuberkulose og difteri.

LES OGSÅ: Rist soyamelken før du drikker den

Slik sørger du for at melken holder lenger

Dersom du opplever at melken din stadig blir dårlig - enten det er vanlig melk eller den med ekstra god holdbarhet, kan det være flere årsaker:

- Fersk melk som ikke har blitt industrielt behandlet som nevnt over, trives best i kjøleskap der temperaturen er rundt fire grader, forteller Stenseng.

DRIKK ET GLASS TIL FROKOST: Tidligere studier har vist at det å drikke ett til to glass melk om dagen, eller få i seg mellom fem og seks meieriprodukter i uka, er bra for hjernens funksjonsevne. Foto: s_l - Fotolia
DRIKK ET GLASS TIL FROKOST: Tidligere studier har vist at det å drikke ett til to glass melk om dagen, eller få i seg mellom fem og seks meieriprodukter i uka, er bra for hjernens funksjonsevne. Foto: s_l - Fotolia Vis mer

Hvis den ikke holder seg til datoen, kan det derfor være lurt å sjekke temperaturen i kjøleskapet. Det er langt viktigere enn du tror og faktisk kan en pakke kjøttdeig bli dårlig på under 24 timer dersom kjøleskapet har en temperatur på 7 grader eller mer.

Ikke minst bør du holde bakteriene unna.

- Ikke drikk melk rett av kartongen. Dersom melk og melkeprodukter kommer i kontakt med spytt starter nedbrytingsprosessen i produktet. Det gjør den fordi spyttet i munnen inneholder enzymer som starter prosessen. Prosessen avhenger av temperatur, men får enzymene gode betingelser kan det gå raskt, sier Stenseng.

Men hvor lenge bør egentlig melken holde etter at du har åpnet den?

- Ved normal behandling bør produktene holde omkring en uke fra åpning, men er du heldig, har ubrutt kjølekjede og det ikke er forurensning i produktet kan de holde lenger.

Uansett anbefaler han at du alltid lukter på meieriproduktene, før du eventuelt kaster dem. Mye kan nemlig brukes også etter holdbarhetsdatoen - noe som er grunnen til at de merkes med «Best før» og ikke «Siste forbruksdag».

Mandelmelk og soyamelk har gjerne litt kortere holdbarhet etter at de er åpnet.

- En åpnet forpakning har en holdbarhet på cirka fire til fem dager i kjøleskap, forteller Hanne K. Bjørvik i «Go Green».

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer